• Haberler
  • Gündem
  • 'Afyon'un turizm çeşitliğini artık tüm Türkiye biliyor'

'Afyon'un turizm çeşitliğini artık tüm Türkiye biliyor'

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar'ın şu anda bir gastronomi şehri olarak ulusal dökümanlar da yer bulmaya başlamasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Oğuz, 'Afyonkarahisar'ın, termal turizmi, kongre turizmi, spor turizm anlamındaki potansiyelini artık tüm Türkiye biliyor' dedi

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret ederek ajans çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Ziyarette, Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar İl Koordinatörü Osman Köprücüoğlu’da hazır bulundu.
“SİBER GÜVENLİK ELEMANINA İHTİYAÇ DUYULUYOR”
Veli Oğuz, siber güvenlik alanında hem yönetim hem de özel sektör ihtiyacını karşılayacak şekilde elemana ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Proje Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü iş birliği içerisinde yürütülüyor. Özel bir yöntemle 4 ilde, 6 tane üniversite ile protokol yaptık. “Üniversitelerimiz öğrenci seçimi ve seçilen kişilerin kordinasyonu noktasında bir görev yüklenirken bizde Zafer Kalkınma Ajansı olarak eğitmenin, yüklenicinin organizasyonu, koordinasyonu boyutunda bir çalışma içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemde her ilden 45 öğrencimiz bu alanda eğitim alacak ve daha sonra kendi alanlarını çalışacaklar. Bu alan istihdamı yüksek olan bir sektörde ihtiyaç duyulan bir alandır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızın koordinasyonunda başlatılan bir süreçti. Tüm kalkınma ajanslarımız yerelde bu işi destekliyor.” dedi.
“2024-2028 BÖLGE
PLANI ONAYA SUNULDU”
Veli Oğuz, Zafer Kalkınma Ajansı olarak 4 il, 54 ilçede 45.000 kilometrekarelik bir alanda planlama, araştırma analizleri süreçleriyle başlattıkları sürdürülebilir kalkınma çalışmalarını; Proje destekleme, proje uygulama, yatırım tanıtımı, yatırım çekme ve uluslararası ağlar, fonlar gibi 4 ana başlıkta yaptıklarını söyledi. Oğuz, “Bunları yaparken hem kamuya hem özel sektöre, hem sivil toplum kuruluşlarına hem de üniversitelere yönelik yapabiliyoruz. Son dönemlerde bu çalışmalarımızı odaklama ihtiyacını hissettik. Geçtiğimiz dönem mesleki eğitim ve alternatif turizm ile imalat sanayinde teknolojik dönüşümü çalışırken 2024-2028 dönemi Bölge Planını hazırlayıp bakanlığa sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunmak üzere çalışmayı son aşamaya getirdik. Buna bağlı olarak Zafer Kalkınma Ajansı olarak bölgemizdeki çalışmalar ve depolama alanlarınıda beliledik. Tekrar yeni bir çalışma ile kırsal kalkınma, dezavantajlı grupların istihdama kazandırılması, imalat sanayindeki dönüşümün çevreye duyarlı olarak yapılması önceliklerimiz arasında olacak. Sonuç odaklı programları bu minvalde kurguluyoruz. Bunu da geçen yönetim kurulu toplantısında yönetim kurumumuza arz ettik. Bakanlığımızın da çalışlarımızı önümüzdeki günlerde göndereceğiz.” diye konuştu.
“2024 YILI BÜTÇESİNİ İSTİŞARE ETTİK”
2024 yılı çalışma programı bütçesini de son yönetim kurulu toplantısında istişare ettiklerini belirten, Oğuz, “Çalışmalar sürekli devam ediyor. Bunları 4 yıldaki uzman personelimizle yapıyoruz. Personelimizin çalışması çok değerlidir. Mesai mefhumu gözetmeden 7 gün, 24 saat mantığıyla çalışıyoruz. Cep telefonları numaralarımızı paylaşıyoruz. Her daim paydaşlarımız bize ulaşıp, istişare edebiliyorlar. Danışmanlık faaliyetlerimizi de çok önemsiyoruz. Orada da illerimize gelen yatırımcıları hem bilgilendiriyoruz. Devletin ücretsiz danışmanlık hizmetini sunuyoruz. Hem de onları ile yatırım yapması için devletimizin desteklerini anlatıyoruz. Gerekirse OSB’lere götürüp oralardaki imkânları anlatıyoruz, yatırımadestek.gov tr internet sitesi üzerinde onların faydalanabileceği güncel devlet desteklerini anlatıyoruz. Yatırım teşvik imkânlarını anlatıyoruz. Devletimizin verdiği, onların dışarıdan hizmet satın almadan danışmanlık konusunda tüm bilgi ihtiyaçlarını sunuyoruz. Kolaylaştırılması gereken yatırım sürecinde işleri olursa da onlara yatırımcıya ilk ağızdan anlatıyoruz. Devletin ücretsiz danışmanlık hizmetini kamu görevlisi olarak sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
“85 TANE PROJE, PAYDAŞLARIYLA BİRLİKTE YÜRÜTÜLÜYOR”
Bugüne kadar danışmanlık hizmeti verdikleri kişi sayısının 4 ilde, 15 binden fazla olduğuna dikkat çeken Oğuz, şunları kaydetti:
“Danışmanlık hizmeti verdiğimiz yaklaşık 4 ilde 700 kişide yatırım yaptı, yatırım tutarı 15 milyar TL’yi açtı. Yaklaşık olarak 16 bin kişide istihdam edildi. Bu faaliyetler sürekli devam ediyor. Her gün kapımızı çalan yatırımcılar oluyor ve bizlerden danışmanlık desteğini alıyorlar. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli yönlendirmeyi yapıyor. Proje destekleri konusunda da şu an mevcutta güncel bir çağrımız yok. Ama Mart ayı sonundaki yönetim kurulu toplantısında yaklaşık 60 milyonluk çağrıyı hem özel sektöre hem de kamunun hizmetine sunmuştuk. Özel sektörde finansman maliyeti desteği demiştik. Onların istihdama yönelik ve teknolojik yatırımlara yönelik projelerini desteklemiştik. Protokol yaptığımız bankadan kullandığımız kredilerin faizini, kar payını biz karşılayacağız. 30 proje başarılı olmuştu. Bir diğer çağrıda da kamuya yönelik projelerimiz vardı. Orada da tarımsal altyapı ve turizme yönelik altyapıları desteklemiştik. 12 projede başarılı olmuştu. 40.000.000 TL bir desteğimiz olacak. Orada projelerin uygulamaları devam ediyor. Şu an daha önceki dönemlerden gelen projelerle birlikte 85 tane proje paydaşlarla birlikte yürütülüyor. Başarılı olan projelerin başarılı şekilde tamamlanması için uzmanlarımızla birlikte gerekli desteği sürekli veriyoruz. Paydaşlarımızla istişare içerisindeyiz. Bugüne kadar da 4 bine yakın proje teklifi aldık. Bu projelerin bazıları başarılı oldu. Bazıları bütçe imkânları dâhilinde desteklenemedi. 1.700 tane projeyi destekleme imkânı bulduk. Yaklaşık 1,8 milyar TL kaynak aktarırken, 3,7 milyar TL de deflatörlü rakamlarla bölgemizde yatırıma dönüştü. Bu destekler hem enerji, hem çevre, hem eğitim, hem sosyal hem sanayi anlamında çok geniş bir kitleye hitap etti. Bu imkânlar devam edecek.”
“AFYON’UN YABANCI ÜLKELER NEZDİNDE ÇALIŞMALARI ARTIYOR”
“Uluslararası ağlar, fonlar konusunda da bugüne kadar ciddi çalışmalar yaptık.” diyen Oğuz, “O konularda takibimiz devam ediyor. Özellikle ‘Yerelden Ulusala, Ulusaldan Küresele’ sloganıyla Kütahya’da zanaatkâr sanatları alanında 2017 yılında yaptığımız teknik çalışmayla UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil etmiştik. 2019 yılında da aynı işi Afyonkarahisar’da gastronomi alanında yaptık. O da çok özel bir çalışmaydı. Afyonkarahisar için çok güzel sonuçları oldu. Afyonkarahisar şu anda bir gastronomi şehri olarak ulusal dökümanlar da yer bulmaya başladı. Bu çok önemli bir gelişmedir. Zaten Afyonkarahisar’ın termal turizmi, kongre turizmi, spor turizm anlamındaki potansiyelini artık tüm Türkiye biliyor. Afyonkarahisar’ın yabancı ülkeler nezdinde de farkındalığı artıyor. Bu durum gastronomi turizmiyle birlikte taçlandı. UNESCO çalışmaları bu iki ilimizde var. Birde Global Cevaplar Ağına dal ettiğimiz bir bölüm var. Şu an 44 ülkeden, 176 tane tescilli cevap var dünyada. Ama Türkiye’de sadece kula sahili cevapları var. O da ajansın destekleriyle 2014 yılında olmuştu. Bu da çok güzel bir çalışmaydı. Birde Avrupa’ya taşıdığımız Afyonkarahisar’ın Avrupa Termal Tarihi Kentler Birliği Üyeliği var. Orada da 18 ülkeydi. Yanlış hatırlamıyorsam 44 destinasyonla yer alıyor. Afyonkarahisar 2019 yılında yaptığımız çalışmayla taçlanmış bur durumu var. Bu çalışmalar artarak devam edecek. Çünkü sürdürülebilir kalkma uzun bir yolculuk. Biz de bu kısımda danışmanlık hizmetleriyle desteklerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
“CİDDİ ANLAMDA EĞİTİMLER VERİLDİ”
Eğitim konusunu da çok önemsediklerinin altını çizen Oğuz, şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz dönem hem kendi atölyelerini kurmak suretiyle 6-14 yaş grubundaki çocukların tasarım, üretkenlik becerilerini arttırmak adına bir çalışma yaptık. Ciddi anlamda eğitimler verildi. Hem eğitici eğitimleri öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize çok farklı alanlarda o atölyelerde eğitimler verildi. Sonra mesleki eğitime destek verdik. 27 projede o zamanın parasıyla 11.000.000 TL destek vermiştik. Bugünlerde sürekli o mesleki eğitime verdiğimiz projeleri ziyaret ediyoruz. Az önce de bir okulumuzu ziyaret ettik. Müdürümüzle görüştük. Verdiğimiz destekle oluşturulan altyapı artık sanayiciyle aynı altyapıya sahip okullarımızı ortaya çıkardı ki. Hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz burada çok güzel eğitimler alarak, öğrencilerimizi istihdama kazandırabiliyoruz. Artık sanayicimiz güvenle milyon dolarlık makinelerini öğrencilerimize teslim edebiliyor. O da bizim açımızdan ayrı bir gurur meselesi. Bu çalışmaları yaparken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Kalkma Ajansları Genel Müdürlüğümüzün destekleri çok önemli. Ulusal düzeyde yerelde de işte yönetim kurulumuz, valilerimiz, belediye başkanlarımız, ticaret sanayi odası başkanlarımızın olduğu bir kuruldur. Tüm paydaşlar olmak üzere dört ilde, 3 milyon 200 bine yakın bir nüfusumuz var. 117 Belediyemiz, 20 Ticaret Odamız, 10 tane Borsamız, 29 tane OSB var. Bu sayıları arttırabiliriz. Örnekleri çoğaltabiliriz. Ama tüm paydaşlarımızın ajansın bu hizmetlerine verdiği karşılık aslında bizleri bu noktaya getirdi. 14 yılın birikimi sonucunda da bazı platformlarda da bazı projelerimizle ödül aldık. Kendin Yap Atölyeleri, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyondan ödül almıştı. Zaferin Operasyonu kısa adıyla bir AB projesi yürütmüştük. Avrupa Kalkınma Ajansları Birliğinden bir ödül almıştı. Biz de Kalkınma Ajansı olarak bir ödül almıştık. Yılın Kalkınma Ajansı ödülü. Bu paydaşlarla olan iletişimimiz, iş birliğimiz devam ettiği sürece artacaktır diye değerlendiriyorum.”

Bakmadan Geçme