• Haberler
  • Genel
  • Afyon'un Felsefe Ve İlim Tarihi İçin Kaynak Kitap

Afyon'un Felsefe Ve İlim Tarihi İçin Kaynak Kitap

Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Afyonkarahisar Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Görkaş, Gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Afyonkarahisar Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Görkaş, Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer Küçükkurt’u ziyaret etti. Görkaş, Afyonkarahisar’ın ilim tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “Felsefe kelimesi modern dönemde ifade ettiği anlam dışında Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘ilimlerin tamamı’, ‘ilimlerin bütünü’ anlamıyla kullanılıyordu. Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Akşemseddin Hazretleri, felsefeye hâkimdi. Afyonkarahisar’da bizim değerimiz olan Abdürrahim Mısri de Fatih Sultan Mehmet Han ile birlikte Akşemseddin Hazretleri’nin öğrencisiydi” dedi.

Haber

“BİR VAROLUŞ FELSEFESİ”

Dün Bugün Yarın Yayınları’ndan çıkan “Üç Muhit Bir Felsefe” isimli kitapta, Afyonkarahisar’ın felsefe, dolayısıyla ilim dünyasına ışık tutulduğunu belirten Görkaş, “Bu çalışmamızın ilk meselesi, üç-muhittir. Üç-muhit, yeni/varoluşun özel-mekânlarıdır ve onlar, klasik dönem İslam felsefesine (tasavvuf felsefesine, Osmanlı-Türk felsefesine) ve Afyonkarahisar’a ait muhitlerdir. Üç Muhit’in felsefesi, bir varoluş felsefesidir. Varoluş felsefenin en önemli meselesi, varoluşta birlik meselesidir. Birlik ise, ya ayniyet, ya gayriyet meselesidir” ifadelerini kullandı.

HOCA AHMET YESEVİ GELENEĞİ

Görkaş, Üç Muhit Bir Felsefe’de Mısri Muhiti, Sandıklı İbn Noktacı ve Hisardı-Askeri muhitlerinin ele alındığını vurguladı. Görkaş, “Her üç muhit, hikmet geleneğimiz açısından Ahmet Yesevi, İbn Arabi ve Necmettin Kübra temelleri üzerinde yükselmektedir. O nedenle her üç muhit dil, nesir ve şiir üretiminde ortaktırlar. Her üç muhitte üretilen şiirlere, gelenekte hikmet adı verilmektedir. Özellikle şiir, Yesevi geleneğinde olduğu gibi, kemalin, tamlaşmanın somut göstergesini ifade etmektedir” dedi.

KÜÇÜKKURT TEŞEKKÜR ETTİ

Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer Küçükkurt ise ziyaret dolayısıyla teşekkür ederek Üç Muhit Bir Felsefe isimli kitabın Afyonkarahisar felsefe ve ilim tarihi için kaynak kitap olma özelliğini taşıdığını belirtti.

Haber

Bakmadan Geçme