Afyon’un tarihi geçmişi 5 bin değil 8 bin yıl

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ile Tıp Etiği, Tıp Hukuku ve Tıp Tarihi Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 2. Uluslararası Türk Tıp Tarihi Kongresi düzenlendi.Polis Moral Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen kongreye Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü adına Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ile Tıp Etiği, Tıp Hukuku ve Tıp Tarihi Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 2. Uluslararası Türk Tıp Tarihi Kongresi düzenlendi.
Polis Moral Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen kongreye Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü adına Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kurt, Tıp Etiği, Tıp Hukuku, ve Tıp Tarihi Derneği Başkanı ve Kongre Eş Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Erdemir, AFSÜ Rektör Vekili ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Aslan ve öğretim üyeleri katıldı.
Kongrenin açış konuşmasını yapan Tıp Etiği, Tıp Hukuku, ve Tıp Tarihi Derneği Başkanı ve Kongre Eş Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Erdemir, 2004 yılından beri derneğin faaliyetlerini yürüttüğünü söyledi. Erdemir, “Türkiye’de böyle 5 tane dernek var. Biz dernek olarak galiba diğerlerini biraz geçtik. Ulusal ve uluslararası kongreler yaptık. Bugün (dün) yurdumuzun en aziz ve en tarihi bölgesi olan Afyonkarahisar’da da kongremizi uluslararası düzeyde gerçekleştiriyoruz. Yurtdışından 7-8 bildirimiz var.” diye konuştu.
Kongre Eş Başkanı ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nazan Erenoğlu Son ise kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“AFYONKARAHİSAR TIP TARİHİ
AÇISINDAN ÖNEMLİ ŞEHİR”
Kongre Eş Başkanı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kurt ise Afyonkarahisar adının tarih boyunca şifa olarak kullanılan opium bitkisinden geldiğini söyledi. Kurt, “Afyonkarahisar aynı zaman da Antik Dönemlerde de insanların şifa aradığı termal bölgenin merkezidir. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı dönemde Hilal-i Ahmer faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardayız. Bu vesilelerle tıp tarihi açısından önemli şehirdeyiz.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR 8 BİN
YILLIK TARİHE SAHİP”
Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise Afyonkarahisar’ın 8 bin yıllık tarihi geçmişi olduğunu ifade etti. Tanır, “5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu bildiğimiz Afyonkarahisar’ın son araştırmalarla 8 bine çıkan bir tarihi ortaya çıktı. Afyonkarahisar termaliyle ve konaklama tesisleriyle turizmde baş aktör olarak termali önde gitmekte. İkinci olarak da Frigya Vadisi diğer taraftan ise Milli Mücadelenin yapıldığı topraklardayız. Doğasıyla birlikte doğa turizmine açık bir şehir” diye konuştu.
AKÜ Rektörü adına törene katılan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış ise AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın düzenlenen etkinliğe katılmak istediğini ancak Ankara’da katıldığı resmi bir toplantı münasebetiyle toplantıya kendisinin katıldığını iletti.

Bakmadan Geçme