• Haberler
  • Genel
  • Ahmet Çavuş’a sahip çıkılmalı – Kocatepe Gazetesi

Ahmet Çavuş’a sahip çıkılmalı – Kocatepe Gazetesi

Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Başkomutanı Trikopis’i yakalayan Ahmet Çavuş adına Afyon Lisesi’nde bir köşe açıldı. Köşenin açılışında konuşan Ahmet Çavuş’un torunu Ahmet Ünlü, 'Ahmet Çavuş, Afyon’un değeri. Sahip çıkılmalı' dedi Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Başkomutanı Nikolaos Trikopis’i yakalayıp esir alan ve Savaş’ı yöneten Türk komutanlara teslim eden Ahmet Çavuş’un anısını yaşatmak için Afyon Lisesi’nde bir köşe açıldı. [&hellip]

Ahmet Çavuş'a sahip çıkılmalı

Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Başkomutanı Trikopis’i yakalayan Ahmet Çavuş adına Afyon Lisesi’nde bir köşe açıldı. Köşenin açılışında konuşan Ahmet Çavuş’un torunu Ahmet Ünlü, “Ahmet Çavuş, Afyon’un değeri. Sahip çıkılmalı” dedi

Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Başkomutanı Nikolaos Trikopis’i yakalayıp esir alan ve Savaş’ı yöneten Türk komutanlara teslim eden Ahmet Çavuş’un anısını yaşatmak için Afyon Lisesi’nde bir köşe açıldı. Köşenin açılış törenine Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım ile işadamları Kamil Ay, Musa Bursalı, İbrahim Kazal ve gaziler katıldı.
Asıl vazife şimdi başlıyor
Törende Ünlü ailesi adına konuşan Ahmet Çavuş’un torunu Ahmet Ünlü, “Bu köşenin açılmasının fikir babası Tınaztepe İbrahim Kazal’a çok teşekkür ediyorum. Afyon Lisesi’nde Ahmet Çavuş adına bir köşe yapılması düşünülmüş. Bu konu daha sonra bir resmi yazıyla bana geldi. Ben aile adına gerekli desteği vereceğimizi ifade ettim. Biz vazifemizi yerine getirmeye çalıştım. Asıl va-zife burada başlıyor” dedi.
Kurumlara görev düşüyor
Ahmet Çavuş’un Afyonkarahisar’a ait bir değer olduğunu kaydeden Ünlü, “Ahmet Çavuş 1956 yılında hayatını kaybetti. 1956 yılına kadar Afyon’da yapılan resmi törenlere davet edilen Ahmet Çavuş, vefat ettikten sonra Afyonkarahisar Ahmet Çavuşu unuttu. Ahmet Çavuş bizim dedemiz, ama Afyonkarahisarlıların atası. Afyonkarahisar’ın Ahmet Çavuş’a sahip çıkması gerekiyor. Kurtuluş Savaşı, Kocatepe’de taarruzla başlı-yor. Arkasından savaş kazanılıyor. Kurtuluş Savaşı’nda Afyonkarahisar’ın çok önemli bir yeri var. Allah’ın bir tecellisi Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Başkomutanı’nı yakalayan da bir Afyonkarahisarlı. Afyonkarahisar buna gerektiği kadar sahip çıkmadığı için bugün Trikopis’in başka şehrimiz kökenli birileri tarafından yakalandığı belirtiliyor.
Bundan sonrası için Afyonkarahisar Valiliği, Belediye’nin, Garnizon Komutanlığı’nın Ahmet Çavuş’a sahip çıkması ve bu eserin yaşatılması lazım. Bu panonun sağlıklı, bakımlı, bizden sonraki nesillere iletilmesi lazım. Bunu bir not olarak bir yere kaydetmeli ilgili kurumlar” diye konuştu.
“Müze yapmak isterdik”
Ahmet Çavuş’a ait olan Ulu Camii yakınlarındaki evine de sahip çıkılmadığını söyleyen Ünlü, “Bugün Ahmet Çavuş’un evi bile yıkılmış durumda. Orayı bir müze yapıp Afyonkarahisar Valiliği’ne hediye etmek isterdim. Bundan sonrası için bir şeyler yapılabilmeli” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım da Ahmet Çavuş’un hizmetlerinin hep hatırlanacağını belirterek “Ahmet Çavuş’u minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.
Köşe için kurdelenin kesildiği törende emeği geçenlere ve Ünlü ailesi mensuplarına plaket takdim edildi. Ünlü ailesi, Ahmet Çavuş Köşesi’nin önünde fotoğraf çektirdi. Törende Ahmet Çavuş’un oğulları Osman Ünlü, Vedat Ünlü, torunları Ahmet Ünlü, Sinan Uğurluoğlu, Mehmet Uğurluoğlu ve aileleri de hazır bulundu.
Teklif geri çevrilmedi
Gazi Ahmet Çavuş’un köşesi yapma fikri, Afyon Lisesi Müdür Yardımcısı Hüseyin Ertaş ile Avustralya’da yaşayan hemşehrimiz İbrahim Kazal’ın Afyonkarahisar’da bir araya gelmesi ile başladı. Kazal, birlikte Afyon Lisesi’ni gezerlerken Müdür Yardımcısı Ertaş’a, “Hocam, Yunan Generali Trikopis’i yakalayan Gazı Ahmet Çavuş adına, okulunuza finansını sağlamamız halinde bir köşe yaptırmayı düşünür müsünüz” teklifinde bulundu. Bu teklifin ardından Müdür Yardımcısı Ertaş, Ahmet Çavuş hakkında uzunca bir araştırma yaptı. Araştırma sonucu Afyon Lisesi’ne Gazi Ahmet Çavuş Köşesi yapılmasına karar verildi. Okul yönetimi, Gazi Ahmet Çavuş’ un torunu ULKAR Holding Mütevelli heyeti Başkanı Ahmet Ünlü’ye; dedesi Gazı Ahmet Çavuş adına okulda köşe açma talep yazısı gönderdi. Ünlü’nün onay vermesinin ardından köşe oluşturuldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme