AIDS deyip geçmeyin! – Kocatepe Gazetesi

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Akgün, Dünya AIDS Günü’nde hastalık hakkında detaylı bilgiler vererek önemli uyarılarda bulundu Dr. Lütfi Akgün, bütün çabalara rağmen hızla dünya üzerinde yayılmaya devam eden AIDS hastalığı ile daha yaygın mücadele edebilmek amacıyla 1 Aralık gününün 'Dünya AIDS Günü' olarak [&hellip]

AIDS deyip geçmeyin!

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Akgün, Dünya AIDS Günü’nde hastalık hakkında detaylı bilgiler vererek önemli uyarılarda bulundu

Dr. Lütfi Akgün, bütün çabalara rağmen hızla dünya üzerinde yayılmaya devam eden AIDS hastalığı ile daha yaygın mücadele edebilmek amacıyla 1 Aralık gününün “Dünya AIDS Günü” olarak kabul edildiğini kaydetti. Dr. Akgün, toplumun hastalık hakkında yeterince bilgilendirildiği takdirde hastalar ve çevresindeki kişilerin tedirgin bir hayat yerine daha bilinçli ve daha rahat bir hayat sürebileceklerini belirtti.
TAŞIYICILAR VİRÜSÜ AKTARIYOR
AIDS’in 1980’de dünya gündemine giren, 1985 yılından beri Türkiye’de de görülen hastalığın; HİV adlı bir virüsün sebep olduğu, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu belirten Dr. Lütfi Akgün; “AIDS mikrobu olan HİV virüsü vücudumuzun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini bozar. Vücudunda bu virüs bulunan herkeste AIDS’e ait hastalık belirtileri görülmeyebilir. Ancak bu kişiler kendisi hasta olmamasına rağmen başkalarına bu mikrobu bulaştırabilirler. Bununla beraber HİV virüsü korkulduğu gibi günlük yaşantımızdaki sosyal ilişkilerle bulaşmaz. AIDS; korunmasız cinsel ilişkiyle, kan yoluyla bulaşır. Bunların dışında bir diğer bulaşma şekli de taşıyıcı ya da hasta olan anneden bebeğine; gebelikte, doğumda ya da doğumdan sonra emzirme yoluyla virüsün geçmesidir” dedi.
STERİLİZASYON ÖNEMLİ
Ölümcül bir hastalık olan AIDS’ten korunma yollarının dikkat ve temizlikten geçtiğine temas eden Dr. Lütfi Akgün, şüpheli bütün cinsel ilişkilerde mutlaka prezervatif kullanılmasını, şüpheli durumlarda gebelik öncesi AIDS testi yaptırılmasını önerdi. Dr Akgün, kan ve kan ürünleri kullanılmadan önce testten geçirilmesi ve kişisel hijyene dikkat edilmesi yoluyla AİDS’ ten korunulabilineceğini hatırlattı. Berberlerin, diş hekimlerinin, dövme ve akupunktur yapanların kullandıkları aletlerin yeterince steril edilmemiş olmasının önemine temas eden Dr. Akgün; “AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2011 yılı raporuna göre; dünyada 2011 yılında bir günde 7000’den fazla kişinin HIV ile tanıştığı ve aynı yıl içinde 2,5 milyon kişinin hastalığa yakalandığı, yine aynı rapora göre dünyada 34 milyon kişinin taşıyıcı olduğu ve 2011 yılı içinde 1,7 milyon kişinin AIDS nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir.” ifadelerini hatırlattı.
HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR
HIV enfeksiyonunun sadece erişkinlerde görülen bir hastalık olmadığını belirten Dr. Lütfi Akgün, bebeklikten itibaren her yaş dönemindeki kişilerin bu virüsle karşılaşıp hasta olma ihtimali bulunduğunu vurguladı. Dr. Akgün şu ifadelere yer verdi: “Ne yazık ki HIV virüsünü tam olarak vücuttan atabilecek bir tedavi ve bu virüse karşı vücudu koruyacak bir aşı henüz bulunamamıştır. Ancak hastalara uygulanan ilaç tedavisi ile AIDS’ten ölümler azalmış; hastalık ölümcül bir hastalık olmaktan çıkarak ömür boyu ilaç kullanımı gerektirecek bir tür kronik hastalık özelliği taşımaya başlamıştır. Erken dönemde teşhis edilip uygun bir tedaviye başlanması ve tedavinin aksatılmadan uygulanması halinde kişi beklenenden uzun ve kaliteli bir hayat sürebilmektedir. 8-10 yıllık yaşam süresi 20 yıla kadar uzatılabilmektedir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme