Afyon'un zaferi, Çanakkale gibi tanıtılmalı

Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, Afyonkarahisar'da başlayan Büyük Taarruz'un, en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti. Kaçmaz, Afyonkarahisar'ın daha çok tanıtımının yapılması gerektiğinin altını çizdi 1911'den itibaren 14 yıl boyunca savaşan, Balkan Harbi'ne, Çanakkale Savaşı'na ve Kurtuluş Savaşı'na katılan, vücudunda Yunan askerlerinin kurşunu varken vefat eden ve kabre konulan merhum [&hellip]

Afyon’un zaferi, Çanakkale gibi tanıtılmalı

Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz, Afyonkarahisar’da başlayan Büyük Taarruz’un, en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti. Kaçmaz, Afyonkarahisar’ın daha çok tanıtımının yapılması gerektiğinin altını çizdi

1911’den itibaren 14 yıl boyunca savaşan, Balkan Harbi’ne, Çanakkale Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na katılan, vücudunda Yunan askerlerinin kurşunu varken vefat eden ve kabre konulan merhum gazi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz, Gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Kaçmaz, Afyonkarahisar’da kazanılan zaferin yeteri kadar anlatılmadığını, milli heyecanın tam anlamıyla hissedilmesi için tanıtımın yapılması gerektiğini belirtti.
BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK DESTANI
Afyonkarahisar’ın Çanakkale kadar önemli olduğunu aktaran Kaçmaz, “Çanakkale ve Afyon, herkesin omuz omuza vererek kazandıkları bir ölüm kalım savaşıdır. Gencinden yaşlısına kadar, bu vatan için canım feda olsun diyerek Çanakkale’ye Afyon’a koşan kişilerin savaşıdır. Bu savaşlar, buram buram yazılan bir destandır. Babam bizi Cuma akşamları toplar, Kur’an okur, şehit arkadaşlarına dua ederdi. Biz Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatırken gözyaşları ile anlatırdı. Bir gün süngü savaşına katıldık, şarapnel parçaları yağmur gibi yağıyordu. Niğdeli Ali’nin kolu kopmak üzere. Kolunun kesilmesini istedi, göğsünü siper eder. Kolunu düşmana atar. Düşer şehit olur, mermi izleri vardır, ama vücudunda kan izi yoktur” dedi.
YEREL YÖNETİMLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü belirten Kaçmaz, “Hükümet daha etkin olacak. Buralı bir Bakanınız var, o etkili olacak. Onlara çok büyük işler düşüyor. Vali ve belediye başkanları çok önemli. Burasının reklamını yapmak gerekir. Bundan 20 yıl önce Çanakkale’de hiçbir şehitliğimiz yoktu. Benim Avustralya’da gördüğüm sevgi ve saygıyı burada göremiyorum. 17 etkinliğe katıldım, oranın en büyük nişanını verdiler bana” ifadelerini kullandı.
AVUSTRALYA’DAN
BATMAN’A AYNI HİS
Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın torunu olarak Avustralya’ya davet edildiğini, orada çok güzel karşılandığını aktaran Turgut Kaçmaz, “Avustralya’da konuşma yaptım dakikalarca alkışlandım. Babamla İngiltere’ye gittik, yine çok iyi bir şekilde ağırlandık. Ben Batman’da sergi açtım. 15-16 yaşında liseye yeni başlamış bir kızımız, bu vatanı hepimizin dedesi kazandı, eğer Çanakkale, Kurtuluş Savaşı gibi tekrar savaş olsun saçımı kısa kestiririm erkek gibi ben de savaşa katılırım, dedi” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

BABAM NE İÇİN SAVAŞTI?
Turgut Kaçmaz, Şuhut’ta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yuhalanmasının doğru bir hareket olmadığını belirtti. Kaçmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Balkan Savaşı’nı birlik beraberlik olmadığı için kaybettik, ordu da halk da ikiye ayrılmıştı. Ben törende iki grubun kavga etmesine çok üzüldüm. O günde bu kavgalar yapılmaz. Atatürk’ün o gece çıkıp da savaşı idare ettiği yerde bunun yapılmaması gerekir. Kavga hiçbir yerde başarılı olmaz. Burası kutsal bir topraktır. Bazen babam bunlar için mi savaşmıştır diye soruyorum.”

77 yaşındaki Turgut Kaçmaz, babaannesinin babasına Çanakkale Savaşı sırasında verdiği öğüdü, gözleri dolarak, sesi titreyerek anlattı. Kaçmaz, “Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’na katıldı babam. 14 yıl savaşmıştır. Anası, Çanakkale’ye gitmek üzere hazırlanan babama şu öğüdü verir: Oğul, vatan için, millet için, in için, bayrak için harbe gidiyorsun. Balkanlarda alnımıza sürülen kara lekeyi silmeden köyümüze dönersen sütüm sana helal olsun. Orada şehit olursan, gururla yürürüm köyümün sokaklarında. Yaralanıp sakat da kalsan bakarız sana, gevurdan bir adımdan geri atarsan analık hakkımı sana helal etmem. Ben oğulsuz kalırım ama vatansız kalamam” dedi.

Vatana bağlı öğrenciler yetiştirdi

Çanakkale ve Kurtulu�� Savaşları ile ilgili çok dikkat çekici eşyaların bulunduğu bir sergiye sahip olduğunu aktaran Turgut Kaçmaz, “Babamın Dumlupınar’da Yunan komutanı safdışı ederek elde ettiği silahı hala saklarım. 50’den fazla eşyam var. Havadan atılan çiviler var bile sergimde mevcut. Ben bu vatana bir şeyler vermeye çalışıyorum. Babam gibi bir şey beklemeden hizmet etmek istiyorum. İlkokul öğretmeniydim, Afyon’da Emirdağ’da öğretmenlik yaptım. Öğrencilerimin hepsine, babamdan öğrendiklerimi anlattım” diye konuştu.

Bakmadan Geçme