Ağaç kesmek Ağır Ceza'lık etti
Türkiye’de çevre duyarlılığı her geçen gün artıyor. İzinsiz sit alanı içindeki ağaçları kesen muhtar, Ağır Ceza'da yargılanmaya başladı Gezi Parkı olaylarının yaşanmasına neden olan ağaç kesimleri Afyonkarahisar’ın merkeze bağlı Saraydüzü Köyü’nü de karıştırdı. Mahkemelerin daha önce sahte evrak ve resmi evrakta sahtecilik suçlarından üç kez ceza vermesi üzerine İçişleri Bakanı tarafından görevden alınan Saraydüzü Muhtarı [&hellip]
Türkiye’de çevre duyarlılığı her geçen gün artıyor. İzinsiz sit alanı içindeki ağaçları kesen muhtar, Ağır Ceza’da yargılanmaya başladı
Gezi Parkı olaylarının yaşanmasına neden olan ağaç kesimleri Afyonkarahisar’ın merkeze bağlı Saraydüzü Köyü’nü de karıştırdı. Mahkemelerin daha önce sahte evrak ve resmi evrakta sahtecilik suçlarından üç kez ceza vermesi üzerine İçişleri Bakanı tarafından görevden alınan Saraydüzü Muhtarı Hasan Koçak, Saraydüzü Köyü’nde sit alanı içindeki ağaçları kesmekten Afyonkarahisar 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. Ağaçlar kesildikten sonra gerekli işlem ve tutanağı hazırlamayan, muhtarın isteği doğrultusunda tutanak hazırladıkları iddia edilen iki orman muhafaza memuru ile iki jandarmanın da yargılandığı davada, köylüler muhtarın ağaç katliamı yaptığını iddia ediyor.
KÖYLÜLER AĞAÇ KESİMİNİ FOTOĞRAFLADI
Saraydüzü eski Muhtarı Hasan Koçak’ı ağır cezalık eden olay 22 Aralık 2012 tarihinde köy camiinin arsası içinde kalan tarihi Şirinbaba Türbesi çevresine parke taşı döşenmesi sırasında yaşandı. Hayırsever köylülerin katkılarıyla daha önce ön tarafı parke taş döşenen camiinin arka tarafına da taş döşenmesi için köylüler Özel idare’ye başvurdu. Özel İdare’nin tahsis ettiği parke taşların döşenmesi için bir firma ile anlaşan eski muhtar Koçak, parke taşı döşenmesi sırasında türbe çevresinde bulunan çam, armut ve ıhlamur ağaçlarını söktürttü. Köylülerin kamera ve fotoğrafla kaydettiği söküm işlemi sonrası köylüler durumu jandarmaya bildirdi. Şikayet üzerine gece yeşil ve erişkinken kesilmiş çam ağaçlarını Bayatçık Köyü’ne götürdüğü iddia edilen eski muhtar Koçak’ın okul bahçesinde ise kurumuş ağaçların köklerini bıraktığını söyleyen köylüler durumu savcılığa da suç duyurusuyla iletti.
JANDARMAYA VE ORMAN MUHAFAZA’YA KURUMUŞ KÖKLER GÖSTERİLDİ
Köylülerin ağaç kesim iddiaları üzerine ertesi gün köye giden jandarma, muhtar ve bazı köylülerle konuşarak tutanak tuttu. Jandarma ile birlikte köye giden orman muhafaza memurlarına da kesilen kurumuş ağaçların kökleri gösterildi. Bayatçık Köyü’ne gitme gereği duymayan jandarma ekiplerinin kendilerini yönlendirmeye çalıştıklarını iddia eden bazı köylüler ifade ve tutanakları imzalamayı reddetti. Köy ihtiyar heyeti ve muhtarın da imzaladığı tutanakla savcılığa yapılan başvuru görevsizlik kararıyla düştü. Tutanakta ağaçların gölgesinin tarihi Şirinbaba Türbesi’ne vurduğu, ağaçların kurumuş olduğunu belirten muhtar, kesimi türbeyi korumak için yaptığını belirtti. Kesim ve çalışma sırasında türbeye zarar verilmediğini de vurgulayan muhtar, kesim işlemi sırasında kendisinin de köyde olmadığını iddia etti.
SAVCI İKİNCİ KEZ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Ağaç katliamına sessiz kalmayan köylüler ise ellerindeki fotoğraf ve görüntülerle bir kez daha savcılığa giderek jandarma ve orman muhafaza memurlarının görevini yapmadığı, muhtar Koçak’ın etkisinde kaldığını belirterek ikinci kez suç duyurusunda bulundu. Belgeleri inceleyerek, jandarma ifadelerini imzalamayan köylülerin de ifadesini alan savcılık ise konuyu 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemede eski Muhtar Koçak; görevi kötüye kullanma, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik suçlarından yargılanırken, orman muhafaza memurları Mestan D., Özcan İ. ve Jandarmalar Ceylan B. ile Özgür D. suça iştirakten yargılanıyor.
İKİ ÇAM KESİLDİĞİNİ
MUHTAR KABUL ETTİ
Afyonkarahisar 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçlamaları kabul etmeyerek kesim işlemi sırasında köyde olmadığını iddia eden eski Muhtar Koçak, düzenleme için bir başka kişiyi telefonla arayarak görevlendirdiğini söyledi. Ağaçların türbeye zarar vermesi nedeniyle daha önce camii yaşatma derneği ve köylülerle de görüştüğünü iddia eden Koçak, ağaçların ve bahçenin de sit alanı içinde bulunduğunu bilmediğini ifade etti. Koçak, ifadesinde iki çam ağacının da söküldüğünü kabul etti. Köylülerin de dinlendiği mahkemede fidan durumundaki armut ve ıhlamur ağaçlarıyla, 20-25 yıllık yetişkin çam ağaçlarının kesildiği yönünde birleşen köylüler, kesilen ağaç sayısının 10 ile 20 arasında olduğunu belirttiler.
BEN MUHTARIM,
BU AĞAÇLARI
KALDIRACAKSIN DEDİ
Sanık jandarmaların katılmadığı duruşmada suçlamaları kabul etmeyen orman muhafaza memurları ise kendilerine kurumuş köklerin gösterilerek yanlış yönlendirildiklerini vurguladılar. Köylülerin kesim işlemi sonrası muhtarın iş makinesiyle define aradığı iddiasını ise parke taşı döşeyen tanık durumundaki firma çalışanları ve sahipleri yalanladı. İlk gün ağaçların kesilerek, alanın düzeltildiğini ikinci gün parkelerin döşendiğini vurgulayan iş makinesi operatörü Süleyman G., “Muhtar Hasan Koçak bizzat kendisi bizim başımıza geldi. Hem köy muhtarı hem camii derneği yetkilisiyim bu ağaçları kaldıracaksınız dedi. Hatta ben hem camii hem de türbe olması, ağaçların yaş olması nedeniyle manevi yönden rahatsızlık duydum. 3 tanesi yetişkin büyük çam ağaçlarıyla 7 tane kadar ıhlamur ve benzeri ağaçları muhtarın talimatı doğrultusunda iş makinesi müdahalesi ile yerinden söktük. Köklerini de iş makinesi müdahalesiyle çıkarttım. Muhtar ve yanındakiler bu ağaçları traktörle sürükleyerek götürdüler” dedi.
KESİLAN AĞAÇLAR
23 YILLIK VE SAĞLIKLIYDI
Köylülerden Murat E. çalışmanın yapılma saatinin akşam ezanından sonra olması nedeniyle kafalarında define arama iddialarının oluştuğunu vurgularken, kesilen ağaçların 23 yıllık sağlıklı ağaçlar olduğunu belirtti. Ağaçların kesilmesini ve yeşil ağaçların götürüldüğü Bayatçık köyünde görüntüleme ve fotoğraflama yapan Kadir Ç. ise, jandarmanın kendisini muhtar lehine yönlendirmeye çalıştığını iddia etti. Tüm ihbarlarına rağmen Bayatçık Köyü’ne gidilmediğini ifade eden Kadir Ç., görevlilerin muhtar ve yakınlarının ifadesiyle tutanak tuttuğunu kaydetti. Diğer tanıkların dinlenmesi ile alanın sit durumunun Kültür ve Turizm Bakanlığı Eskişehir Koruma Kurulu’na sorulması için duruşmayı 2 Ekim 2013 tarihine erteleyen mahkeme keşif yapılmasına da karar verdi. (Kocatepe)