Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahmetpaşa’da yolsuzluk iddiaları incelemesi için talep edilen müfettiş 1,5 yıldır bekleniyor: Ahmetpaşa’da yolsuzluk iddiaları inceleme bekliyor!

Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp

Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp Yakan, İçişleri Bakanlığı’ndan önceki dönemde vuku bulan yolsuzluk iddialarının boyutunun belirlenmesi için talep ettikleri müfettiş incelemesine 1,5 yıldır cevap alamamaktan yakındı

 

Sinanpaşa İlçesi’ne bağlı Ahmetpaşa Beldesi’nin Belediye Başkanı Eyüp Yakan Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye Avukatı Raşit Koçak’la birlikte dün sabah Atlıspor Kulübünde basın toplantısı düzenledi. Ahmet-paşa Belediye yönetimi önceki dönem vuku bulan yolsuzluk iddialarının boyutlarının netleşmesi için İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep ediyor.
“MAHKEME KARARINA UYULDU”
Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp Yakan, bir önceki dönem Belediye Başkanı Osman Geyik’ten görevi değir aldığında Belediye’nin şahıslara ve kurumlara yaklaşık 6,5 milyon TL borcu olduğunu kaydetti. Yakan, “Göreve başladığımızda beldemizin onaylı bir imar planı tarafımıza teslim edilmedi. Kendi imkânlarımız ile ulaşabildiğimiz eski imar planları üzerinde kanuna aykırı şekilde oynamalar yapıldığı, uygulanabilir ve kanunen geçerli bir plan olmadığı ve halkımızın ihtiyaçlarına cevap vermediği görülmüştür. Beldemiz genelinde meclisimizin kararı ile bir imar planı çalışması başlattık. Ancak sürekli asılsız ve şahsi çıkarları dâhilinde belirli şahıslar tarafından yapılan şikâyetler neticesinde Afyonkarahisar İdare Mahkemesi tarafından esas konuya geçilmeden 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmadığı gerekçesiyle imar planımız iptal edildi. İdare Mahkememizin kararı üzerine Belediye Meclisimizce mahkeme kararı uygulanarak imar planımız iptal ettik. Hazırlanan uygulama ve nazım imar planlarımızı kanunlar ve yönetmeliklere uygun olarak tekrar onayladık.” dedi.
“OSMAN GEYİK, KANUNSUZLUKLARI AÇIKLATMAK ZORUNDA BIRAKTI”
Ahmetpaşa Belediye eski Başkanı Osman Geyik’in belde halkının hakkında hayırlı olan her türlü iş ve işlemleri engellediğini iddia eden Yakan, “Beldemiz için hayırlı her türlü iş ve işlemleri engellemek için önceki dönem Belediye Başkanı Osman Geyik tarafından göreve geldiğimiz günden itibaren karalama kampanyası başlatmıştır. ‘Çamur at izi kalsın.’ düşüncesiyle geçtiğimiz günlerde bir internet sitesi aracılığıyla yaptığı asılsız ve mesnetsiz açıklamaları nedeniyle bizi de kendi döneminde yaptığı usulsüzlükleri ve kanunsuzlukları açıklamak zorunda bırakmıştır. Öte yandan İçişleri Bakanlığı’ndan önceki dönemde vuku bulan yolsuzluk iddialarının boyutunun belirlenmesi için talep ettikleri müfettiş incelemesine 1,5 yıldır cevap alamadık. Söz konusu açıklamaları Ahmetpaşa Belediye Avukatı Raşit Koçak yapacaktır.” diye konuştu.
“İMAR PLAN UYGULAMASI İPTAL EDİLDİ”
Ahmetpaşa Belediye Avukatı Raşit Koçak, yerel bir haber sitesinde Belediye Başkanı Eyüp Yakan’ın yargı kararlarına uymadığı, hukuka aykırı imar plan uygulaması yaptığı şeklinde mesnetsiz iddialarda bulunulduğunu söyledi. Söz konusu iddialara açıklama getirmek istediklerini belirten Av. Koçak, “Belediye Başkanı Eyüp Yakan’ın da ifade ettiği gibi geriye dönük imar plan uygulamalarının tamamı Belediye de mevcut 1/2000 ve 1/1000 nazım uygulama imar planına uygun olarak yapılmaktaydı. Dolayısıyla hali hazırda 1/5000 nazım imar planı olmadığı için Belediye eski Başkanının yapmış olduğu usulsüz imar uygulamalarını düzeltmek amacıyla yeni bir imar plan uygulaması yapma zorunluluğu doğdu. Eski 1/2000 nazım imar planına uygun olarak bu imar plan uygulaması hazırlandı, meclisten geçti. Fakat Belediye eski Başkanı Osman Geyik’in fabrikasını devir ettiği Haşmet Önlü fabrika önünde ki yolun 15 metreden 10 metreye düşürüldüğü iddiasıyla mevcut nazım imar planı uygulamasının iptali yönünde İdare Mahkemesine dava açtı. Bu dava da henüz imar plan uygulaması içeriğine girilmeden mevcut mahallinde keşif yapılmadan sadece usulü yönden bir imar plan uygulaması yapılabilmesi için öncelikle 1/5000 nazım imar plan uygulaması yapılması gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verildi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını incelediğimizde verilen kararın hukuka uygun olduğunu Belediye’nin bugüne kadar yapılan imar plan uygulamalarında olduğu gibi bununda usule aykırı olduğunu bizde kabul ettik. Çünkü hali hazırda 1/5000 nazım imar planı yoktu. Zaten İdare Mahkemesinde açılan dava da Belediye’nin yapmış olduğu uygulama imar planının iptali talebidir. Bizde bunu kabul ederek imar plan uygulamasını iptal ettik.” şeklinde konuştu.
“YENİ İMAR PLANI
UYGULAMASINDAN AÇILAN
DAVA YOK”
6 Temmuz 2020 tarihinde Ahmetpaşa Belediye Meclisi’nin 19 sayılı kararında nazım imar plan uygulamasının iptal edildiğini açıklayan Av. Koçak şunları söyledi: “Mahkemenin ön gördüğü şekilde usule uygun olarak 1/5000 nazım imar planı yeniden yapıldı. Belediye’nin 13 Ağustos 2020 tarihli 25 sayılı kararıyla yeniden nazım imar planı uygulaması meclisten geçti. İnternet’te ki yerel sitede yer verilen sözde haberde, ‘Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Başkan hala devam ediyor.’ şeklinde ifadeler yer almıştır. Ahmetpaşa Belediye Başkanı halen devam etmiyor. Belediye Başkanı mahkemenin kararı doğrultusunda yeniden meclis kararı alarak yeni bir imar plan uygulaması yapılmasını sağlamıştır ve o plan üzerinden devam etmektedir. Bununla ilgili açılan herhangi bir dava yoktur. Dolayısıyla Belediye’nin hukukun, İdare Mahkemesinin kararına uymaması söz konusu değil. Yeni imar plan uygulamasıyla ilgili yeni açılmış bir dava yoktur.”
“USULE AYKIRILIK YOK”
Resmiyette Haşmet Önlü’ye ait olan fabrikanın daha önce Ahmetpaşa Belediye eski Başkanı Osman Geyik’e ait olduğunu vurgulayan Koçak şöyle konuştu: “Osman Geyik’in piyasaya çok borcu bulunduğu, bunlara şirketlerin, kamu kurumlarının da dâhil olduğu iddia edilmektedir. Borçtan mal kaçırma amaçlı bir fabrika devri yapıldığı da iddialar arasındadır. Fabrika önündeki yol 15 metreden 10 metreye düşürülüyor çünkü daha önce zaten bu yol 10 metre imiş. Fabrika önünden geçen yol kadastro yoludur. Fakat Sayın Osman Geyik geçmiş dönemde usulsüz bir imar plan uygulamasıyla bu yolu 15 metreye çıkarmak amacıyla Belediye’ye ait arsalarla kendi arsalarını takas ederek bu yolu 15 metreye usulsüz şekilde çıkarıyor. Bizde doğal olarak usulsüzlüğü ortadan kaldırmak için 15 metrelik yolu eskisi gibi 10 metreye dönüştürüyoruz. Burada usule aykırılık yoktur.”
“SAHTE BELGEYLE HAKSIZ
KAZANÇ ELDE EDİLMİŞ”
“Osman Geyik bizim Belediyemizle neden uğraşıyor?” diyen Av. Raşit Koçak sözlerine şöyle devam etti: “Osman Geyik neden bu şekilde haksız iddialarda bulunmaktadır. İfade ettiğimiz üzere kendi kantarına yol açmak için usulsüz imar plan uygulaması yaptığını açıkladık. Geçmiş dönemde Osman Geyik’in yapmış olduğu usulsüzlükler vardır. Bunlar; Mera’ya tecavüz ve usulsüz ruhsat düzenlemiştir. Çiftliğinin bulunduğu alanda kanunlara aykırı şekilde ilave imar planı hazırlatmıştır. Yaptığı binaların meraya tecavüz olduğu gerekçesiyle Sinanpaşa Kaymakamlığı Osman Geyik hakkında soruşturma başlatmıştır. Tüm bunlar belgeye dayalıdır. Osman Geyik’in akrabası olan Beytullah Geyik’e ait olan yolla ilgili bu şahıs hakkında soruşturma açılmıştır. Osman Geyik sahte belge düzenleyerek devleti dolandırmıştır. Ahmetpaşa TOKİ işi kapsamında çıkan hafriyat şantiyeye 8 metre uzak alana dökülmüştür. Fakat Osman Geyik sanki bu 8,8 kilometre uzağa dökülmüş gibi tutanak düzenleyerek TOKİ’den haksız kazanç elde etmiştir. Bunların hepsinin belgesi mevcuttur.”
“HAZMEDEMEDİĞİ ŞEYLER VAR”
Osman Geyik’in Belediye’ye ait arsayı ekim biçim işinde kullandığını da ileri süren Av. Raşit Koçak şu ifadelere yer verdi: “Belediye arsasını ekip biçip yemişlerdir. Kendi arsalarının arasında yol olarak planlı arsayı Belediye Başkanlığı döneminde tarım amaçlı kullanmıştır. Osman Geyik kendi arazilerinin yanından geçen kadastro yolunu da kapatarak burayı da tarla olarak kullanmıştır. Yeni nazım imar planında da bu yol tekrar açılmıştır. Osman Geyik’in hazmedemediği noktalardan biri de budur. Osman Geyik Belediye de memur statüsünde çalışan Şahin Bozkuş’u Belediye bünyesinde kurulan şirkete müdür olarak atayarak haksız maaş almasını sağlamıştır. Şahin Bozkuş hakkında soruşturma açılmış, Belediye Meclis kararıyla da Şirket Müdürlüğünden azledilmiştir. Şahin Bozkuş’un memur olması da Belediye Zabıta Memurluğuna atanması da usulsüzdür. Bu konuda da soruşturma geçirerek Zabıta Memurluğu’ndan azledilmiştir.”
“ÇOK SAYIDA USULSÜZLÜK
İDDİASI MEVCUT”
Ahmetpaşa Belediye eski Başkanı Osman Geyik’in aile fertlerini taşeron kadrodan yararlandırdığı iddiasını da gündeme getiren Koçak, “Osman Geyik, torununa ve kardeşinin damadına belediyeye ait şirkette taşeron kadrodan yararlandırarak işe başlatarak kamuyu zarara uğratmıştır. Yapılan müfettiş denetimleri sonucu belediyemize ödenmesi gereken bazı şahıs ve kurumlara ait harçların ödenmediği tespit edilmiş, Sinanpaşa Kaymakamlığı’na 9 Nisan 2015 tarihi evrakta harçların tahsil edilmediği halde, tahsil edilmiş gibi gösterip bilerek ve isteyerek yanlış beyanda bulunarak, evrakta sahtecilik yaparak kasıtlı olarak kamu zararına sebep olmuştur. Bunlar hakkında Osman Geyik hakkında Sinanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş bir memur için doğrudan soruşturma açılamayacağından Kaymakamlığa yazılan müzekkere sonucu bu olayı İçişleri Bakanlığı’ndan gelen bir müfettiş değerlendirmiştir. İddiaların gerçekliği ortaya çıkmıştır. Kaymakamlık Osman Geyik hakkında soruşturma izni vermiştir. Geyik bu karara itiraz etmiştir. Konya BAM bu itirazı reddetmiştir. Böylece Osman Geyik hakkında; Görevi Kötüye Kullanma, Zimmet suçlarıyla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Osman Geyik Belediye Başkanlığı döneminde aynı zamanda Sulama Kooperati-finin de Başkanı olmuştur. Kooperatifin borçlarını ödeme zorluğu olduğu o dönemde sadece kooperatifin elektrik su borçlarını ödemek için usulsüz şekilde Tarımsal Sulama Kooperati-fi’nden belediyeye içme suyu adı altında 60.000 TL tutarında para aktarılmıştır. Ayrıca kooperatifinin elektrik faturalarını belediye bütçesinden ödeyerek kamu zararına sebep olmuştur.” dedi.
“SEÇİMİ KAYBEDİNCE
KALAN TAKSİTLERİ YATIRDI”
Av. Raşit Koçak, Osman Geyik’in evinin önünde bulunan Hazineye ait 2 arsayı Belediye’ye aldığını son yerel seçimi kazanması halinde bu arsaları kendi arsalarına katacağını öne sürdü. Koçak, “Evinin önündeki iki adet arsayı herhangi bir proje, ihtiyaç ve gerekçesi olmadığı halde belediye bütçesiyle satın alarak, yola terk edildikten sonra kalan kısımların yol fazlası olacağını bilerek kendi arsası ile birleştirmek amacıyla Belediye bütçesi ile almıştır. Ayrıca arsa alımı için peşin ödemek üzere belediye hesabından 2 Ağustos 2018 tarihinde 87 bin 100,00 TL çekmiş ancak daha sonra ödemeyi taksitlendirmiş 1. taksit tutarını yatırıp geri kalan parayı kullanmıştır. Seçimi kaybettikten sonra kalan taksitleri yatırmıştır.” diye konuştu.
“TAPU ÖNCE OĞLUNUN SONRA
KIZININ ÜZERİNE GEÇİYOR”
Osman Geyik’in, ölen bir kişinin tapusunu usulsüz bir şekilde önce oğluna sonra iz kaybettirmek için kızının üzerine tescil ettirdiği belirten Koçak, “Ahmetpaşa Belediyesi tarafından yapılan arsa satış ihalesinde 5683 parsel numaralı arsanın ihalesi Akile Kaştaş üzerinde kalıyor, parası ödeniyor ancak vatandaşın vefatı nedeniyle tapu tescil işlemi gerçekleşemiyor. Bunun üzerine Başkan Geyik 22 Şubat 2010 tarihinde oğlu Süleyman Geyik adına tescil ettiriyor, daha sonra iz kaybettirmek için kızı Dudu Geyik’e satış gösteriyor. Bunlarda yetmiyor, Belediye mülkiyetine kayıtlı 5457 ve 5458 numaralı parseller birleştirilerek 5684 numaralı parsel oluşturularak ihale yapılmaksızın, bedel ödemeksizin, yine aynı şekilde ilk önce oğluna daha sonra kızının üzerine tescil ettiriyor.” şeklinde konuştu.
“BİR İDDİA DA USULSÜZ
PERSONEL ALIMI”
Osman Geyik tarafından bir bilgisayar firmasıyla yapılan iş gereği 28 bin 350,00 TL tutarındaki faturayı mutemet aracılığıyla ödenmiş gibi gösterildiğini kaydeden Koçak şöyle konuştu: “Firmaya ödeme yapılmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca tahsil edilen 30 adet makbuzun daha sonra iptal edilerek paranın belediye hesaplarına girmediği tespit edilmiştir. Ulaşılamayan 125 adet makbuzun ne olduğu bilinmemektedir. Ayrıca bir inşaat firmasına ait 3 adet Aralık 2016 tarihli toplamda 41 bin 300,00 TL tutarındaki faturalar yine ödeme yapıldığına dair herhangi bir evrak olmadığı halde mutemet aracılığıyla ödenmiş gibi gösterilmiştir. Ayrıca, Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürlüğüne bildirmeksizin usulsüz personel alımı dolayısıyla 45.682,00 TL idari para cezası verildiği ve borcu ödenmediğinden dolayı icra takibinden düşmeyen dosyanın 31 Mart 2019 tarihi itibariyle tutarın 75 bin TL olduğu tespit edilmiştir. Osman Geyik’in alacaklıları tarafından Bolvadin İcra Dairesinin başlatmış olduğu 16 Mart 2017 tarihli maaş haciz müzekkeresine cevap verilmediğinden ve o dönemde maaş kesintisi yaptırmadığından dolayı 25 aylık maaş kesintisi borcu Belediye’ye kalmıştır.”
“HABERİN ANA KAYNAĞI
MUHATABIDIR”
Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp Yakan’la ilgili olarak asılsız iddialara yer verilen haberin kaynağı olmadığını belirten Av. Raşit Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimseye meslek öğretecek değiliz. Fakat gazetecilik gerçekten önemli bir meslektir. Gazetecilerin her önüne geleni haber olarak yayınlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci önce haberin kaynağını ve belgelerini araştırmalıdır. Bunun da en önemli kaynağı muhatabıdır. Kendini gazeteci olarak gören o şahıs, Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp Yakan hakkında usulsüz ve mesnetsiz iddialarda bulunmuştur. Olayı tüm basın mensuplarına mal etmiyoruz, münferittir. Sadece cevap vermek amacıyla bu basın toplantısını düzenledik.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi