Afyon'un 'Masal evi' Küçükkurt Ortaokulu'nda

Türkiye'nin 81 ilinde birer tane kurulan 'Anadolu Masal Evleri'nin Afyonkarahisar'daki örneği Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu'nda hayata geçirildi. Öğrencilere hizmet vermeye başlayan 'Afyonkarahisar Anadolu Masal Evi' yetişkinlere özel bir programla tanıtıldı. Programda konuşan Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 'Bu proje sayesinde çocuklarımızın kendi kültür dünyamıza, kendi medeniyetimize, kendi özümüze tekrar geri dönmesine vesile olacaktır' dedi   [&hellip]

Türkiye’nin 81 ilinde birer tane kurulan “Anadolu Masal Evleri”nin Afyonkarahisar’daki örneği Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu’nda hayata geçirildi. Öğrencilere hizmet vermeye başlayan “Afyonkarahisar Anadolu Masal Evi” yetişkinlere özel bir programla tanıtıldı. Programda konuşan Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, “Bu proje sayesinde çocuklarımızın kendi kültür dünyamıza, kendi medeniyetimize, kendi özümüze tekrar geri dönmesine vesile olacaktır” dedi

Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu “Afyonkarahisar Anadolu Masal Evi”nde “Geleneksel Anadolu Masalları ve Türkü Gecesi” programı gerçekleştirildi. Programa; İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Musa Dinçgez, Okul Aile Birliği üyeleri, veliler ve öğretmenler katıldı.
“PROJE AFYON’DA
KÜÇÜKKURT ORTAOKULU’NDA VÜCUT BULDU”
Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu’nda kültürel miras Anadolu masallarının yaşatılması ve nesilden nesile aktarılması amacıyla düzenlenen masal gecesi programı Okul Müdürü İbrahim Diyar’ın konuşmasıyla başladı. Anadolu Masal Evi’nin Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu’nda vücut bulduğunu söyleyen Diyar, “Anadolu Masal Evi Milli Eğitim Bakanlığımızın 81 ilde 81 Masal Evi Projesi adı altında Afyonkarahisar ilinde okulumuzda vücut bulmuştur. Bu sınıfın işleyişi okul öncesi ve birinci kademe öğrencilerine yönelik bir çalışmadır. Kısa bir süre önce hizmete almamıza rağmen ciddi bir talebin olması bizleri memnun etmektedir. Buranın oluşumunda başta emeği geçen başta Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere Okul Aile Birliği Üyelerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.
“MASAL EVİ ÇALIŞMASINA
İHTİYAÇ VARDI”
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Anadolu Masal Sınıfı Projesinin 81 ilde başlatıldığını söyledi. En güzel masal evinin Afyonkarahisar’da kurulduğunu belirten Yalçın, “Neriman İbrahim Küçükkurt Ortaokulu’nda faaliyete başlayan masal evlerinin oluşturulmasındaki amacımız; Çocuklarımızın özellikle gelenek ve göreneklerine, kültürlerine, medeniyetlerine bağlı ve onlara yakın şekilde yetişmeleridir. Kültürümüzün unutulmamasını sağlamaya yönelik bir çalışmadır. Aslında buna çok ihtiyaç vardır. Yani biz eğitimciler olarak bunun çok net olarak içerisindeyiz, farkındayız.” diye konuştu.
“BİZİM MASALLARIMIZ YARATILIŞ VE RUHUMUZA UYGUN”
“Çocuklarımız maalesef yabancı menşeli çizgi filmlerle yetişiyorlar.” diyen Yalçın, “Çocuklarımız yabancı çizgi filmlerle yetişirken kültürümüzden uzaklaşıyorlar. Kültürümüzden, medeniyetimizden uzaklaştığı zaman çocuklarımız bizim özümüze ait olmayan şekilde yetişiyorlar. Bizim masal dünyamıza baktığımızda Dede Korkut hikâyelerinden tutun Nasreddin Hoca’ya kadar bizim kültürümüzde gerçekten çok zengin bir masal dünyamız vardır. Onları çocuklarımıza aktarmamız lazım. TÜBİTAK fuarlarında birkaç ortaokulumuzda şahit oldum, öğrenciler yabancı menşeyli batı dünyasının kültürüne ait olan çizgi filmlerle bizim kültürümüze ait olan yeni ortaya çıkmaya başlayan çizgi filmleri karşılaştırmışlar. Ben bir açıklama yapmadan 12-13 yaşındaki ortaokul çocuğu öğrencilerimize hangisi daha iyi diye sordum. Bizim hikâyelerimizden ve masallarımızdan üretilen çizgi filmler daha iyi cevabını aldım. Bunun nedenini de sordum. Cevaben; batı kaynaklı ve bizim kültürümüze ait olmayan çizgi filmlerde şiddet, saygısızlık var. Özgürlük adı altında her türlü kötü alışkanlıklar var. Ruhumuza ve yaratılışımıza aykırı bir takım hususlar vardır. Ama bizim masallarımızda, hikâyelerimizde böyle bir şey yoktur. Masal Evi Projeside bu amaçla hazırlanmıştır. Masal Evini ziyaret ederek masal dinleyen çok çocuğumuz oldu. Bu vesileyle çocuklarımızın kendi kültür dünyamıza, kendi medeniyetimize, kendi özümüze tekrar geri dönerek Türkiye’nin yükselişini, güçlü bir Türkiye’yi yeniden onlarla birlikte inşa ederiz. Projenin ülkemize ve ilimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Diğer okullardaki sınıfların randevu alarak ziyaret edip, etkinliklerinden faydalanmaya başladığı Masal Evi’nin tanıtım programı; Öğretmen ve öğrencilerin müzik dinletisi, masal anlatımları, yöresel türkülerin seslendirilmesi ve halk oyunları gösterisiyle tamamlandı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme