• Haberler
  • Genel
  • Afyon’un engelli haritası çıkarılıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon’un engelli haritası çıkarılıyor – Kocatepe Gazetesi

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen projesi ile, kent için engelli haritası oluşturacak. 8 aylık proje kapsamında hem hangi mahallede kaç engelli olduğunun tespiti için çalışılacak, hem de engelliler sağlık taramasından, engelli aileleri eğitimden geçecek Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nin Avrupa Birliği Merkezi Finans İhale Birimi tarafından kabul edilen Engelsizler [&hellip]

Afyon'un engelli haritası çıkarılıyor

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen projesi ile, kent için engelli haritası oluşturacak. 8 aylık proje kapsamında hem hangi mahallede kaç engelli olduğunun tespiti için çalışılacak, hem de engelliler sağlık taramasından, engelli aileleri eğitimden geçecek

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nin Avrupa Birliği Merkezi Finans İhale Birimi tarafından kabul edilen Engelsizler Engeli Kaldırıyor projesi ile Afyonkarahisar’ın engelli haritası çıkarılacak. Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nin yüklenici, Türkiye Sakatlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi, Spastik ve Ortopedik Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Zihinsel Engelliler Derneği’nin ortak olduğu projede Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezi iştirakçi olarak yer alıyor. 2010’un Haziran ayında sunulan, 2011’in Ağustos ayında kabul edilen Engelsizler Engeli Kaldırıyor projesi kapsamında sağlık taramaları ve eğitimler de bulunuluyor.
Birçok veriye ulaşılacak
“Engelsiz bir Afyonkarahisar için EksikSİZsiniz” sloganı kullanılan Avrupa Birliği destekli proje hakkında bilgi veren Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Mesut Yurt, “AB projemiz 2011’in Ağustos ayı itibariyle başladı. Merkezi Finans İhale Birimi’nin sivil toplum arasındaki diyaloğun geliştirilmesine yönelik bir proje. Engelsizler, Engeli Kaldırıyor adlı bir proje vermiştik biz 2010’un Haziran ayında. Bu projemiz Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. Bizim amacımız Afyonkarahisar’da engelli potansiyelinin tespit edilmesi. Engellilerin sayılarının, engel gruplarının, engellilik oranlarının tespit edilmesi, işsizlik oranlarının tespit edilmesi, hangi yardım ve destekleri aldıklarını tespitine ilişkin bir proje. Bu bizim dernek olarak da katkımızla birlikte 39 bin avroluk bir proje. Bunun yüzde 10 kadar bir miktarını derneğimiz karşılı-yor. Yüzde 90 ise hibe projesi. 35 bin avrosu Avrupa Birliği Merkezi Finans İhale Birimi tarafından karşılanan bir proje. Engellilerin sayıları ve durumları tespit edilirken onlara hizmet de verilmiş olacak. Şu anda sağlık hizmetlerimiz devam etmekte. Sağlık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa bir protokol yaptık. 15 Aralık’a kadar sağlık taramalarımız devam edecek. Bu tarama, Eylül ayında başladı, şu anda da devam ediyor” dedi.
Engellinin rahatsızlıkları tespit ediliyor
Engellilere yönelik sağlık taramalarının kapsamlı olduğuna dikkat çeken Mesut Yurt, “Üç alanda engellilerin taramaları gerçekleştiriliyor. Engelliler, dahiliye, kulak burun boğaz, göz taramalarından geçiri-liyor. Kan tahlilleri yapılıyor. Engellinin, engeli dışında herhangi bir rahatsızlığı var mı bu tespit ediliyor. Engelli tedavi edilebilecek durumdaysa bu tespit ediliyor. Bundan sonraki tedavileri, kendi imkanları dahilinde devam ediyor. Bu arada biz hasta dosyalarını oluşturu-yoruz. Engelli kardeşlerimiz, bir form doldurarak veritabanına da kaydedilmiş oluyor.” diye konuştu.
Hangi mahallede, kaç engelli var?
Proje kapsamında edinilecek bilgilerin belediye ve diğer kurumlara sayısal veri olarak aktarılacağını belirten Yurt, özel haya-tın ifşasına yönelik bir girişimin olma-yacağının altını çizdi. Yurt, şöyle devam etti:
“Bir engelli haritası yapılacak. Birincisi, hangi mahallede kaç engellimiz var, bunu tespit edeceğiz. Sayısal verileri kullanacağız, özel hayatın ifşası gibi bir durum söz konusu olmayacak. Örnek vermek gerekirse, Cumhuriyet Mahallesi’nde 50 engellimiz var, diyeceğiz. Bu engelli vatandaşların hangisinin çalıştığı, engellilerinin ne olduğu, engelli maaşı alıp almadığını bilmiş olacağız. Geleceğe yönelik belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının engellilere yönelik yapmış olduğu çalışmalarda bir veri oluşturulacak. Kurumlar, buna göre planlama yapacak. Bu anlamda da belki biz kurumlara destek olmuş oluyoruz. Belki belediyeler, altyapı çalışması yaparken ortopedik engellilerin bulunduğu mahallelere kaldırım çalışmalarında öncelik verecekler.”
Engelli ailelerine de eğitim verilecek
Engelli bireyler kadar engelli ailelerinin de proje dahilinde olduğuna dikkat çeken Yurt, “Engelli ailelerini, engelli haklarına yönelik bilgilendirme eğitimleri verilecek. Engellilerin ailelerine, engellilere nasıl davranmaları gerektiği, engelli bir çocuğu olan ailenin hangi kurumlarla sık sık diyalog halinde olması gerektiği konuları bizim eğitim planlamalarımızın içinde. Görme engellilerin bağımsız hareketleri de çok önemli. Görme engellilere bağımsız hareket eğitimi verilecek. İşitme engellilerin ailelerine yönelik işaret dili konusunda eğitim olacak. Bu eğitimler verilirken de formlar doldurulacak. En sonunda da bir analizcimiz bu işin içine girecek. Analizler yapıldıktan sonra Afyonkarahisar, bir engelli haritası kazanmış olacak” dedi. Yurt, 8 aylık bir dönemde Afyonkarahisar’daki engelli potansiyelinin yüzde 10-15’ine ulaşabileceklerini hesapladıklarını, proje bittikten sonra kamu kurumlarının destekleriyle veritabanı oluşturma çabalarının devam edebileceğini belirtti.

Akraba evlilikleri de soruluyor

Engelsizler Engeli Kaldırıyor projesi kapsamında sağlık taramalarına ve eğitimlere katılan engelliler, bir araştırma formu doldurarak kendileri hakkında bilgiler veriyor. Formda engellinin hangi özür grubunda olduğu, bir başka kişinin yardımına ihtiyaç duyup duymadığı, engellinin bir gelirinin olup olmadığı, engellinin engelinin neden kaynaklandığı, engellinin anne ve babasının akraba olup olmadığı, organ bağışında bulunmak isteyip istemedikleri, bir engelli derneğine üye olup olmadığına ilişkin sorular soruluyor.

Kitapları, Eye-Pal ile okuyorlar

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Mesut Yurt, aynı zamanda Afyonkarahisar Engelliler Meclisi Başkanı. Engelliler Meclisi’nde, engelliler için bir bilgisayar labaratuvarı oluşturduklarını söyleyen Yurt, Eye-Pal adlı cihazın, engelliler için çok önemli olduğunu vurguladı. Engelliler, Eye-Pal cihazına bir kitabı yerleştirdikten sonra, kitabın açık olan sayfasının fotoğrafını çeken cihaz, bilgiyi bağlı bulunduğu bilgisayara aktarıyor. Bilgisayara yansıyan kitap sayfası hem bilgisayar tarafından yüksek sesle okunuyor, hem de ekranda kelimeler takip edilebiliyor.

Haber: Murat ARISOY

Bakmadan Geçme