Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’un Gastronomi Şehri seçilmesine şaşırdık”

Yemek Uzmanı Televizyon Programcısı

Yemek Uzmanı Televizyon Programcısı ve Yazar Sahrap Sosyal, 2019 UNESCO
“Yaratıcı Şehirler Ağına” katılan Afyonkarahisar’ın kendilerini çok şaşırttığını söyledi

 

Yemek Uzmanı Televizyon Programcısı ve Yazar Sahrap Sosyal ve Yazar- Gurme Ahmet Örs Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’i makamında ziyaret etti.
“AFYON 2 FESTİVALLE ANADOLU’DA TEK ÖRNEK”
Gurme Ahmet Örs ziyaret sırasında Afyonkarahisar’da 19 yıldır yapılan ve bu yıl UNESCO desteğiyle yapılacak olan Klasik ve Jaz Müzik Festivallerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Örs, Anadolu da bu anlamda başka bir örneğin bulunmadığını bununla gurur duyulması gerektiğini söyledi.
“UNESCO’NUN ADANA’YI SEÇMESİNİBEKLİYORDUK; AFYON SEÇİLDİ”
Yemek Uzmanı Televizyon Programcısı ve Yazar Sahrap Sosyal, “Memnun musunuz Sayın Başkanım, biz UNESCO şehri olmanıza çok şaşırdık.” sözleriyle gastronomi alanında 2019 UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağına” katılan Afyonkarahisar’ın kendilerini çok şaşırttığını kaydetti. 20 yıldır yemek yazarlığı yaptığını, televizyon programa yaptığını dile getiren Soysal, “Afyon’un UNESCO şehri olmasına biz çok şaşırdık. Biz Adana’yı bekliyorduk. Sizin dosya hazırladığınızdan bile haberimiz yok. Biz birbirimize sorup İstanbul’da bir dedikodu da yapıyoruz. Afyon UNESCO şehri nasıl oldu diye. Tabii bu çok önemli bir gelişme. Bu konuda size tebrik ediyorum.” dedi.
“SESSİZ VE EMİN ADIMLARLA ÇALIŞILDI”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek sesiz ve emin adımlarla ilerlemeyi tercih ettiklerini söyledi. 1 Haziran 2019 tarihi itibariyle gerekli dosyaların hazırlandığını aktaran Zeybek, “Dosyalarımızı hazırladıktan sonra müracaatımızı yaptık. Bu arada Kültür Turizm Bakanımızı ve Dışişleri Bakanımızı ziyaret ettik. Sessiz ve emin adımlarla ilerlediğimizi söylemişti. Niyetimiz de halis olunca 31 Ekim 2019 tarihinde gastronomi alanında 2019 UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağına” alındığımızın tasdiki geldi.” şeklinde konuştu.
“ASLINDA BİZ AFYON’U TANIMIYORUZ”
Afyonkarahisar’ın gastronomi alanında 2019 UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağına” alınmasını “inanılmaz” olarak değerlendiren Sahrap Soysal, “İnanılmaz. Dosyaları çok iyi hazırlamışsınız. Demek ki UNESCO şartlarına da şehriniz uygun. Biz aslında Afyon’u tanımıyoruz. Ben yemeklerini tanıyorum. Uzun yıllar Ankara da oturdum. Hep bir kavşak noktası mola yeridir Afyon. İkbal’e gelir mutlaka bir tandır yer, sonrasında bir kaymaklı ekmek kadayıfı. Birde işte biliyoruz ki bir termal şehirsiniz işte o kadar. Bence bu bir şehrin tanıtımında çok itici bir güç olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
“NOELDE BÜYÜKELÇİLERE AFYON’UN REKLAMI LOKUMLA YAPILDI”
Türkiye Belediyeler Birliği’nin kendisini Belçika’ya görevlendirdiğini söyleyen Zeybek, “Belçika’ya gittiğimde ben Büyükelçimizi ve AB Temsilcimizi ziyaret ettim. Lokum götürmüştüm lokumdan bahsederken Afyon’dan da bahsettim. Şehrimizde 400 konağın bulunduğunu, Safranbolu’dan daha fazla bir konak kültürümüzün olduğunu bu konaklarda hayatın bire bir devam ettiğini anlattım. Tarihimizin 8 bin yıl öncesine dayandığını anlattım. Büyükelçimiz, ‘Sayın Başkanım 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna bin paket lokum gönderir misiniz?’ dedi. Süre kısa olmasına rağmen yaptırdım. Afyon’u tanıtan Fransızca ve İngilizce broşürler lokumların içerisine yerleştirildi. Kargo yetişmez denilince elden 600 paket gönderdik. Büyükelçi arayarak teşekkür etti. Lokumların yetişmeyeceğini söyleyerek yılbaşına da istedi. Yılbaşına gönderme sözünü de verdim. 250 pakette yılbaşında lokum gönderdik. Büyükelçimiz Avrupa’da ki tüm büyükelçiler Noel kutlamasına katılacağından Afyon’un reklamını yapacağını söyledi. Sonrasında bize Büyükelçimiz teşekkür mektubu göndermiş. Gerçekten harika oldu.” ifadelerini kullandı.
“AFYON’UN TOPLAM 99 LEZZETİ VAR”
Sahrap Soysal, Türkiye’de Afyonkarahisar’ın sahip olduğu potansiyelin farkındalığının çok az olduğuna dikkat çekti. Yazar Gurme Ahmet Örs Afyonkarahisar farkındalığı oluşturabilmek için bir seferberlik başlatılması gerektiğini dile getirdi. Kastamonu, Malatya, Erzurum’un gastronomi şehri olmak için sırada olduklarını hatırlatan Soysal, “Bu saydığım şehirler nasıl gastronomi şehri oluruz çabasındalar. Bunun için bizi arıyorlar. Çünkü büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Bizde yemek müthiş bir kültürdür. Bizim 12 yöresel ürünümüz tescillendi. Sekiz ürünümüzün dosyası yürüme aşamasındadır. Sekiz ürünü daha başvuru için hazırlıyoruz. Toplamda bizim sayısı 99’a yakın yöresel lezzetlerimiz vardır. Geçtiğimiz günlerde NG Afyon Güral’da Gastronomi Günleri adı altında Kütahya Seramik’in 50. yıldönümünde 450 şefi ağırladık.” dedi.
“GEREKEN HERŞEYİ YAPTIK”
Sahrap Soysal, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in anlattığı faaliyetlerin artması gerektiğini, yöresel yemek yarışması düzenlenip, unutulan ya da kaybolan yemeklerin ortaya çıkarılması, bunların yazılıp resimlerinin çekilip iyi bir kitap yazılması gerektiğini kaydetti. Şubat ayında vizyona girecek olan Afyonkarahisar’a özel olarak çekilen “Geçerken Uğradım” filminden de söz eden Zeybek, gereken her şeyin yapıldığını sözlerine ekledi. Ahmet Örs film tanıtımında Afyon yemeklerinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Soysal ve Örs, İstanbul’un bu hususta ses getirme açısından önem taşıdığını dile getirdiler.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti