Afyon'un tarihi aydınlatılacak – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bilgin başkanlığındaki ekip tarafından Afyonkarahisar İli Dinar, Başmakçı, Dazkırı, Evciler ve Kızılören İlçelerinde 'Kelainai-Apameia Antik Kenti ve Çevresi' konusunda arkeolojik yüzey araştırması yapacak olan ekip İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır'ı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.'YÜZEY ARAŞTIRMALARIÖNEMLİ BİR YERE SAHİP'Afyonkarahisar'ın tarihinin aydınlatılmasında yüzey araştırmalarının önemli bir [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bilgin başkanlığındaki ekip tarafından Afyonkarahisar İli Dinar, Başmakçı, Dazkırı, Evciler ve Kızılören İlçelerinde “Kelainai-Apameia Antik Kenti ve Çevresi” konusunda arkeolojik yüzey araştırması yapacak olan ekip İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır’ı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“YÜZEY ARAŞTIRMALARI
ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”
Afyonkarahisar’ın tarihinin aydınlatılmasında yüzey araştırmalarının önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, “Bakanlığımızın önerisi ve Cumhurbaşkanımızın onayı ile başlattığımız yüzey araştırması Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bilgin başkanlığında yürütülecektir. Özellikle 2017 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Müze Müdürümüz Mevlüt Üyümez başkanlığında başlatılan çalışmalar Apameia kazılarını destekleyecek ve ışık tutacaktır.” dedi.
“ÇALIŞMALARA UZMANLAR VE
ARKEOLOJİ ÖĞRENCİLERİ KATILACAK”
Projenin 2019 sezonu çalışmalarının, 14-28 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirileceği dile getiren Tanır, “Arkeolog, flora-fauna uzmanı, epigraf, mimar, tarihçi, teknik ressam gibi 19 kişiden oluşan araştırma ekibinde farklı üniversitelerden, farklı alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, doktora öğrencileri, yüksek lisansını tamamlamış uzmanlar ve arkeoloji öğrencileri katılacak.” şeklinde konuştu.
“ANTİK KENTİN TOPOGRAFİK
PLANI ÇIKARILACAK”
Çalışma planı hakkında bilgiler veren Tanır, “2019 yılında yapılacak olan yüzey araştırmalarının Kelainai / Apameia Antik Kenti’nin merkeziyle yakın çevresinde çalışılması planlanmıştır. Bu plan doğrultusunda öncelikle antik kentin bulunduğu akropolün topografik planı çıkarılarak alanın karelajı yapılacaktır. Yüzeyde görülebilen mimari kalıntıların yeri, durumu ve kullanım amacı belirlenecek, çizimleri ve envanterleri çıkarılarak fotoğraflarla belgelenecektir. Yüzeyde tespit edilen seramik buluntuların değerlendirilmesiyle, antik kentin kullanım evreleri, ticari ilişkileri gibi konuların ortaya çıkarılması planlanmaktadır. Ayrıca, bugüne kadar antik kentte tespit edilen mimari parçalar ile yazıtların belgeleme işlemleri de 2019 yılı içinde yapılacak olan çalışma planı içinde değerlendirilecektir. Bunun dışında ayrıca Dinar ve çevresinin somut olmayan kültürel mirası ile ilişkili ön çalışmalar da yapılacaktır.