• Haberler
  • Genel
  • AGD Yaşayacak’ı anacak – Kocatepe Gazetesi

AGD Yaşayacak’ı anacak – Kocatepe Gazetesi

Merhum gazeteci-yazar ve eğitimci Recep Yaşayacak vefatının 4. yıldönümünde Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek törenle kabri başında anılacak. Merhum Recep Yaşayacak’ın Kocatepe Mezarlığı’ndaki kabri başında 25 Aralık 2013 Çarşamba günü yapılacak olan anma töreni saat 11.00’de başlayacak. (Kocatepe Haber Merkezi) RECEP YAŞAYACAK KİMDİR?21 Kasım 1930 tarihinde Afyonkarahisar’ın Göynük köyünde dogdu. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra [&hellip]

AGD Yaşayacak'ı anacak

Merhum gazeteci-yazar ve eğitimci Recep Yaşayacak vefatının 4. yıldönümünde Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek törenle kabri başında anılacak. Merhum Recep Yaşayacak’ın Kocatepe Mezarlığı’ndaki kabri başında 25 Aralık 2013 Çarşamba günü yapılacak olan anma töreni saat 11.00’de başlayacak. (Kocatepe Haber Merkezi)

RECEP YAŞAYACAK KİMDİR?
21 Kasım 1930 tarihinde Afyonkarahisar’ın Göynük köyünde dogdu. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra 1947 yılında Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’nden mezun olarak Afyonkarahisar Merkez Ablak Köyü öğretmenliğine atandı. 1948-1949 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar Merkez Çobanlar Bucağı Okulu’nda görev yaptı. 1949 yılının Ekim ayında atandığı Sinanpaşa Düzağaç Köyü’nde 4 yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra 1953 yılında aynı okula başöğretmen olarak atandı.1954 yılında atandığı Fethibey Köyü Okulu Başöğretmenliği görevinden 2 ay sonra ayrılarak Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’ne girdi. 1956 yılında bu okuldan mezun olarak Malatya Akçadağ İlköğretmen Okulu edebiyat öğretmenliğine getirildi. 1958 yılında askere gidene kadar bu okulda öğretmen ve müdür yardımcısı olarak çalıştı. 1959 yılında askerlik dönüşü aynı okulda meslek yaşamını öğretmen ve müdür yardımcısı olarak sürdürdü. 1962 yılında tayin edildiği Isparta Gönenköy Okulu Edebiyat öğretmenliği görevinin ardından 1965 yılında Afyon Lisesi’ne atandı. Bu okulda 2 ay kadar çalıştıktan sonra 1965 yılının Mayıs ayında Afyonkarahisar Halk Eğitim Merkezi Başkanlığı’na getirildi. Bu görevi sırasında Afyonkarahisar’ın köylerini karış karış gezerek başta okuma yazma kursları olmak üzere köyün ve köylünün yeni gelir kaynaklarına kavuşup kalkınması için özellikle kadınlara yönelik halıcılık, biçki-dikiş, ev ekonomisi ve erkekler için çeşitli meslek dallarında bir dizi kurslar açmanın yanı sıra köylerin sosyal ve kültürel kalkınması için önemli çalışmalarda bulundu. 1969 yılında Isparta Gönenköy Ortaokulu edebiyat öğretmenliğine sürgün edildi, 1971 yılında da Afyon Şemsettin Karahisari Orta Okulu Türkçe öğretmenliğine atandı. 1 Temmuz 1978 tarihinde bu okuldan kendi isteği ile emekliye ayrılarak Afyonkarahisar Kocatepe Gazetesi’nde günlük yazılar yazmaya başladı. 1985 yılında kurulan Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı ve 10 Şubat 1986-5 Mart 1988 tarihleri arasında bu cemiyetin başkanlığını yaptı. 1989 yılında kurulan Zafer Gazetesi’nde 1995 yılı başına kadar başyazar olarak çalıştı. Karahisar Gazetesi’nde de yazıları yayımlanan Recep Yaşayacak 25 Aralık 2009 günü, tedavi gördüğü Antalya’da yaşamını yitirdi. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
Yaşamı boyunca Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz bir savunucusu olan Recep Yaşayacak, bu yüzden sürgünlere uğramasına rağmen, inançlarından ve ilkelerinden asla taviz vermemiştir. Daha Köy Enstitüsü öğrencisi iken yazdığı düz yazıları ve şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. Çok yönlü bir yazar ve şair olan Recep Yaşayacak’ın yazılarında Atatürk devrimleri, folklor, kültür ve sanat, eğitim, çevre konuları ağırlıklıdır. Yürüttüğü eğitim çalışmaları, kültürel araştırmaları, eserleri ve fikirleri ile halkı aydınlatan Recep Yaşayacak, Afyonkarahisar basınının belirli bir seviyeye ulaşmasını sağlayan gazeteciler arasında gösterilmektedir. Yaşayacak, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün açtığı Anadolu Basını Özendirme Yarışması ile Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen yarışmalarda çeşitli ödüller kazanmıştır.
Recep Yaşayacak’ın “Aydınlar Gelince” adlı 3 perdelik oyunu 1982 yılında Kocatepe Yayınları tarafından yayımlanmıştır. İbrahim Yüksel ile birlikte yazdıkları “Afyonkarahisar Halk Bilimi” adlı eser ise Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından 2003 yılında yazım dünyasına kazandırılmıştır. Çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanan şiirlerini “Esintiler” ve “İzler” adlı iki şiir kitabında toplayan Yaşayacak, sağlığında bu kitapları ne yazık ki yayımlayamamıştır. Ancak ölümünden sonra çalışma arkadaşı İbrahim Yüksel şiirlerinin bir bölümünü “Turnalarla özlem esintileri” adlı kitapta toplayarak Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 2011 yılında yayımlanmasını sağlamıştır. Recep Yaşayacak, şiirlerinde köy ve kır yaşantısı ile toplumsal olayları işlemiştir. Yaşayacak’ın “Haşhaş” (Kocatepe-1977), “Kesitler” (Kocatepe-1980) ve “Hayalden Gerçeğe” (Kocatepe-1978), “Can”, “Üzümler Yaprakla Büyür” adlı romanları da yerel gazetelerde tefrika halinde yayınlanmış olmasına rağmen kitap halinde basılamamıştır.

Bakmadan Geçme