Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AĞAÇLAR KALEM DENİZLER MÜREKKEP OLSA BESMELEYİ AÇIKLAMAYA YETMEZ

Muharrem Günay 30 Aralık 2017 Cumartesi 12:14:23
 

Besmele’nin fazileti ve sırrı ile ilgili çok dayıda hadis vardır. Şimdi sıra ile onlara yer verelim:
“Ağaçlar kalem, denizler de mürekkep olsaydı; cinler ve insanlar toplanıp meleklerle birlikte bir kitap hazırlayıp Bismillâhirrahmânirrahîm’in manasını yazmaya başlasalar ve buna iki milyon yıl devam etmiş olsalardı onun yüzde birinin mânasını yazmaya güç getiremezlerdi.”(Risalei Besmele, Sırlar Hazinesi, C.Yıldırım, s.304)
“Kul, Bismillâhirrahmânirrahîm deyince, cennet ehli “Lebbeyk ve Sa’deyk, buyur seni bekliyoruz, saadetle gel.” der ve şunu ilâve eder: “Allah’ım! Falan kulun Bismillâhirrahmânirrahîm dedi. Allah’ım! Onu cehennemden çıkar, (cehennemlik eyleme)  cennetine koy.” (İbni Ebî Dünya)
“Kıyamet günü bir topluluk, Bismillâhirrahmânirrahîm diyerek gelir; onların iyilikleri kötülüklerinden daha ağır basar. Diğer ümmetler bu kavmin-topluluğun bu durumunu görünce, “iyilikleri ne de ağır basıyor!” derler.”
Çünkü onların ilk sözü ve sözlerinin başı, Bismillâhirrahmânirrahîm’dir. Bu da Allah’ın büyük isimlerindendir. Eğer bu isim terazinin bir kefesine, yerler, gökler ve içindekiler de diğer kefesine konulsa, Bismillâhirrahmânirrahîm ağır gelir. Cenâb-ı Hakk, Besmele’yi bu ümmet için her türlü belâdan güven yapmış, kovulan şeytandan koruyucu kılmış, her türlü hastalığa şifâ yapmış, yere batmaktan, yangından, başka şekle girmekten koruyucu etmiştir. Bütün bunlar Bismillah’ın bereketiyle sunulmuştur. (Havâssı’l-Kur’an)
Tefsir-i Kebir’de Ebû Hureyre (r.a.)’den yapılan rivayete göre Resûlüllah Efendimiz:
“Ya Ebâ Hüreyre! Abdest aldığın zaman Bismillâhirrahmânirrahîm de… Seni koruyan melekler (Hafaza melekleri) abdestin bitinceye kadar senin için iyilik ve sevap yazarlar. Gusledinceye kadar buna devam ederler. Bu temastan sana bir çocuk olursa, o çocuğun nefesleri sayısınca sevap yazılır. Onun adımları sayısınca ya da ondan türeyip gelenler sayısınca hasenat yazılır. Hiçbir kimse o nesilden kalmayıncaya kadar bu sevap yazması sürüp gider.”  buyurdu.
Aslında biz Müminler için en zahmetsiz ve en kolay yapılan ibadetlerin başında euzü besmele çekmek gelir. Özel bir zaman ve mekân istemez, Abdest istemez, Gusülsüz gezilmez ama gusül bile istemez, selamlaşmak ta, musâfaha etmek (tokalaşmak), hal hatır sormak ta bir şey yiyip içtikten sonra elhamdülillah, Ya Rabbi şükür demekte böyle zahmetsiz ve kolayca yapılan ibadetler arasındadır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER