• Haberler
  • Gündem
  • Afyon'un belediye tarihçesi konuşuldu – Kocatepe Gazetesi

Afyon'un belediye tarihçesi konuşuldu – Kocatepe Gazetesi

Geçmiş Zaman Olur ki adlı aylık programa katılan Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sorularını cevaplandırdı.İLK REİS SALİH BEYOsmanlı salnamelerine göre Afyonkarahisar'da ilk Belediye teşkilatının 1869 yılında kurulduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, 'İlk Belediye Reisi Salih Bey'dir. İlk kurulduğu yıllarda belediye binasının nerede olduğu bilinmese de günümüzde belediye binası olarak yapılan [&hellip]

Geçmiş Zaman Olur ki adlı aylık programa katılan Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını cevaplandırdı.
İLK REİS SALİH BEY
Osmanlı salnamelerine göre Afyonkarahisar’da ilk Belediye teşkilatının 1869 yılında kurulduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, “İlk Belediye Reisi Salih Bey’dir. İlk kurulduğu yıllarda belediye binasının nerede olduğu bilinmese de günümüzde belediye binası olarak yapılan ve halen kullanılan iki tarihi bina mevcuttur. Bunlardan ilki günümüzde Zafer Müzesi olarak kullanılan eski belediye binasıdır. Tahminen 1913-1914 yıllarında zamanın Belediye Reisi Saioğlu Mehmet Sait Bey tarafından yaptırılan bina geniş kapısı, kemerli, söveli pencereleri ile son dönem Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir” dedi.
GÖRKEMLİ BİNASI YAPILDI
Hasan Özpunar, 1930’lu yılların ikinci yarısında Anıtpark’ın yapıldığını akabinde Utku Anıtı’nın dikildiğini belirtti. Özpunar, “Görkemli bir belediye binası yapılmıştır. O tarihte Belediye Başkanı olan Hüseyin Tiryakioğlu bir şehirleşme hamlesi başlatmıştır. Utku Anıtı’nın arkasında bulunan ev ve arsalar istimlâk edilerek Cumhuriyetin 14. yıldönümü olan 29 Ekim 1937’de belediye binasının temeli atılır ve inşaat başlar. Yeni Belediye binasının bu alanda inşa edilmesindeki amaç modern bir şehri temsil eden Anıtpark ve burada yer alan Utku Anıtı’nın arkasındaki şehrin eski dokusunu saklayarak güzel bir dekor oluşturmaktır. 56.918 TL keşif bedelli binanın yapım işini İzmirli Mimar Kemal Tetik üstlenir. Mimar Kemal Bey aynı dönemlerde ilimizde pek çok kamu binasının da mimar-müteahhitliğini üstlenmiştir. Kız Meslek Lisesi, PTT binası, şimdi yerinde 1. Belediye Çarşısı olan Sebze Hali onun eserleridir. Yeni yapılacak olan Belediye binasının bütün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak uzun yıllar hizmet vermesi amaçlanmıştır”  diye konuştu.
ARTIK VALİLİK BİNASI
Hasan Özpunar, 1938 yılında açılması planlanan Belediye binasının çeşitli sebeplerden dolayı açılışının geciktiğini ve açılışın 1940 yılının Haziran ayında gerçekleştiğini söyledi. Özpunar şöyle konuştu: “ Açılış günü yemek verilir. Bu organizasyon için İstanbul’da dönemin en ünlü oteli olan Tokatlıyan Oteli ile anlaşılır. Davetten önce Tokatlıyan Oteli personeli ve gerekli eşyalar İstanbul’dan trenle getirilerek açılış akşamı deneyimli garsonlar nezaretinde Belediye Meclis Salonu’nda bir yemek verilir. Tarihi belediye binası 70 yıl şehrimize hizmet verdikten sonra 2010 yılında boşaltıldı ve bugünkü Belediye binasına geçildi. 29 Ekim 2014 tarihinden itibaren de Valilik binası olarak kullanılmaya başladı.”

Bakmadan Geçme