Afyon'un yeni fuar alanı Türkiye'ye yarayacak

6. Afyonkarahisar Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı dün Kültür Park Fuar Alanı'nda açıldı. Fuar 16 Nisan Pazar gününe kadar ziyarete açık kalacak.AFYON GIDADA SÖZ SAHİBİFuarın açılış konuşmasını Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap yaptı. Arap, Afyonkarahisar'ın 520 bin ton buğdayı, 400 bin ton arpasıyla, 550 bin ton patatesiyle, 800 bin ton şeker pancarı [&hellip]

6. Afyonkarahisar Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı dün Kültür Park Fuar Alanı’nda açıldı. Fuar 16 Nisan Pazar gününe kadar ziyarete açık kalacak.
AFYON GIDADA SÖZ SAHİBİ
Fuarın açılış konuşmasını Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap yaptı. Arap, Afyonkarahisar’ın 520 bin ton buğdayı, 400 bin ton arpasıyla, 550 bin ton patatesiyle, 800 bin ton şeker pancarı ile 43 bin ton kirazıyla, 47 bin ton vişnesiyle, 36 bin ton elmasıyla, haşhaşı ve birçok tarım ürünüyle söz sahibi bir il olduğunu söyledi. Hüseyin Arap, ilin 21 bin ton kırmızı etiyle, 16 bin ton beyaz et üretimiyle, 550 bin ton sütüyle, 242 bin ton yumurtasıyla, 16 bin ton sucuğuyla, 100 ton kaymağıyla gıda söz sahibi konumda olduğunu belirtti.
AFYON’A 14 YILDA 1 MİLYAR 200 BİNLİK DESTEK
Emeğin üretmek anlamında geldiğini söyleyen İl Müdürü Hüseyin Arap, emeksiz yemeğin olmayacağını ifade etti. Toprağın da emek harcanmamsıyla katkı vereceğini dile getirdi. Üretebilmek için emek verilmesi gerektiğini belirten Arap; “Üretimle yapılan sektör içerisinde paydaşlar hiçbir zaman bir diğerini acımasızca yok etmemeye çalışacaktır. Kimse çiftçinin hakkını vermemezlik yapmayacak. Kazan, kazan. Tabii ki devletimiz çiftçimize bu noktada gerekli desteği sağlamaktadır. Son 14 yılda Afyonkarahisar’a tarımsal üretime destek için 1 milyar 200 milyon lira para verildi. Üretime devlet desteğinin ne kadar önemle verildiğini bu rakam göstermektedir” dedi.
AFYON ÇİFTÇİSİNE
9 MİLYON TL DESTEK
İl Müdürlüğünce 2016 yılında ekonomik yatırımlar kapsamında 72 projenin 28 milyon TL destek verildiğini bildiren Arap; “Herkesçe bilindiği üzere 2016’da Genç Çiftçi Projesi başlatıldı. Bu projenin genç katılımcıların köye dönüşünü sağlamak amacıyla başlatıldığını aktaran Arap; “Genç Çiftçi Projesi’nde 159 genç çiftçimize bin büyük baş hayvan, 62 çiftçimize 2 bin 480 küçükbaş hayvan, 39 çiftçimize bin 600 arı kovanı, 37 çiftçimize de bitkisel üretim tesisi yapılmasına destek verildi. 9 milyon TL karşılıksız 2016 yılında çiftçimize destek sağlandı. Bu yılda Genç Çiftçi Projesi tebliği tekrar yayınlandı. Hem bitkisel hem de tarımsal üretim proje içerisinde ki konulara ek olarak aynı zamanda mandacılıkta var. İlimizi ilgilendirdiği için aktarıyorum. Karşılıksız hibe şeklinde tarım, hayvancılık alanında destek sağlanacak. Altıncı fuarın verimli olmasını, genişletilmesini diliyorum” diye konuştu.
ULUSLAR ARASI OLMAYA İKİ YIL
Afyonkarahisar Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarının altı senedir gelişerek devam ettiğini söyleyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, fuarda 125 katılımcın olduğunu kaydetti. Bu katılımcıların yaklaşık 200 firmayı temsil ettiğini belirten Serteser; “Hakikaten bu Afyonkarahisarımız için mutluluk veren bir durum. Altı seneye ulaşan fuarlar uluslar arası fuar hakkı kazanıyordu. Bu süre uzatılarak 8 seneye çıkarıldı. İnşallah 2 sene sonra bu fuarımız uluslar arası bir fuar olacak. Tabi ki bunda Belediyemizin çok önemli katkıları var. Altı senedir bu fuarı organize eden ART Fuar Organizasyonu Şirketinin de katkıları büyük. Bu fuara emek veren tüm paydaşlara ve katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
YENİ FUAR ALANI YAPILACAK
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuşmasında sadece Afyon’a değil, bölge ve Türkiye’ye hitap edecek yeni bir fuar alanı müjdeledi. Kültür Park ve Fuar Alanının, 2 yıl sonra uluslararası düzeye taşınacak fuar için yeterli gelmeyeceğini belirten Çoban, “Termal turizm bölgesinde İkbal-Güral Otel’in arkasında, 150 bin metrekarelik bir hazine arazisini fuar alanı olarak planladık. Bu konuda, Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptığımız talep üzerine, söz konusu arazi şu anda ayrıldı ve imar planları askıya çıktı” ifadelerini kullandı.
TARIM FUARI İLGİ ODAĞI

Tarım Fuarının, diğer fuarlara göre daha yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Burhanettin Çoban, bunun ilin tarım ve hayvancılık kenti olmasından kaynaklanmasına bağladı. Çoban şöyle konuştu: “İnşallah termal turizm bölgesinde İkbal-Güral Otel’in arkasında, 150 bin metrekarelik bir hazine arazisini fuar alanı olarak planladık. Bu konuda, Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptığımız talep üzerine, söz konusu arazi şu anda ayrıldı ve imar planları da askıya çıktı. Otopark sorunu olmayan, düz bir arazide, oteller bölgesine çok yakın, ulaşımı da buraya göre çok daha rahat olabilecek böyle bir yerde bir fuar alanını ilimize kazandırmak önemliydi. En azından planlama aşamasında da olsa bu iş başarılmış oldu. İnşallah akabinde, Belediyemiz, devletimiz, yetkili kurumlarımız, Odalar ve Borsalar Birliği de buna destek verirlerse çok güzel bir fuar alanı olacak. Bu alan hem ilimize, hem bölgemize, hem de ülkemize kazandırmış oluruz” 16 Nisan Pazar günü yapılacak referandumun Türkiye’de ki anayasa değişikliği için önemine değinen Çoban, referandumun; ülke, il ve Türkiye’den umut bekleyen tüm mazlum milletler için güzel sonuçlar getirmesi dileğini sözlerine ekledi.
ÖZKAYA’DAN İKİ İLÇEYE ÖNERİ
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya fuar açılışının son konuşmasını yaptı. Afyon’un tarım alanındaki potansiyelini daha da arttırmak adına bölge bölge tarım alanları oluşturması gerektiğini belirten Özkaya şunları söyledi: “Bu önerim aynı zamanda benim hayalimdir. Sandıklı’da çok ciddi tarım makineleri altyapısı var. Oraya ilave bir destek verelim ve ülkemizin tarım makineleri üretim üssü haline gelsin. Ayrıca ilimizdeki traktör bayilerinin çok önemli bir kısmı Dinar ilçemizdedir. Oraya da öyle bir galerisi sitesi kuralım ki ülkemizin traktör alım satım merkezi olsun. Bunun en güzel örneği Samsun’un Terme İlçesidir. Terme, Ford Transit minibüslerin ikinci el satışında Türkiye’nin merkezi konumundadır. Bizim bölgemizin de bu potansiyeli var. Bunu değerlendirdiğimizde ve ilçelerimizi bölge bölge oluşturduğumuzda potansiyelimizi ayağa kaldırmış oluruz”
AÇILIŞA YOĞUN KATILIM
Açılış törenine; Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İGM Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, AK Parti İl Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tutumlu, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, MHP İl Başkanı Mehmet Karagöz ve çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılar açılış kurdelesinin gezilmesinin ardından stantları gezdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Ata’nın benzeri tarım fuarında

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e benzerliği ile tanınan tiyatro sanatçısı Göksel Kaya, Afyonkarahisar 6. Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı katılımcıları arasında yer aldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme