• Haberler
  • Genel
  • Ağaçlandırma hassasiyeti sürüyor – Kocatepe Gazetesi

Ağaçlandırma hassasiyeti sürüyor – Kocatepe Gazetesi

Mülga İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Tahan, ağaçlandırma çalışmaları üzerinde hassasiyetle durulduğunu söyledi. Tahan, AGM Şube Müdürlüğü’nce 2011 yılnda tüm resmi kurumlar için 400 bin adedin üzerinde fidan tahsis ve dağıtımı sağlandığını açıkladı İnsanların kar tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergelerinin giderek daha da bozulduğunu söyleyen Mülga İl Çevre ve Orman Müdür Vekili [&hellip]

Ağaçlandırma hassasiyeti sürüyor

Mülga İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Tahan, ağaçlandırma çalışmaları üzerinde hassasiyetle durulduğunu söyledi. Tahan, AGM Şube Müdürlüğü’nce 2011 yılnda tüm resmi kurumlar için 400 bin adedin üzerinde fidan tahsis ve dağıtımı sağlandığını açıkladı

İnsanların kar tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergelerinin giderek daha da bozulduğunu söyleyen Mülga İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Tahan, ormanların azalıp, su seviyelerinin düştüğünü, toprağın erozyonla kaybolduğuna dikkat çekti.
Topraklar erozyon tehdidinde
Sulak alanların, ortadan kalkıp, meraların bozulduğunu, nehirlerin kuruduğunu belirten Tahan; “Nehirler kurumakta, ortalama yükselmekte, mercan adalar ölmekte, bitki ve hayvan türlerinin nesli tükenmektedir. Sürekli gelişen ve yenileyen küresel ekonomi, önlem alınmazsa kendi yaşam destek sistemi olan yerkürenin eko sistemini yok edecektir. Dünyanın çözmesi gereken problemleri, kendi kendini yok etmeden çözmesi ve tüm insanların temel ihtiyaçlarını saklayacak bir sistem tasarlaması gerekmektedir. Türkiye; topoğrafik yapısı, iklimi, uygulanan yanlış tarım yöntemleri, mera ve orman tahribat ve toprakların çoğunlukla erozyona duyarlı olması nedeni ile dünyada yüksek düzeyde erozyona maruz kalan ülkeler arasında yer almaktadır.” dedi.
Çalışmalara
hız verilmeli
Son yıllarda atmosfere salınan sera gazlarındaki artış sonucu oluşan küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sorunların, her geçen gün arttığını kaydeden Mehmet Tahan; “Ülkemizde, bu sorunlardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Atmosferdeki sera gaz dengesinin yeniden kurulabilmesi için bir yandan sera gaz salınımının azaltılması diğer yandan da karbon yutaklarının artırılması gerekmektedir. Atmosferdeki sera gazlarını dengede tutabilmek için, nemli karasal karbon yutaklar olan orman alanlarının artırılması en büyük hedefimizdir. En kısa sürede orman varlığının artırılması, bozuk ormanların rehabilite edilmesi, erozyonla mücadele edilerek topraklarımızın göllere, ba-rajlara ve denizlere taşınmasının önlenmesi gerekmektedir. Bu amaca kısa sürede ulaşmak için ülkemi-zin kaynaklarını seferber ederek çalışmalara hız verilmesi mecburiyeti bulunmaktadır.” diye konuştu.
Resmi kurumlara fidan verildi
Milli Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı’nda, kamu kurum ve kuruşları ile toplumun bütün kesimlerinin koordineli bir şekilde çalışmalarının ön görüldüğünü belirten Mülga İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Tahan, eylem planının, 2008 – 2012 yılları arasını kapsadığını bildirdi. Plan kapsamında beş yıllık süre içerisinde 2 milyar 300 milyon hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolü ve mera ıslah çalmasının planlandığını aktaran Tahan; “Bu miktarın 2 milyar 164 milyon hektarında Çevre ve Orman Bakanlığı, 136 bin hektarında ise diğer kurum ve kuruluşlar çalışma yapacaklardır. Çalışmaların toplam maliyeti 3 milyar TL olarak öngörülmektedir. Çevre ve Orman Müdürlüğü AGM Şube Müdürlüğümüzce 2011 yılında; Tüm resmi kurumlar, belediyeler, muhtarlıklar, okul bahçeleri vb. için 400 bin adet üzerinde fidan tahsisi ve dağıtımı sağlanmıştır.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme