Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahilik kültürü Afyon’da hala yaşatılıyor

Ahilik kültürü Afyon’da hala yaşatılıyor

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ahilik kültürünün Afyonkarahisar’da hala yaşatıldığını kaydetti

 

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Orman ve Su İşleri Eski Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ahilik Haftası’nın hayır ve berekete vesile olmasını diledi.
Milletvekili Veysel Eroğlu, 13. yüzyılda Anadolu’da temelleri atılan Ahiliğin, iktisadi ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi içtimai değerleri esas aldığını kaydetti.
“AHİLİĞİN ESASI USTA
KALFA ÇIRAK İLİŞKİSİ”
Eroğlu, “Ahilik; sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve güzel ahlak değerlerinin sanat ile yoğrulmasıdır. Bu esaslarla kurulan Ahilik Teşkilatı ‘Usta, kalfa, çırak’ ilişkisiyle eğitimi, istihdamı ve üretimi en güzel şekilde tesis etmiştir. Eğitimi hayat boyu süren bir faaliyet olarak düşünmüş ve mesleki eğitim ile ahlaki eğitimi çok güzel harmanlamıştır. Esnaf ve sanatkârlığı, meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan Ahilik kültürü, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynamıştır. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza yol gösterdiği gibi uygar dünya ülkelerine de örnek olmuştur.” dedi.
“HÜKÜMET ESNAF VE SANATKARI
HER ALANDA DESTEKLİYOR”
Ahilik kültürünün halen Afyonkarahisar’da yaşatıldığını belirten Eroğlu şunları kaydetti: “Yüzlerce yıllık tarihi ve kültürü ile Anadolu’nun bütün renklerini içinde barındıran Afyonkarahisar, ahilik geleneğinin de en fazla yaşatıldığı illerden biridir. Şehrimizin en önemli simgelerinden olan keçecilik, koşumculuk, yemenicilik, kilim dokumacılığı, demircilik ve bakırcılık ile mermercilik gibi pek çok geleneksel el sanatları ahilik kültürü içerisinde usta, kalfa, çırak ilişkisi ile hala yaşatılmaktadır. Hükümetimiz, her alanda olduğu gibi, esnaf ve sanatkârlarımızı her zaman desteklemektedir.”
“AHİLİK GELENEĞİ TÜRKİYE’NİN
MANEVİ MUHAFIZI”
Veysel Eroğlu, özellikle KOBİ’ler ve kamu bankaları aracılığı ile hibe ve düşük faizli kredi imkânı sunarak her zaman esnaf ve sanatkârların yanında olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023, 2053, 2071 ve 2099 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Türkiye’nin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yâd ediyor; esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere Aziz Milletimizin Ahilik Haftası’nı kutluyorum. Ahi Evran-ı Veli’nin sözleriyle; Elini, sofranı, kapını açık tut. Belini, dilini, gözünü bağlı tut.
>> Kocatepe Haber Merkezi