Afyon'un Kadınanaları beyaz perdeye uyarlanabilir

Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Konya'da Uluslararası Anadolu'nun İrfan Çağı Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda sunum yapan Prof. Dr. Turan Akkoyun, Afyonkarahisar Kadınanaları'nın Türk kültürünün zenginliği içinde sinemaya uyarlanabileceğini söyledi Anadolu İrfan Çağı Sempozyumu Uluslararası Etkinliği, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ile 25. ve 26. Dönem Milletvekili Mustafa İsen'in açılış konuşmaları ile başladı. 'AFYONKARAHİSAR'IN KADINANALARI BEYAZ [&hellip]

Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Konya’da Uluslararası Anadolu’nun İrfan Çağı Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda sunum yapan Prof. Dr. Turan Akkoyun, Afyonkarahisar Kadınanaları’nın Türk kültürünün zenginliği içinde sinemaya uyarlanabileceğini söyledi

Anadolu İrfan Çağı Sempozyumu Uluslararası Etkinliği, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ile 25. ve 26. Dönem Milletvekili Mustafa İsen’in açılış konuşmaları ile başladı.
“AFYONKARAHİSAR’IN KADINANALARI
BEYAZ PERDEYE YANSITILABİLİR”
İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal’ın başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda Oturum Başkanının yanı sıra Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nden Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil İbrahim Usta Yunus Emre ağırlıklı değerlendirmeler yaptı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı; Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun Türkiye Selçuklu Sultanı III. Alâeddin Keykubad’ın kızlarından hareketle Moğol istilası karşısında Anadolu’nun durumunu anlattı. Akkoyun, Türk kültürünün zenginliği içinde Afyonkarahisar’ın Kadınanaları’nın sinema uyarlanması üzerinde durdu.
“TÜRK KÜLTÜRÜNDEN DEĞERLİ
FİLMLER ÜRETMEK MÜMKÜNDÜR”
Prof. Dr. Turan Akkoyun sunumunda şu ifadelere yer verdi: “XIX. yüzyılın sonlarında icat edilen sinema bilimsel ve teknolojik ilerlemelerle teknik açıdan kendisini durmaksızın geliştirirken popüler kültürü inşa unsurlarının başında yer aldı. Bunun yanı sıra köklü kültürel değerleri kendi bakışıyla yansıttı. Kültürel anlamda üstlendiği her iki rol hedef kitleye sanatsal biçimde yansıtılır. Sinemanın ses dışında da bir dili vardır ki izleyicinin durumu ne olursa olsun onu anlayabilir. ‘Sekiz Asırlık Kadınana Temsiliyeti’ Türkiye Selçuklularından Türkiye Cumhuriyeti’ne zaman kapsamlı olup Türk kadının kültürel zenginliğini ve engin fedakârlığını sekiz asır öncesiyle örneklendirerek sinema sanatıyla değerlendirip televizyon ve sinema sahasına takdim edecektir. Türklüğün ikinci anavatan kazanımında ‘akıl almaz menkıbelerini halkın içinde efsaneleşen öyküleriyle izlenebilecek değerli filmler üretmek mümkün görünmektedir.”
“ŞEHİRLERİN BAĞLANMASINDA VAKIFLARIN ROLÜ BÜYÜK”
Akkoyunlu sözlerine şöyle devam etti: “Bilindiği gibi şehirlerin zenginlikleri ve aktörleri bulunmaktadır. ‘Şehrengiz ya da Şehr-Aşup’ adıyla örneklendirilebilecek eserlerde bunların toplanmasında fayda bulunmaktadır. Bu yapının içinden kadın temalı, kültürel film ve diziler ulusal ve uluslararası pazarlarda karşılık bulabilecek niteliklere adaydır. İslam Dünyasının her yanında ‘mescid, camiler, mektep, medreseler, imaretler, tekke, hankah, zaviyeler, kütüphaneler, misafirhaneler, hastaneler, çeşmeler, sebiller, hamamlar, makbereler, yollar ve köprüler, kervansaraylar vb. eserler sundukları hizmetlerle birlikte hayrat kavramının tezahürleridir.’ Vakıf hayratı arasında bütün İslam ülkelerinde dini nitelikli ve eğitimle alakalı kuruluş yanında sosyal nitelikli toplantı yerleri olan da kullanılan kabirler (türbe) şehirlerde ve kırsal kesimlerde yollar, köprüler, kervansaraylar, sulama şebekeleri, kaleler, deniz fenerleri, kanalizasyonlar, suyolları, çeşmeler vb. vardı. İslâm dünyasında şehirlerin birbirine bağlanmasında da vakıfların rolü büyüktür. Şehirlerarası ulaşım için birçok yol, köprü, ayrıca deniz fenerleri ve kalelerin inşası, büyük ticaret yolları üzerindeki konak yerlerine kervansarayların tesisi vakıflar sayesinde gerçekleşmiştir. Bütün bunlar tüccar ve hacıların seyahatini kolaylaştırmak, yol güvenliğini sağlamak, yolcuları barındırmak ve doyurmak amacına yönelikti. Bir Selçuklu kervansaray vakfiyesinde kervansaraya gelen her sınıftan ve dinden yolculara yiyecek, ayakkabı ve hayvan yemi verilmesi şart kılınmıştır.”
“KADINANA TEMSİLİYETİ
YENİ PROJELERİ HAREKETE GEÇİRİR”
Turan Akkoyun, binlerce yıldan beri medeniyete kaynaklık eden Anadolu’nun takriben bin yıldır Türk-İslam kimliği ile farklı sahalarda katkısını sürdürdüğüne değindi. Akkoyun şunları kaydetti: “Etkinliğin zaman sınırını belirleyen XIII. ve XIV. yüzyıllarda taht merkezi Konya’da yaşanmak zorunda kalanların neticesinde kurtarılabilecek maddi anlamda belki de son unsurlar aslında birey, halk ve devlet bütünleşmesini basit bir örneğinin temsiliyetine imkan vermektedir. Bir iletişim bilimci ve sinema akademisyeni olarak araştırma konumuzda bugün küresel politikaların perdelediği evrensel değerlere yerelden bir katkı sağlayabileceğimizin farkındayız. Bunu ihtişam ya da gösteriş olarak da algılamıyoruz. Türk kültüründen beslenme ve karşılığında da besleme muzafferiyeti görüyoruz. Sekiz yüzyıl sonra Kadınana Temsiliyeti birlikte bir ‘medya ürünü’ olarak hedef kitle ulaştırılmakla kalmayacak beraberinde karamsarlığı ortadan kaldıracak yepyeni sinema ve dizi projelerini harekete geçirecektir.”
“YAŞANANLAR SİLİNMEZ
BEDEN VE ZİHİN KAYIT TUTAR”
Akkoyun sözlerini şöyle sürdürdü: “Sempozyum teması Anadolu’nun İrfan Çağı içerisinde dünyanın hemen hiç dikkate almadığı kız evlatlar vasıtasıyla halka karışmak düşüncesinin pratik örneği medyanın beyazperde ya da ekran kaleminde hedef kitleye ulaştırılması yalnızca nostaljik duygulara hitap etmeyecek aynı zamanda bireyin, toplumun ve bütün dünyanın iliklerine kadar hissettiği eksiklikleri giderme de ülkemizden rol model örnekler takdim edecektir. Zira insan şartlar ne olursa olsun azimli ve kararlı yolculuğunu sürdürecektir. Yaşananların silinmesi imkân dâhilinde değildir. Beden, beyin, zihin kayıt tutmaktadır. Travmanın hasarı ne kadar ağır olursa olsun sabır taşının öğüttüğü besinin bereketini artırmaktadır. Kayıplar, arkasında bırakanların avunacakları çok geçmeden ona karışıp gideceklerin değerleridir. Kazanımlar ise anın açıklarını kapama, yarını yönetme stratejilerinin maddi cihetidir.” Hayat devam edip gitmektedir. Sekiz asır evvel şehre intikal edip ahali ile bütünleşen Kınık boyunun hanedan kızlarının hayat hikâyelerine sinema sanatının çekiliğinin eklenmesiyle yürütülecek film ve dizi projeleri sihirli temsiliyetin ötesinde Türkiye’ye, Türk Dünyasına, İslam âlemine, cümle cihana ihtiyaç duyduğu gerçek rol modelleri yansıtacaktır. Payitahttan beylik merkezi Sahipata’ya geçiş ve sonrasındaki gelişmeler Anadolu’nun irfan çağındaki sarsılmaya rağmen Türk kültürünün dinamiklerinde kadının rolünü de ortaya koymaktadır.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme