Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AĞUSTOS AYI

Ağustos ayı bizim tarihimizde önemli bir aydır. Türk Milleti’nin en önemli zaferleri bu ayda gerçekleşmiştir. Bu zaferleri şöyle bir sıralayalım.
1- Zafer Haftası: 26 Ağustos 1922’de büyük bir taarruz başlatan Türk Ordusu 30 Ağustos günü düşmanın büyük bir bölümünü imha ederek benzeri görülmemiş bir zafer kazanmıştır. Ordumuzun hatta tüm ülkemizin yok olma noktasından kısa sürede nasıl zaferler kazanacak hale dönüştüğü, hepimizin üzerinde düşünmesi ve ibret alması gereken bir olaydır. Böyle bir zafer ancak, güçlü bir önderlik ve topyekün mücadele eden bir ulula kazanabilirdi. Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun en önemli adımlarından biri olan “Zafer Haftası” ulusumuza kutlu olsun. Ayrıca bu Zafer Haftası’nın içinde 27 Ağustos ilimizin kurtuluş günüdür. Tüm Afyonlulara kutlu olsun.
2- Malazgirt Zaferi: 1071 yılında Alparslan komutasındaki Türk Orduları Bizans ordusunu yenerek Anadolu’ya geri dönüşsüz yerleşti. Birbirini izleyen Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devletleri aslında Türklerin Anadolu’daki bin yıllık tarihidir. Bu kazanımlardan sonra Anadolu’nun bir Türk yurdu olmasını kimse engelleyemedi. Bu zaferler ve kutlamalar bugün yaşadığımız güzel toprakların ne fedakârlıklarla elde edildiğini ve nasıl korunduğunu yeni nesillere anlatmamızın en güzel yolu ve fırsatıdır.
3- Sakarya Zaferi: (23 Ağustos – 12 Eylül) 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi 100 km uzunluğunda bir cephe üzerinde yapıldı ve tarihin en kanlı savaşlarından biri oldu. Yunanlılar “Büyük Yunanistan” Türkler ise “Vatan Ülküsü” için çarpıştılar. Bu savaşta atından düşerek kaburga kemiği kırılan Mustafa Kemal yaralı olarak sedye üzerinden harekâtları yönetti. Bu savaş ölüm-kalım savaşı idi. Bir aralık Türk savunma hatları bazı yerlerde parçalandı. Fakat Başkomutanın “Savunma hattı yoktur, Savunma sathı (alan-saha) vardır, o satıh bütün vatandır, vatanın her karışı toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunmaz” günlük emri üzerine savaşın seyri değişti, Yunan ilerleyişi durduruldu. Sakarya Zaferi kazanıldı.
4- Otlukbeli Savaşı: 11 Ağustos 1473 Osmanlılarla Akkoyunlular arasında yapılan savaş, Hükümdarlar; Fatih Sultan Mehmet – Uzun Hasan
Yer: Erzincan’ın Tercan ilçesi
5- Çaldıran Zaferi – 23 Ağustos 1514 Osmanlılarla – İranlılar arasında yapılan savaş Hükümdarlar; Yavuz Sultan Selim – Şah İsmail
Yer: Van’ın Çaldıran ilçesi
6- Mercidabık Savaşı: 24 Ağustos 1516 Osmanlılarla – Memlûklular arasında yapılan savaş. Hükümdarlar Yavuz Sultan Selim – Memluk Sultanı Kansu Gavri
Yer: Halep’in kuzeyinde bir çayırlık
7- Belgrad’ın Fethi- 29 Ağustos 1521
Osmanlılarla – Macarlar arasında yapılan savaş. Hükümdarlar; Kanuni Sultan Süleyman – Macar Kralı II Layoş
Yer: Belgrad yakınları
8- Mohaç Zaferi 29 Ağustos 1526 Osmanlılar – Macarlar arasında yapılan savaş. Hükümdarlar: Kanuni Sultan Süleyman – Macar Kralı II. Layoş
Yer: Macaristan Mohaç ovası
9- Kıbrıs’ın Fethi: 1 Ağustos 1571 Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlerin egemenliğine giren Kıbrıs 82 yıl Venedik egemenliğinden sonra 1571 yılında Türklerin eline geçti.
Kıbrıs 1832’de Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın eline geçti ve yönetimi Mısır’a geçti. 1840 yılında Abdülmecit zamanında tekrar İstanbul’dan yönetilmeye başlandı.
1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra (Plevne Savaşı) İngilizlere kiraya verildi. İngiltere 1914 yılında adayı ilhak etti. 1959 yılında Türk ve Rumların yönettiği Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. 1974 Barış harekatından sonra şimdiki yönetim biçimi oluştu.
Bu savaşları kazanarak buraları bize yurt atalarımızın ruhları şad olsun. Bize bu güzel vatanı bırakan atalarımıza layık davranışlarda bulunuyor muyuz acaba?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER