'Aile insan olma sürecinin mimarı'

Ensar Vakfı'nın düzenlediği Ramazan'da İkindi Sohbetlerinin 22'inci gün konuşmacısı Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden (SDÜ) Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, 'İslam ve Aile' başlığında konuştu. Programın sunumunu yapan AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Ensar Vakfı Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Vatandaş'ın AKÜ'de Sosyoloji Bölümünde yaklaşık 10 yıl görev yaptığını hatırlattı. Sohbet sunumu öncesi Kur'an-ı Kerim tilavetini [&hellip]

Ensar Vakfı’nın düzenlediği Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin 22’inci gün konuşmacısı Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, “İslam ve Aile” başlığında konuştu. Programın sunumunu yapan AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Ensar Vakfı Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Vatandaş’ın AKÜ’de Sosyoloji Bölümünde yaklaşık 10 yıl görev yaptığını hatırlattı. Sohbet sunumu öncesi Kur’an-ı Kerim tilavetini Isparta Işıkkent İmam Hatip Lisesi’nden Muharrem Dülger gerçekleştirdi.
“7 YILLIK
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAŞARI”
“İslam ve Aile” konusunda bilgiler verip görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Afyonkarahisar’da güzel ve sıkıntılı yönleriyle 10 yıllık zaman geçirdiğini belirtti. Afyonkarahisar’ın zihninde özel yerlerden birisi olduğunu söyleyen Vatandaş, “On yıl önce ayrıldığın yere 12 yıl sonra gelerek sunum yapmam işin doğrusu beni heyecanlandırdı. Burada güzel dostluklar ve arkadaşlıklar edindik. Onların bir kısmı karşımdadır. Benim için güzel bir vesile oldu. Bu anlamda da vesile olanlara teşekkür ediyorum. Kabul etmek lazım ki Ramazan ayında ikindiden sonra 7 yıl boyunca sürdürülebilen bir sohbet programı yapmak ciddi bir başarıdır. Anladığım kadarıyla bu durum bir geleneğe dönüşmüş. İnşallah bu şekilde devam ederek dostlukların ve birlikteliklerin devamına vesile olur.” dedi.
“SOSYALLİK
ÖNCELİKLE AİLEDİR”
Konu başlığını “İslam ve Aile” olarak genel bir kavramdan belirlediğini belirten Vatandaş, “İftar öncesi beyin hücrelerinin uykuya geçtiği bu zaman diliminde dilim döndüğünce bu konuda ki düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Temel kavramımız olan aile öncelikle önemlidir. Biz sosyologların ve sosyal bilimcilerin tanımlamaktan çok hoşlandığımız bir ifade vardır. İnsan sosyal bir varlıktır deriz. Burada ki insanı sosyal yapan şey nedir diye soracak olursanız mahalleden köye pek çok şeyi sokabilirsiniz. Ama hiç tartışmasız bu sosyalin öncelikle aile olduğu net ve açıktır. Yani bir kentin bir şehrin ne kadar doğal ihtiyacı olan sosyalliği karşıladığı elbette tartışmalı bir konudur. Ama ailenin bu sosyalliği karşıladığında en ufacık bir kuşku yoktur.” diye konuştu.
“İNSANLAŞMA SÜRECİNİN
TEMELİ AİLEDE ATILIYOR”
Ailenin insanın doğuştan getirdiği temel ihtiyacını karşılayan önemli bir kurum olduğuna değinen Vatandaş, “Ailenin birçok önemli özelliğinden bahsedebiliriz. Mesela birey açısından düşünecek olursak fizyolojik olarak insan doğan ama kişilik, kimlik açısından insan olma potansiyeliyle doğan insanın insanlaşma sürecinin temeli ailede atılıyor. Konu ile ilgilenen psikologların ve hatta sosyal psikologların araştırmalarında insan hayatında ilk 3 çok fazla uzatılırsa 5 yıl tamamen ailede geçiyor. Dolayısıyla aile ile insan olmamızı sağlayan veya insanlığımızın mimarı durumunda ki bir kurumdan bahsediyoruz. Toplumsal yönden de parçası olduğumuz toplumun fiziksel devamı yine aile kurumu ile ilgilidir.” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme