Ağız ve diş sağlığında vakit kaybetmeyin

Ağız ve Çene Cerrahı Dt. Dr. Erkan Çırak, sağlıklı bir ağız içi bilincinin zorunluluğuna işaret ederken, gerekenlerin yapılması noktasında kesinlikle vakit kaybedilmemesini önerdi Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Dr. Erkan Çırak, Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin çalışma şartları ve donanımı açısından hekimler ve hastalar [&hellip]

Ağız ve diş sağlığında vakit kaybetmeyin

Ağız ve Çene Cerrahı Dt. Dr. Erkan Çırak, sağlıklı bir ağız içi bilincinin zorunluluğuna işaret ederken, gerekenlerin yapılması noktasında kesinlikle vakit kaybedilmemesini önerdi

Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Dr. Erkan Çırak, Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin çalışma şartları ve donanımı açısından hekimler ve hastalar için rahat bir ortam oluşturduğunu vurguladı.
“MEMLEKETİMİNDE
UZMANA İHTİYACI VAR”
Dt. Dr. Erkan Çırak, Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde meslek sınırlarını zorlayabilecek imkanların olduğunu, klinik olarak üniversite tabanı oluşturulduğunu kaydetti. Güzel imkanlar içerisinde memleketine hizmet verme heyecanı ile Afyonkarahisar’da göreve başladığını aktaran Dt. Dr. Erkan Çırak; “Ağız ve Çene Cerrahına Afyon’da ihtiyacın olduğu belli. Bulunduğum üniversitelerde perifer şehirlerden hastanemize başvuruların olduğunu net görüyorduk. Hem lisans eğitimimde hem de uzmanlık eğitimim sırasında hocalarımızın bizlere tavsiyeleri ‘Periferinde size ihtiyacı var. Periferlere de mutlaka gidin.’ şeklindeydi. Kendi memleketimde de bu ihtiyacın giderilmesi gerektiği inancıyla Afyon’da mesleğimi yürütüyorum. Çene cerrahisi özellikle periferde az bulunan bir branş. Çünkü branşımız gereğince yapılan işlerin çeşitliliği çok fazla. Başta gömülü dişler, kistler, kist operasyonları olmak üzere çeşitli riskli işler branşımızı kapsıyor. Bu işler için ehil bir elin profesyonelin olması şart.” dedi.
İMPLANT ETKİLİ TEDAVİ
Eksik dişlerin tamamlanması noktasında dişlerde küçültme yapılarak ağırlıklı olarak köprü uygulamalarının gerçekleştirildiğini belirten Dt. Dr. Erkan Çırak, bunun yerine mevcut dişlere müdahale etmeden, ek işlem yapmadan implant olarak tanımlanan vidalı sistemlerden yararlanıldığını söyledi.
Halk arasında “çivili diş” olarak bilinen implant uygulamasını rahatlıkla yaptıklarını belirten Dt. Dr. Çırak; “İmplant uygulaması pahalı bir tedavi. Çünkü ithal malzemeler kullanmak zorundayız. Konu ile ilgili iki tane yerli firmamız çalışma yürütüyor. Ama başarısı henüz ispatlanmadığı için risk alınmıyor. Bu nedenle kliniğimizde ithal ürünlerin kullanılıyor. Ancak yerli imalatın kullanımı yaygınlaşır, sonuçları görülürse kullanım düşünülebilir. Şu da bir gerçek ki, yerli üretimlerde de çok düşük bir fiyat tarifesi sözkonusu değil. İmplant uygulamasının pahalılığı malzeme pahalılığından kaynaklanıyor. Bu tedavi emek yoğunluğu içerir. Takdir edilmelidir ki bu nedenle pazarlığa açık bir konu değildir. İşin içine pazarlık girdiğinde hekim emeğinin tamamını verip firmaları kazançlı çıkarıyoruz. Herşeye rağmen elimizden gelen ölçüde hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
SABIR, VAKİT VE NAKİT ZORUNLU ÜÇLÜ
Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Dr. Erkan Çırak, alanını eksik dişlerin tamamlanması yanı sıra gömülü dişlerin çekilmesi, enfeksiyonların kemik içerisinde ilerlediği kistlerin operasyonları ile dişlerin kurtarılması olarak tanımladı. Dişlerin kurtarılıp kemik dokusunu eski sağlığına kavuşturmanın düşünüldüğü kadar kolay olmadığına değinen Dt. Dr. Çırak; “Uzun süre dişsiz olup tam protez kullanan hastalarımızı sabit proteze döndürmek için implant uygulamalarımız var. Eğer implant yapılamayacak bir kemik kaybı varsa ilave kemik tozları ya da hasta vücudunun belli bölgelerinden kemik transferleri yapabiliyoruz. Tüm bunlar uzun soluklu tedaviler. Sabır, vakit ve nakit gerektiriyor. Bunun sonunda sağlık, konfor ve rahatlık geliyor.” şeklinde konuştu.
TRAVMATİK
GEREKSİNİMLERE CEVAP VERİLİYOR
Alt ve üst çene problemlerinde de gerekli tedavilerin uygulandığından söz eden Dt. Dr. Erkan Çırak, özellikle küçük yaştaki çocukların kaza ya da çeşitli şekillerde çıkan dişlerinin reimplante edilerek yerine konulması, çenelerde karşılaşılan kırılmalar, çatlak izlemlerini travma cerrahisi başlığında değerlendirdiklerini kaydetti. Dt. Dr. Çırak; “Afyon termal tesislerin ve kavşak coğrafya da bulunan bir kent. Ben hekim olarak henüz burada yeniyim. Ama termal havuzlarda olan kazalar, trafik kazalarında travma cerrahisi kapsamında tedavi uygulamalarını gerektirebildiği de günlük hayat gerçeklerinden biri.” ifadelerini kullandı.
TRAVMATİK DURUMLARDA
VAKİT ÖNEMLİ
Her yaş grubu hasta için travmatik durumlarda zamanın önemine işaret eden Ağız ve Çene Cerrahı Dt. Dr. Erkan Çırak, böylesi durumlarda zaman kaybetmeden uzmana ulaşma zorunluluğunu hatırlattı. Dt. Dr. Çırak şöyle konuştu: “Önerim özellikle dişlerin çıkması gibi bir durumda ehil olan kişiye en geç 2 saat içerisinde ulaşılmasıdır. Çıkan diş ya da dişleri bulmakta zorunlu. Mümkün mertebe süt ya da dil altında muhafaza etmek gerekiyor. Elde temiz su varsa onun içerisinde de muhafaza edilir. Ama asla peçeteye sarmak, bez içinde kurutmaktan kaçınılmalıdır. En ideali süt içerisinde muhafaza etmektir. Çıkan dişi reimplante ettiğimiz de görev yapan liflerin bozulmaması için dişin doğru muhafazası önem taşıyor. Kırıklarda da vakit kaybı olmaması zorunlu. Kaynamanın başarılı olması için vakit doğru kullanılmalı.”
DİŞ KAYBINDA
VAKTE DİKKAT!
Eksik dişlerin tamamlanması noktasında önemli bir yanılgının “Nasıl olsa daha sonra yaptırırım.” algısı olduğunu belirten Dt. Dr. Erkan Çırak şunları söyledi: “Diş kayıplarının giderilmesinde de vakit kaybedilmemeli. Vücut tamamen dinamik bir mekanizma ile çalışır. Yapım yıkım mekanizması süreklidir. Bunu sağlayan ise fonksiyondur. Dişler kaybolduğunda fonksiyon ortadan kalktığında o kemik küçülmeye mahkumdur. O küçülmede zamanla boyutlarını arttırır. On yıl sonra yaptırma düşüncesi ile uzmana başvurulduğunda sağlıklı bir kemik bulunmaz. O zaman kemik tozları devreye giriyor. Bu da maliyeti ve zamanı arttırıcı işlemleri beraberinde getiriyor. Sağlıklı bir ağız içinin kıymetinin bilinip, gerekenin yapılması noktasında vakit kaybedilmemesi temel önerimizdir.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Dt. Dr. Erkan Çırak kimdir?
Aslen Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde dünyaya gelen Ağız ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Dr. Erkan Çırak Afyokarahisar’a Ankara’dan geldi. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimini aldıktan sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Çene Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık alan Dt. Dr. Çırak, GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde vatani görevini tamamladı. Dr. Çırak, Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde hizmet veriyor.

Bakmadan Geçme