• Haberler
  • Gündem
  • Afyon’un tarım ve sulama potansiyeli istişare edildi

Afyon’un tarım ve sulama potansiyeli istişare edildi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı'nın başkanlığında düzenlenen toplantıda Afyonkarahisar'ın yöneticileri DSİ yatırımlarını görüştü   Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğünün, son 19 yılda Afyonkarahisar'da muazzam yatırımlara imza atarak şehrin kalkınmasında lokomotif olduğunu belirtti. [&hellip]

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın başkanlığında düzenlenen toplantıda Afyonkarahisar’ın yöneticileri DSİ yatırımlarını görüştü

Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğünün, son 19 yılda Afyonkarahisar’da muazzam yatırımlara imza atarak şehrin kalkınmasında lokomotif olduğunu belirtti.
“AFYON PROTOKOLÜ
BAŞKENTTE TOPLANDI”
Afyonkarahisar il protokolü 4 Ocak 2022 Salı günü Ankara’da bir araya geldi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşerimiz Akif Özkaldı’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, Hayvancılık Genel Müdürü hemşerimiz Zekeriyya Erdurmuş, ilgili kurumların müdürleri katıldı.
“İÇME SUYU MESELESİ
KÖKTEN ÇÖZÜLDÜ”
Veysel Eroğlu, toplantıyı değerlendirerek, toplantının çok faydalı olduğunu, Afyonkarahisar’da inşaatı devam eden ve planlanan projelerin tek tek ele alındığını bildirdi. Eroğlu, “DSİ, ülkemizin en büyük yatırımcı kurumlarından biri olup, özellikle ilimizde çok önemli yatırımları hayata geçirmiş bir kurumdur. Afyonkarahisar’ımızın yıllarca özlemini çektiği projeleri bir bir hayata geçirmiştir. Şehir merkezi ve ilçelerin içme suyu meselesi kökünden çözüldü. 2003 yılından itibaren, Afyonkarahisar şehir merkezi, ilçeler ve beldelerde inşa edilen toplam 53 adet farklı içmesuyu temin projesi ile 661 bin 165 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 49 milyon metreküp içmesuyu temin edilmiştir. Akdeğirmen Barajı ile şehir merkezinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı bugünden karşılanmıştır. İnşa edilen modern içmesuyu ileri arıtma tesisi ile AB standartlarında içmesuyu sağlanmaktadır. Çay ve Bolvadin içmesuyu arıtma tesisi ile Sinanpaşa Taşoluk içmesuyu tesisinin de inşaatı devam etmektedir. Ayrıca 3 içmesuyu tesisinin de plan ve proje çalışmaları devam etmektedir.” dedi.
“BARAJ VE GÖLET YATIRIMLARINDA DÜNYA REKORU KIRILDI”
Baraj ve gölet yatırımlarında dünya rekoru kırıldığının altını çizen Eroğlu şu ifadeleri kullandı: “İlimizin su kaynaklarını damlasına kadar değerlendirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için son 19 yılda muazzam yatırımlar yapılmıştır. Bu makatla 2003 yılından günümüze kadar 43 baraj ve 25 gölet olmak üzere toplam 68 baraj ve gölet inşa ederek bir Dünya rekoruna imza atılmıştır. Bu barajlardan bazıları; Afyonkarahisar Düzağaç Akdeğirmen Barajı, Başmakçı Yaka Barajı, Bayat Derbent Barajı, Bolvadin Özburun Barajı, Çay Barajı, Dazkırı Hasandede Barajı, Dinar Çayüstü Barajı, Dinar Yıprak Barajı, Emirdağ Yedikapı Barajı, Hocalar Yeşilhisar Barajı, İhsaniye Ayazini Barajı, İscehisar Karaağaç Barajı, Kızılören Göleti, Sandıklı Devlethan Barajı Yavaşlar Barajı, Sinanpaşa Kuruçay Barajı, Sultandağı Doğancık Şehit Piyade Er Tayfur Çankaya Barajıdır. Şuhut Aydın Barajı 7 baraj ile 2 göletin de inşaatları devam etmektedir. Sandıklı Menteş Barajı, Şuhut Koçyatağı Barajı, Şuhut Başören Tekke Kavaklı Barajı, SinanpaşaKılıçarslan Barajı inşaatı devam eden barajlardan bazılarıdır. İnşaatı devam eden barajların haricinde 15’i baraj, 8’i gölet olmak üzere toplam 23 baraj ve göletin de plan ve proje çalışmaları devam etmektedir. İnşallah bu projelerin de tamamlanmasının akabinde inşaatlarına başlanacaktır.”
“ZİRAİ GELİR
ARTIŞI SAĞLANDI”
Afyonkarahisar’ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan ziraat sulamalarının çok önemli bir yeri olduğunu belirten Eroğlu şunları kaydetti: “Sulanan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı almam mümkün olmaktadır. Bu maksatla son 19 yılda 751 bin 736 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Sulamaya açılan bu alanlar sayesinde yıllık 1 milyar 128 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Ayrıca toplam sulama alanı 31 bin 150 dekar olan 11 sulama tesisinin de inşaatı devam etmektedir. İnşaatı devam eden sulama tesislerinden biri de özellikle atıksuların arıtılarak yeniden sulamada kullanılmasını sağlayacak örnek bir tesistir. Afyonkarahisar ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde arıtılan atıksular, 9 bin 50 dekar arazinin sulanmasında kullanılacaktır. Bu tesis iklim değişikliği ile mücadelede ülkemizin örnek tesislerinden biridir. Afyonkarahisar’ın sulanabilir bütün münbit arazilerini sulamak için çalışmalar hızla devam etmektedir. 47 adet sulama tesisinin plan ve proje çalışmaları devam etmektedir.”
“AKARÇAY ‘KOKARÇAY’ OLARAK ANILMAKTAN KURTULDU”
Taşkın koruma tesisleriyle halkın ve toprakların korunduğunun altını çizen Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Taşkınlarla mücadele kapsamında Afyonkarahisar şehir merkezinde, ilçelerde, beledeler ve hatta köylerde muazzam çalışmalar hayata geçirilmiştir. İl genelinde toplam 227 adet taşkın koruma tesisi tamamlanarak hizmete alınmıştır. Bu tesislerle Afyonkarahisar şehir merkezi, 212 adet yerleşim yeri ve 330.715 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Bu tesislerden en önemlisi ise merkez Akarçay Islah Projesidir. Afyonkarahisarlıların ‘Kokarçay’ olarak tabir ettikleri dere, muazzam bir projenin hayata geçirilmesi ile şehrin gerdanlığı haline getirilmiştir. Akarçay ıslahı ile bölge çok önemli bir rekreasyon alanı kazanmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar genelinde 6 adet taşkın koruma tesisinin inşaatı, 100 adet işinde plan ve projesi devam etmektedir.”
“AFYON’A MUAZZAM
YATIRIMLAR YAPILDI”
Afyonkarahisar’da orman alanının arttığını dile getiren Eroğlu, “Afyonkarahisar’ın toplam orman alanı 286.707 hektar olup, il genelinin yüzde 20’si ormanlarla kaplıdır. Son 19 yılda yapılan muazzam çalışmalarla, 2003 yılında 233 bin 984 hektar olan orman alanı, yüzde 20 oranında arttırılarak 286 bin 707 hektara yükseltilmiştir. Afyonkarahisar, ülkemizde orman alanını en çok arttıran il olmuştur. Vatandaşlarımızın mesire yeri ihtiyacını karşılamak için 4 şehir ormanı, 17 mesire yeri kurulmuştur. Arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 16 bal ormanları kurulmuştur. Başkomutan Tarihi Milli Parkı ve 7 adet tabiat parkı ile Afyonkarahisar’ın hem kültür turizmi hem de tabiat turizmi geliştirilmiştir. Sandıklı Akdağ Tabiat Parkı ve Frig Vadisi Tabiat Parkı özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde yerli ve yabancı çok sayıda turistin yoğun ilgi gösterdiği yerler olmuştur. Son 19 yılda Afyonkarahisar’ımıza su, ormancılık ve milli parklar alanında muazzam yatırımlar yapılmıştır. Bundan sonrada bu yatırımlar hız kesmeden devam edecektir. Afyonkarahisar, her şeyin en güzeline layıktır.” dedi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme