Afyon’un Sucuğu Meşhur Mu?

Kahvaltı sofralarının ve mangal keyiflerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında olan sucuk denilince ilk akla gelen ilk şehir olan Afyon sucuğu neden meşhur?

Yüzyılılar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Afyonkarahisar kadim bir tarih ve zengin kültüre sahiptir. Afyonkarahisar denilince akla gelen ilk unsurlardan bir tanesi hiç şüphesiz bir mutfak kültürüdür.  Kendine has özgün bir çeşitlilik barındıran Afyon mutfağı, yemek kültürü arasında önemli bir konuma sahiptir.  Öyle ki; Afyonkarahisar, 31 Ekim 2019 tarihinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri arasında yer alarak, Türkiye’nin 3’ncü Gastronomi şehri olarak ilan edilmiştir.

UNESCO tarafından Gastronomi alanında Yaratıcı Şehir unvanını almaya hak kazanan Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş lezzetlerinden bir tanesi de Afyon sucuğudur.  Afyon sucuğunun diğer sucuklardan ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi de içerisinde kullanılan baharatların dozunda kullanılmasıdır.

Haber

Sucuk yapımının esasında etin, tuz ve baharatla pişirilmesi olsa da, Afyon sucuğunun üretimi bir çok aşamadan oluşmaktadır.

Mezbahalara gelen hayvanların kesilmesi ile başlayan süreç, doğru etlerin seçilmesi ve bu etlerin kemiksiz ve sinirsiz hale getirilmesi ile devam ediyor. Ardından baharatlar ile harmanlanan etler ince delikli kıyma makinesinden birkaç kez geçiriliyor. Daha sonra soğuk ortamda bir gece boyunca dinlenmesi sağlanan etler, önceden temizlenmiş ve kurutulmuş doğal bağırsaklara doldurulmakta ve fermantasyon işleminden geçirilmektedir. Sucuğun terlemesi” diye adlandırılabilecek bu işlemin ardından güneşte 2-3 gün süre ile kurutulmaktadır.

Haber

Afyonkarahisar’ın özgün lezzeti sucuk, Afyon’u ziyaret edenlerin kentin her bölgesinde satılmaktadır. Mutlaka Afyon sucuğunu tatmanızı tavsiye ederiz.

Bakmadan Geçme