Aile hekimleri bilgilendirildi – Kocatepe Gazetesi
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yeni doğan bebeklerde doğuştan oluşabilecek genetik hastalıkların erken tanı ve tedavi tarama programlarına halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen Gelişimsel Kalça Displazi tarama programı da eklendi Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şubesi tarafından 1. Basamakta çalışan aile hekimlerine yönelik Ulusal [&hellip]
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yeni doğan bebeklerde doğuştan oluşabilecek genetik hastalıkların erken tanı ve tedavi tarama programlarına halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen Gelişimsel Kalça Displazi tarama programı da eklendi
Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şubesi tarafından 1. Basamakta çalışan aile hekimlerine yönelik Ulusal Gelişimsel Kalça Displazi Erken Tanı ve Tedavi Tarama Programının tanıtım toplantılarının ilki Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonunda başladı. Toplantının açılışında konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Alev Türe, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yeni uygulamaya koyulan Gelişimsel Kalça Displazi Tarama programının özellikle 1. Basamak çalışanları açısından önemli olduğunu, özellikle aile hekimlerinden gelen verilerin çok doğru ve sağlıklı olması açısından kalça gelişimi açısından riskli bebeklerin atlanmaması gerektiğini vurguladı.
Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü Dr. Nihan Yerlikaya, koruyucu sağlık kapsamında yürütülen fenilketonüri, konjenital hipotroidi, biotinaz eksikliği, işitme taramalarına bundan sonra Bakanlık tarafından gelişimsel kalça displazi tarama programının da eklendiğinin altını çizdi. Yenidoğan döneminde tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından muayenelerinin yapılması, riskli ve klinik muayenede şüpheli olanların ileri tetkik için yönlendirilmelerinin olası kalça çıkığı durumlarının önüne geçeceğini belirten Dr. Yerlikaya konuşmasına şöyle devam etti:
“Kalça çıkığı önlenebilir bir sakatlıktır. Ülkemizde dünyaya yeni gelen her 60 bebekten 1’i gelişimsel kalça displazisi açısından değerlendirildiğinde şüpheli bulgular taşımaktadır. Bu program sayesinde sağlık personelinin saptadığı riskli bebekler veya gelişimsel kalça displazisi şüpheli olgular USG için yönlendirilecek, sorunlu bebeklerin ilgili ortopedist tarafından muayene edilmesi sağlanacaktır. 3- 6 haftalık yenidoğan bebeklerin kalça muayenelerinin yapılmasıyla risk faktörü taşıyan, tedavi gerektiren olguların erken ve uygun tedavilerinin başlatılması, kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısı ve muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesine neden olacaktır.Kalça çıkığının ortaya çıkma nedenleri çok çeşitlidir. Kız çocuklarda erkeklere oranla 4-8 kat görülme sıklığı fazladır. Özellikle, birinci doğumlarda, ailede kalça çıkığı olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş (makat gelişi) doğan bebeklerde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilik gibi görünen problemler ile birlikte doğan bebeklerde daha sık görüldüğüdür. Bu özelliklerden herhangi birini taşıyan bebekler riskli grup olarak adlandırırlar”