Ağız ve diş sağlığı, vücut için önemli
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, ağız ve diş sağılığının vücut için önemli olduğunu belirtti İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 22-27 Kasım tarihlerinin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kabul edildiğini belirtti. Akgün, “Ağız ve diş sağlığı genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Hatta sağlık ağızda başlar dersek abartmış olmayız. Çünkü ağız ve [&hellip]
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, ağız ve diş sağılığının vücut için önemli olduğunu belirtti
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 22-27 Kasım tarihlerinin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kabul edildiğini belirtti. Akgün, “Ağız ve diş sağlığı genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Hatta sağlık ağızda başlar dersek abartmış olmayız. Çünkü ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz. Bunların yanında diğer bütün sistemi etkileyen rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir” dedi.
DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI
KAZANMAK GEREK
Akgün, “Çoğu kişi ağzında herhangi bir sorun, diş ağrısı v.b olmadan diş hekimine gitmez. Hatta ağız-diş problemlerinde bile diş hekimine gitmeden geçmesini bekleyen ya da tıp dışı çeşitli yollar arayan kişi sayısı az değildir. Ağız diş sağlığının korunması çocukluk çağlarında başlamalıdır. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi büyümeleri için önemli olduğu kadar sağlıklı bir diş yapısı için de önemlidir. Sağlıklı bir ağız ve sağlıklı dişlere sahip olmaları için çocuklarımıza öğretmemiz ve örnek olmamız gereken bir konu da düzenli ve doğru bir şekilde diş fırçalama alışkanlığıdır. Doğru diş fırçalama alışkanlığı kazandırma, diş hekimi korkusunu yenme ve sağlıklıyken de belli aralıklarla diş hekimine gitme alışkanlıkları kazandırabilmek için özellikle ilköğretim okullarında, Müdürlüğümüz tarafından, ağız diş sağlığının korunması eğitimi ve ağız-diş taraması yapılıp; öğrencilere ücretsiz diş fırçası ve macunu dağıtılacaktır” diye konuştu. (Kocatepe)
DİŞ ÇÜRÜKLERİNE DİKKAT
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, diş çürüklerinin bazı hastalıkları tetiklediğini kaydetti. Akgün, “Diş çürükleri; kalp dolaşım hastalıkları, diyabet, pnömoni, kronik solunum hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, psikosomatik hastalıklar, hamilelerde düşük riski v.b hastalıkların bir nedeni olabilmektedir” ifadelerini kullandı.