• Haberler
  • Genel
  • Ahilik geleneği ve esnaf projelerle yaşatılsın

Ahilik geleneği ve esnaf projelerle yaşatılsın

Temsili Şed Kuşatma töreninde konuşan Vali Hakan Yusuf Güner, her yıl Ahilik Haftası'nda bir yıl sonraki haftaya devir edecek bir proje ortaya konulup unutulmaya yüz tutan sanatlar ve sanatkarların yaşatılmasını önerdi. Vali Güner, hamasi nutuklar atmak yerine gerçekçi yaklaşımların ortaya konulması gerektiğini belirtti Ahilik Haftası doğrultusunda ESOB tarafından düzenlenen temsili Şed Kuşatma töreni İmaret Camii [&hellip]

Ahilik geleneği ve esnaf projelerle yaşatılsın

Temsili Şed Kuşatma töreninde konuşan Vali Hakan Yusuf Güner, her yıl Ahilik Haftası’nda bir yıl sonraki haftaya devir edecek bir proje ortaya konulup unutulmaya yüz tutan sanatlar ve sanatkarların yaşatılmasını önerdi. Vali Güner, hamasi nutuklar atmak yerine gerçekçi yaklaşımların ortaya konulması gerektiğini belirtti

Ahilik Haftası doğrultusunda ESOB tarafından düzenlenen temsili Şed Kuşatma töreni İmaret Camii bahçesinde yoğun hava muhalefetine rağmen gerçekleştirildi.
AHİLİK KÖKLÜ
GELENEK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan ŞED Kuşatma temsili töreni Afyonkarahisar’da yaşayan ve zamanında Şed Kuşatma törenine bire bir katılan yaşlı sanatkarlar tarafından canlandırıldı. Temsili Şed Kuşatma töreni dua ile sona erdi. Tören içerisinde trafik kazasında hayatını kaybeden merhum berberlere Allah’tan rahmet dilekleri iletildi. Törenin açılış konuşmasını Ahilik Komitesi adına Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak yaptı. Ahiliği ticaret ve sanatın ahlak ve doğrulukla yoğurulduğu kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olarak tanımlayan Konak; “Ahilik toplumsal açıdan da sahiplenilmesi gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu da Ahilik 13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından kurulmuş bir müessese olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar Ahilik mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma, örgütlenme o devirlerden bu tarafa müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite, standart konularında çok cidid çalışmalar yapılmıştır.” dedi.
AHİLİK ÖNEMLİ GELENEK
MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Ahiliğin asırlar boyu yaşatılmaya çalışılıp günümüzde de korumaya çalışılan bir gelenek olduğunu dile getirdi. Yılmaz; “Bizi biz yapan değerlerimizdir. Örf, adet ve geleneklerimizdir. Bunlarla ne kadar övünsek azdır. Bizi biz yapan değerlerimizdir. Anadolu’ya gelmek, yerleşmek, Anadolu’yu vatan yapmaktır. İlahi Kerimatullah davası uğurunda tüm dünyaya Allah’ın adını yaymak gayesinde olan Müslüman Türk Milleti’nin İslamiyetle müşerref olduktan sonra örf, adetlerinde bir takım değişiklikler olmuştur. Bunlardan bir tanesi de Ahilik Örgütüdür. Ahiliiği anlatmak çok zor. Ahilik geleneklerimizin yaşanıp yaşatılması adına çok önemli bir gelenek. Oto kontrolün sağlandığı bir gelenek. Ahiliğe sahip çıkan herkese teşekkür ederek bu haftayı kutluyorum.” diye konuştu.
HERKES ÜZERİNE
DÜŞENİ YAPMALI
CHP Milletvekli Ahmet Toptaş yaptığı konuşmada, yüzyıllar boyunca esnaf ve alışveriş ahlakını öğreten kurum olan Ahiliğin yavaş yavaş göz önünden silinip gittiğini kaydetti. Ahiliği yaşatmak için esnafın, zanaatkarın yaşatılıp desteklenmesi gerektiğini belirten Toptaş; “Ahilik Anadolu’yu Türkleştiren önemli kurumlardan birisidir. Anadolu da Türk ahlakını geliştiren ‘Eksik ölçme yalnış tartma.’ sözünü dünyaya yayan bir kurumdur. Ahiliğin dünya da başka bir örneği yok. Buna sahip çıkmak geçmişimize sahip çıkmak demektir. Aynı zamanda geleceğimizden o ahlaklı duruşun sürdürülmesine sahip çıkmak demektir. Bizlerin üzerine düşen ne ise düşüncelerimizi birleştirerek bu geleneği yaşatmak için ne yapmak gerekiyorsa yapmamız gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
AHİLİĞE ÖZEL
PROJELER YAPILSIN
Vali Hakan Yusuf Güner, Ahilik Haftası doğrultusunda Türk kültürü ve maneviyatının en önemli simgelerinden olan Ahiliğin önemine işaret etti. Ahi Evran Hz ile Ahilik modelinin toplumsal bir değer olduğunu söyleyen Vali Güner; “Ahilik bir ahlak düsturu olarak Aziz Milletimizin evlatlarına nakşedilmiştir. Bu düstur bugüne kadar var olmuştur. Türk Milleti, Türk İnsanı dediğimiz millet ve kişinin tarzı bu terbiyelerle var olmuştur. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde yer alan esnaf kardeşlerimiz Afyonkarahisar’da da çok önemli bir toplum önderi olarak insanımıza, insanlığa büy��k hizmetler sunmaktadırlar. Kültürümüzü yansıtan mesleklerin ayakta kalması için elden gelen desteği vermeye hazırım. İnanıyorum ki; Hepimiz elimizden geleni yapacağız. Ben Vali olarak desteğe hazırım. Her yıl Ahilik Haftası’ndan sonra bir yıl sonraki haftaya cem etmek üzere bir proje uygulamayı öneriyorum. Unutumaya yüz tutan sanat ve meslekler üzerine dükkan açacak ustalara destek verelim. Hamasi nutuklarla değil resmi program sonrası bu destek verilen esnafın dükkanının kurdelesini kesip şed kuşatılması yapılsın. Toplumda samimi, halishane, ecdadımıza rahmet ettirecek evlatların yetişmesine vesile olalım.” ifadelerini kullandı.
TÖRENE
YOĞUN KATILIM
Vali Hakan Yusuf Güner, “Yılın Ahisi” seçilen Mehmet Küçükuygur’a plaketini verdi. Daha sonra Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından “Geleceğin Ahileri” olarak seçilen Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü’nün başarılı öğrencilerine hediyeleri verildi. “Yılın Esnaflıktan Sanayiciliğe Yükselen İş Adamı” olarak seçilen Mehmet Çakmak adına oğlu Veli Çakmak’a CHP Milletvekili Ahmet Toptaş tarafından plaketi verildi. Törenin sonunda vatandaşlara Ahi Pilavı ve ayran dağıtıldı. İmaret Camii bahçesindeki törene; Vali Hakan Yusuf Güner, CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İGM Başkanı Salih Sel, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, meslek eğitim kurum yöneticileri, sanatkarlar ve çok sayıda vatandaş katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme