'Ahi vicdanı üzerine kendi gözünü koyan kişidir'

Ahilik Haftası kutlama programında konuşan ESOB Başkanı Cengiz Üstün, Ahi'nin vicdanı üzerine kendi gözünü koyan kişi olduğunun altını çizdi. Belediye Başkan Vekili Elif Süzme, Afyonkarahisar'ın Ahi Ahlakı ile ahlaklanmış bir şehir olduğunu, kent esnafının vefakâr ve cefakâr olduğunu söyledi

Haber

Haber

Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında oluşturulan kortej yürüyüşü akabinde Zafer Meydanı’nda Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirildi. Programa; Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, Belediye Başkan Vekili Elif Süzme, AK Parti Milletvekilleri; Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, MHP Milletvekili Mehmet Taytak, AK Parti İl Başkan Yarıdmcısı Fatih Okyar, MHP İl Başkanı Ahmet Kahveci, MHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Danaoğlu, İl Müftüsü Sinan Kazancı, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Ali Safa Şen, Eskişehir Oto Tamirciler Odası Başkanı Afyonkarahisarlı Adnan Karamanlı, ESOB Başkanı Cengiz Üstün, esnaf odalarının başkanları, kurum müdürleri esnaf ve vatandaşlar katıldılar. Pilav ve ayran ikramı yapılan programda Kuran’an-ı Kerim tilavetinin ardından Afyonkarahisar Müftüsü Sinan Kazancı tarafından toplu dua yaptırıldı.
“AHİ VİCDANI ÜZERİNE KENDİSİNİ GÖZCÜ KOYAN KİŞİDİR”
Programın açış konuşmasını ESOB Başkanı Cengiz Üstün yaptı. Ahilik Haftasının Türkiye ve tüm esnaf ve sanatkârlar için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eden Üstün, “Ahilik Türklerin İslamiyeti toplu olarak kabul ettikleri yıllarda Türk örf ve adetleri ile İslam inancının kaynaşmasından meydana gelen bir düşünce sistemi olarak kabul edilmektedir. Bu düşünce ve yaşam tarzını benimseyenlere Ahi denilmiştir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil topluluktur. Ahilik insanı bir bütün olarak ele almakta ve onu bütün yönleriyle birlikte geliştirmeyi amaçlayan yaşam biçimidir. ‘Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk etme.’ mantığıyla hareket eden bu düşünce sistemi hem dünyayı hem ahireti birbirinden ayırmamaktadır. Ahiler çalışmayı ibadet saymışlardır. Onun için Ahiler iş yerlerine ibadet yeri gibi değer verirler. Ahilikte iş yerleri tekke ve zaviyelerden daha kutsal yer olarak kabul edilir. Ahinin işyeri hak kapısıdır. Bu kapıdan hürmetle girilir, saygı ve samimiyetle çalışılır, helalinden kazanılır, helal yerlere kararınca harcanır. Ahilerin genel özelliklerinden bahsedecek olursak bazılarını şöyle sıralamak mümkündür. Doğruluktan ayrılmamak, cömert olmak, alçak gönüllü olmak, misafirini sevmek, kudreti varken suçluyu affetmek, utanma duygusuna sahip olmaktır. Bu sıraladıklarımız Ahi olmanın özelliklerinden bazılarıdır. Ahi kendi vicdanının üzerine kendisini gözcü koyan kişidir. Helalinden kazanan yerine ve yeterince harcayan ölçü tartı ehli olan insandır. Günümüzde görgü kuralları az çok değişiklik gösterse de Avrupa’nın görgü kuralları dünyanın birçok ülkesinde benimsendiği gibi ülkemizde de benimsenmektedir. Bugün uyguladığımız ve Avrupa’dan aldığımızı sandığımız birçok önemli görgü kuralları XII yüzyıldan itibaren Anadolu’da Ahilerce uygulanmaya başlanmıştır. Bu görgü kurallarını Fütüvvet namelerden öğrendiğimize göre 740 alt başlıkta toplandığını görmekteyiz. Ama bunları 124 ana başlık altında da toplayabiliriz. Tüm esnaf ve sanatkârın Ahilik Haftasını kutluyorum.” dedi.
“AFYON AHİ AHLAKIYLA
AHLAKLANMIŞ BİR ŞEHİRDİR”
Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Elif Süzme, programda yaptığı konuşmada, Selçuklulardan Osmanlılara kadar günümüze kadar devletlerin çok güçlü temeller üzerinde yükselmesinde etkili olan kurumlanın başında Ahilik Teşkilatı’nın geldiğini söyledi. Süzme, “Ahiler toplumu birleştiren, kaynaştıran, birarada tutan değerlerin uygulanması, toplumsal denetim mekanizmasının işlemesinde çok onemli görevler almıştır. Ahi Evran, kutlu bir davanın gönül erleri ile birlikte bu toprakları vatan yapmanın, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının öncülüğünü yapmıştır. Özellikle yeni kurulan Ahilik Sistemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş hem iş vermiş; onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman, vasıflı bir meslek sahibi, üretici insan haline getirmiştir. Afyonkarahisar’ımız Ahi Ahlakı ile ahlaklanmış esnaflardan oluşan bir şehirdir. Afyon esnafı vefakârdır. Afyon esnafı cefakârdır. Tüm esnafın Ahilik Haftasını kutluyorum ve her birinize bereketli, bol kazançlı işler temenni ediyorum. Afyonkarahisar Belediyesi olarak esnafımızın bugüne kadar yanında olduğumuz gibi bundan sonra da yanında olacağımızın bilinmesini istiyorum. Bugün burada ahilik kültürünü, ritüelini bizlere aktaran, disiplinini yansıtan ve o felsefeyi bizlere çok güzel bir şekilde anlatan esnaflarımızı kutluyorum. Ahi kültürü ile yoğrulan ve Ahilik ahlakıyla ahlaklanan Afyonkarahisar’ımızda ‘Ahilik Haftası’nın hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
“ALLAH AHİLİK AHLAKIYLA
YAŞAYABİLMEYİ NASİP ETSİN”
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Ahiliğin İslam ahlak ve faziletinin ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu söyledi. Taytak, “Bir Müslüman’ın ve bir Türk’ün nasıl yaşaması gerektiğini biçimlendiren ve doğruluğun, dürüstlüğün ve ahlakın teşkilatlandırılmış hali Ahilik’tir. Cenab-ı Allah bizlere vicdanlı olmayı nasip etsin. Doğru olmayı nasip etsin. Hakkı, hukuku bilmeyi nasip etsin. Rüşveti, hırsızlığı, haramı, karaborsacılığı ve benzeri kötü hallerden Cenab-ı Allah bizi korusun. Ahilik ahlakının, iş ahlakını hakkıyla yaşamayı Allah bizlere nasip etsin. Örneğin günümüzde aynı semtte düne kadar yaklaşık 3 sene öncesi 3 bin 500 TL kira bedeli olan evler şimdi 35 bin TL. Ne değişti bilmiyoruz. Evet, mazota zam gelir. Mazota zam geldiğinde her yere seyahat eder. Çünkü dağıtım yapılıyor. Böyle ihtiyaç var. Ama bir küçük il veya ilçede duran toprağın bir milyon olan değeri nasıl 20 milyona çıkar onu anlamak mümkün değil. Ankara’daki evimde emekli kiracım var. Kiracım 3 bin 500 TL kira bedeliyle oturuyor. Hemen üstündeki bir başka dairenin kiracısı da 25 bin lira kira ödüyor. Her ikiside doğru değil. Ev sahibi de kiracı da dürüst olacaklar. Alan da, satanda dürüst olmak zorundadır. O günleri görebilmek için önce kendi vicdanımızı, kendi cebimizdeki hesabı doğru yapıp doğrulanmak gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
“AHİLİK KARDEŞLİĞİN SEMBOLÜ
TÜRK İSLAM GELENEĞİDİR”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hasan Arslan, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ahilik Haftası nedeniyle bir araya geldik. Ahilik, kardeşliğin sembolü bir Türk İslam geleneğidir. Bu geleneğin sonuna kadar yaşatılması gerektiğinin hepimiz farkındayız. Bende bir esnaf çocuğuyum. Esnaflar topluma yön veren, şehirlere yön veren, toplumun ihtiyacını gören ciddi bir organizasyonu oluştururlar. Ahilik gibi kurumlarla esnaflarımızı organize edebilmek, odalar aracılığıyla bu organizeyi yapabilmek topluma değer katmaktadır. Yüzyıllarca yıldır esnaflarımız çırak ustasından sadece mesleği değil aynı zamanda kardeşliği, dürüstlüğü, doğruluğu, tartıda haramı, helali bilmesi, öğrenmesi ve bunu diğerlerine yansıtması ile bu kültür bu yıllara kadar geldi. İnşallah bundan sonra da sonuna kadar ilelebet devam eder.”
“ESNAF ÇOCUĞU OLMANIN MUTLULUK VE GURURUNU YAŞIYORUM”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, programda şöyle konuştu: “Öncelikle tüm esnaflarımızın ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum. Ahilik ahlakını her saniye kalbimizde ve vicdanımızda hissetmeliyiz. 37 Odası ve 25 bini aşkın üyesi bulunan Afyon Sanatkârları Esnaf Odası Başkanlığı mensupları toplumun önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Zafer Meydanı’nın eski halini hatırlayanlar varsa gerçekten burada çok ciddi anlarım var. Ben de bir esnaf çocuğuyum. Esnaflarımıza bir esnaf çocuğu olarak hitap etmekten çok büyük mutluluk, gurur duyuyorum. Çünkü hakikaten kazancın onda dokuzu ticaretten gelir. Dolayısıyla esnaflık, ticaret erbaplığı, iş adamlığı önemlidir.”
“AFYON’DA AHİLİK KÜLTÜRÜ GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”
Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz yaptı. Kolsuz, şunları kaydetti: “Afyonkarahisar’daki tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum. Ahilik kültürünün Afyonkarahisar’da güçlü olduğunu kısa sürede müşahede ettim. Özellikle Uzun Çarşı civarındaki camilerimizin sayıca fazla oluşu Türk İslam kültürünün ve ahiliğin burada da köklü bir geçmişinin olduğunu göstermektedir. Bunun dışında hafta sonları genelde pazarlara gitmekteyim. Pazarlardaki esnaflarımızın halen daha aile kültürünü yaşatmakta olduğunu yine memnuniyetle ifade etmekteyim. Selçuklu, Osmanlı kültüründeki Ahilik kültürü insanlarımızda yaşamaya devam ediyor.”
2023 YILININ AHİSİ
MUSTAFA ÇELİK SEÇİLDİ
Programın sonunda İl Kutlama Komitesi tarafından “2023 Yılının Ahisi” seçilen Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Üyesi Mustafa Çelik’e Ahilik Kaftanı giydirilerek plaketi verildi. Yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı Ahmet Albay oldu. 2023 Yılının Kalfası Ahmet Ayna’nın plaketini H. Hüseyin Çelik aldı. 2023 Yılının Çırağı Umut Ildız seçildi. Plaketler programa katılan protokol üyeleri tarafından verildi. Program “Son Osmanlı” lakaplı yerel sanatçı Zafer İşlek ve Yareni Muzaffer beyin eslendirdikleri eserler ve Belediye Kültür Sanat Akademisinden Kürşat Bertuğ Arıcan’ın orkestrasıyla birlikte verdiği konserle tamamlandı.

Bakmadan Geçme