Ahmet Necdet Sezer Kimdir?

Aslen Afyonkarahisarlı olan 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, memleketi Afyonkarahisar ile bağlarını sürdürüyor

Ahmet Necdet Sezer Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’uncu Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer, 13.09.1941 Tarihinde 1941’de Afyon’da doğdu. 1958 yılında Afyon Lisesi’ni, 1962’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Ankara’da hâkim adayı olarak göreve başladı. Askerliğini Kara Harp Okulu’nda yedek subay olarak yaptı.
1964 yılında Ahmet Necdet SEZER, Semra KÜRÜMOĞLU ile evlendi. Sırası ile; Dicle Yerköy Hakimlikleri ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. Medeni Hukuk alanında 1977-1978 de Ankara Hukuk Fakültesinde Yüksek Lisans (Master) öğrenimini yaptı. 07.03.1983 Tarihinde Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi üyesi iken Yargıtay Genel Kurulunca belirlenen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 27.09.1988 Tarihinde Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine atandı. 6 Ocak 1998 de Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi. 

10'uncu Cumhurbaşkanı Seçildi


5 Mayıs 2000’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin onuncu cumhurbaşkanı olarak seçildi. 16 Mayıs 2000’de başladığı görevini 28 Ağustos 2007 tarihinde tamamladı.
Ahmet Necdet SEZER, Nisan 2000 TBMM sinde gurubu bulunan 5 partinin Genel Başkanı tarafından Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmişti. Ahmet Necdet SEZER TBMM sinde yapılan 3. Tur oylama sırasında toplam 330 oy alarak 5 Mayıs 2000 Tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin 10. Cumhurbaşkanlığına seçildi. Ahmet Necdet SEZER'in Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra Afyon Şehir Merkezinde büyük bir coşku yaşandı. Afyon Belediyesince düzenlenen kutlamalar 1 gün boyunca sürdü. 
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER; çocukluk ve okul arkadaşları başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından çalışkan, dürüst, ailesine bağlı, haksızlığa dayanamayan, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna layık değerli bir Hukuk ve Devlet Adamı olarak tanındı.
16 Mayıs 2000 Tarihinde TBMM’de yemin ederek görevine başlayan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER TBMM’de yaptığı ilk konuşmasında Meclis'in saygınlığının korunacağını, Laiklik ilkesinden asla ödün verilmeyeceğini, polis devleti çağrışımlarının terk edileceğini, hiç kimsenin inanç ve emeğinin sömürtülmeyeceğini demokratik kuralların ödünsüz uygulanacağını, hiç kimsenin hukukun üstünde olamayacağını ve hedefinin toplumsal barışı sağlamak olduğunu vurguladı.

Ahmet Necdet Sezer Kimdir?

İsmi Kampüs'e verildi


Afyonkarahisar’da Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ana yerleşkesine Ahmet Necdet Sezer’in ismi verildi. Gösterişten uzak yaşamı ile bilinen Ahmet Necdet Sezer isminin kampüse verilmesine karşı çıkmasına rağmen hemşehrilerinin ısrarları üzerine bunu kabul etmişti.
Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi, AKÜ’nün eğitim birimlerini biraraya toplayan kampus alanında Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Merkez Kütüphane, Rektörlük birimleri, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Turizm ve Otelcilik Programı Eğitim-Uygulama Merkezi, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Klinikleri, Vadi Kafe ve öğrenci yemekhanesi faaliyet gösteriyor.

Ahmet Necdet Sezer Kimdir?

Afyonkarahisar ile bağlarını sürdürüyor

 

Afyonkarahisar ile bağlarını sürdüren Ahmet Necdet Sezer rahmetli annesi hayattayken sıklıkla Afyon’a geliyordu. Son olarak yakın dostu Afyonkarahisar eski Belediye Başkanı Mehmet Sami Hancıoğlu’nun cenazesi için Afyon’a gelen Ahmet Necdet Sezer geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisarlı iş insanı Şükrü Koçoğlu’nun başkanı olduğu TÜTAV’ı ziyaret ett.
10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer geçen yıl da Afyonkarahisarlı Şehit aileleri ve gazileri konutunda ağırlamıştı.

Ahmet Necdet Sezer Kimdir?

Afyonlu şehit aileleri ve gazileri ağırladı


Afyon’lu şehit aileleri ve Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, Afyon’lu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i evinde ziyaret ettiler. Sıcak ve samimi bir atmosferde gerçekleşen ziyarette 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bugüne kadar hiç kimseden hediye kabul etmediğini belirterek, “İlk defa benim Afyonkarahisar’dan gelen hemşehrilerim, şehit ailelerimin, gazilerimin getirdiği hediyeyi alıp evimin en güzel köşesinde sergileyeceğim.” dedi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı ve dernek üyesi şehit aileleri, gaziler Türkiye’nin 10’ncu Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Ahmet Necdet Sezer’i evinde ziyaret ettiler. Ziyarette; Dernek Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, eşi Emine Kumartaşlı, oğlu Melih Kumartaşlı, şehit babaları İbrahim Karadirek, Fuat Saraç, Süleyman Üye ve şehit annesi Şerife Karadirek, şehit eşi Nurfil Birgül hazır bulundular.
Türkiye’nin 10’ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret hakkında Kocatepe Gazetesi muhabirine bilgi veren İsmail Kumartaşlı, şöyle konuştu: “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olması nedeniyle memleketimizin değerleri olan değerli büyüklerimizi ziyaret etmek istedik. Şehit aileleri ve gaziler camiası olarak bizde onlarda bir hatıra oluşturmak istedik. Dolayısıyla dernek şubesi olarak böyle bir karar aldık. Bizler hemşehrimiz 10’ncu Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret etmeyi uzun zamandır düşünüyorduk. Ziyaret öncesi bire bir telefonda kendisiyle görüştüm. Kendisini şehit aileleri ve gaziler olarak ziyaret etmek istediğimizi söyleyince çok memnun olduğunu belirterek çok sıcak yaklaştı. Ziyaretimizden şeref duyacağını söyledi. Ziyareti nerede gerçekleştireceğimizi sorarak adres istediğimde, ‘Afyon’dan hemşehrilerim geliyor. Onları tabi ki kendi evimde ağırlayacağım.’ dedi. 22 Ağustos 2023 Salı günü öğleden sonra saat 14.00’de hemşehrimiz Sayın Cumhurbaşkanımızı şehit anne ve babası, şehit eşi, gazileri temsilen şahsım olmak üzere evinde ziyaret ettik. Hanımefendi Sayın Semra Sezer, rahatsızlığı nedeniyle ziyaretimizde bulunamadı. Sayın Cumhurbaşkanımız kendisinin selamlarını iletti. İki saatlik bir görüşmemiz oldu. İki saatin sonunda müsaade istediğimizde tüm öğleden sonrasını bizlere ayırdığını ifade etti. Bizlere cumhurbaşkanlığı süresince anılarını, Afyon’a geliş gidişlerini anlattı. Şehit ailelerimizle tek tek ilgilenip ellerini tutan Sayın Sezer, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ve sabır dilediğini ifade etti. Sayın Murat Akarçay’ın Cumhuriyetin 100. Yılına özel hazırlanan toplam 2023 madalya verilecek kişilerden biri oduğunu Sayın Sezer’e belirterek bu madalyayı takdim ettik. Aynı zamanda derneğimizin üzerinde madalyası bulunan bir teşekkür belgesini de ziyaretimiz sırasında takdim ettik. Bu iki hediyeyi görünce çok duygulanarak şunları söyledi: ‘Ben görev yaptığım süre içerisinde hiçbir tane hediyeyi kabul etmedim. Gelen hediyeleri de kayıt altına aldırdım ve makamda bırakarak ayrıldım. Şehit ailelerimizin ziyaretiyle bunu kırıyoruz. İlk defa benim Afyonkarahisar’dan gelen hemşehrilerim, şehit ailelerimin, gazilerimin getirdiği hediyeyi alıp evimin en güzel köşesinde sergileyeceğim.’ dedi.
 

Bakmadan Geçme