Ahmet Çavuş kimdir? – Kocatepe Gazetesi

Gazi Ahmet Çavuş, 1890 yılında doğdu. Altı yaşlarında yetim kaldı. Sekiz yaşlarında annesiyle, (Tabur Komutanı olan) abisi Mehmet'in İstanbul'daki evine gitti. Jandarma Okuluna yazıldı. 1900–1922 Balkan Savaşı’nda bulundu. Balkan harbinden sonra eşkıya ta-kibinde görevlendirildi. İlk görev yeri Bandırma ve civarı oldu. Harekât Ordusu Komutanı İttihat ve Terakki Cemiyeti kurucularından olan Mahmut Şevket Paşa'yı vuran işbirlikcileri [&hellip]

Ahmet Çavuş kimdir?

Gazi Ahmet Çavuş, 1890 yılında doğdu. Altı yaşlarında yetim kaldı. Sekiz yaşlarında annesiyle, (Tabur Komutanı olan) abisi Mehmet’in İstanbul’daki evine gitti. Jandarma Okuluna yazıldı. 1900–1922 Balkan Savaşı’nda bulundu. Balkan harbinden sonra eşkıya ta-kibinde görevlendirildi. İlk görev yeri Bandırma ve civarı oldu. Harekât Ordusu Komutanı İttihat ve Terakki Cemiyeti kurucularından olan Mahmut Şevket Paşa’yı vuran işbirlikcileri İstanbul’da handa yakalayan ekibin içindeydi. Edirne’nin kurtarılmasına katıldı. Çanakkale Savaşı’na katıldı.
Birinci Dünya Savaşı sonunda ordular dağıtılınca Afyonkarahisar’ın Tınaztepe’deki (o dönemde ki adı Sinir Köyü) Babasının değirmenine döndü burada Yunan Merkez Komutanlığı tarafından tutuklanıp iki gün işkence gördü. Tınaztepe Muhtarı (Ayan) Gördesli Yunan Merkez Komutanlığı’na gelerek, Ahmet Çavuş’un asker olmayıp köyde değirmencilik yaptığını ve köyün tüm ununu bu vatandaşın yaptığını söyleyerek Ahmet Çavuş’un salıve-rilmesini sağladı. Serbest kalınca yaya olarak Ankara’ya giderek, Ankara’da toplanan birliğine katıldı. Ankara’daki birliği ile birlikte İstiklal Savaşı’na katıldı ve ordu ile Afyonkarahisar yakınlarına geldi. İnönü Savaşı’nda, Çöğürler mevkiinde yaralandı. 4 ay kadar hastanede yatıp tekrar birliğine katıldı. 2 Eylül 1922’de yanında bir manga er ile birlikte Tınaztepe ile Savran arasında bulunan Sivritepe’de bir keşfe çıktıkları sırada, Yunanistan Ordusu’nun Genelkurmay Başkanı General Nikolaos Trikopis’i ve heyetini esir aldı. Esir alınan Komuta gurubunda iki General daha bulunuyordu. Birisinin adı Tümgeneral Diatris’tir. Uşak merkeze 10 kilometre. mesafede, Afyon’dan Uşak’a gidiş yönünde Gövemli Köyü’nün meydanında Dadaylı Halit Albay’a, esir aldığı heyeti teslim etti. Ülkesi için 18 yıl savaşmıştır. Askerden terhis olduktan sonra 35 yaşlarında Emine Hanım (Pancar ailesinden) ile evlendi. Askerlik bittikten sonra hapishanede başgardiyan olarak işe başladı. Yaşı 55’i bulunca zorunlu olarak ayrıldı. 1946 yılında vilayet nokta bekçiliğinde görev yaptı.

Vatan kurtulsun yeter…

Gazi Ahmet Çavuş’un oğlu Osman Ünlü, babasının Trikopis’i yakaladıktan sonra
komutanlarına teslim ettiğini, bir mükafat beklemediğini söyledi

Gazi Ahmet Çavuş’un oğlu Osman Ünlü, babası Ahmet Çavuş’un Yunan Komutanı Trikopis’i yakalama öyküsünü anlattı. Ünlü, şöyle konuştu:
“Babam gibi vatanda yüzlercesi var. Memlekette parası olanları konuşuyorlar. Babam 18 sene askerlik yapıyor. 30 yaşında terhis oluyor. Döndüğünde ne yeni yazıyı ne eski yazıyı biliyor.
Komutanı senin askeri bir tecrüben var diyor. Babam kendisine uyun bir kişiyi alıyor. Tepe çıkıyor karşılarına. Tepeyi aştıktan sonra Yunan süvarilerini görüyor. Sonra kuşatma yapıyorlar, teslim olmasını istiyorlar. Trikopis’in tercümanı teslim olacaklarını söylüyor. Trikopis teslim oluyor, ama arkalarındaki süvariler kaçıyor. Babam, Trikopis’i attan indiriyor, silahlarını temizliyor. Babam yayan götürüyor bunları. Süvari komutanına teslim ediyor. Babama ‘Mükafat ister misin’ diye soruyorlar, babam ‘Vatan kurtulsun yeter’ diyor.”

Bakmadan Geçme