Afyon'un Asırlık Geleneği Adine Pilavı AYTAM’da

Afyonkarahisar'da yüz yılı aşkın süredir baharla birlikte çocukların büyüklerinin desteğiyle yaptığı Adine Pilavı etkinliği AYTAM Topluluğu'nca yaşatılıyor. AYTAM Kurucusu Av. Kadir Daylık, yarın yapılacak olan bu etkinlik hakkında detaylı bilgiler verdi.

Haber

(Kocatepe Gazetesi’nin özel haberi)

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM) Kurucusu Av. Kadir Daylık, yağmurcuk, şükür anlamına gelen Adine’den türetilen Adine Pilavı geleneği hakkında bilgi verdi.

Adine Pilavı etkinliğinin bundan yaklaşık yüz ile 150 yıl önce annelerin, ninelerin Afyonkarahisar’da çocukken yaptıklarını aktaran Kadir Daylık, şöyle konuştu: “Ben annemden de bunu bizzat dinlemiştim. Rahmetli nur için de yatsın. Çocuklar Nisan ayında sokakta oynarlarken içlerinden bir tanesinin ‘Haydi Adine’ye’ çıkalım demesiyle bir evden bir sofra bezi alınıp bu etkinliğe özel manileri söyleyerek mahalledeki kapılar çalınıp bulgur, soğan, yağ, tuz gibi pilav yapabilecek malzemeler toplanırmış. Malzemeler toplandıktan sonra bu malzemeler mahallenin görece olarak yoksul, belki yalnız ablasına götürüp pilav pişirtirlermiş. Sonra da bunu çocuklar hep beraber yerler. Bir kısmını da Afyon’daki yatırların dibine dökerlermiş, kurtlar, kuşlar yesinler diye. Bu etkinlik aslında kendi içine baktığında o kadar anlamlı ki çocuklara kendi başına bir şey yapabilme cesareti veriyor. Büyüklerle beraber bu oyuna katılıyorlar. Mahalledeki Adine Pilavını pişiren o ablaya saygı duyuyorlar. Ona güveniyorlar, malzemeyi ona götürüyorlar, o pişiriyor. Ve inançları var. Doğayla da paylaşıyorlar, yatırlarla da bu pilavı paylaşıyorlar. Ve böylece hem bir oyun hem de güzel bir beraberlik, güzel bir kültür yaşıyorlar. Bu unutulmuştu. Bunu bir kere hadi yapalım dedik. Bir kere iki kereyi getirdi. Şu ana kadar belki 15-20 kez biz AYTAM Topluluğu olarak bu unutulmuş adeti canlandırdık. Her yıl Nisan ayında biz bunu yapıyoruz. Başta Gülenay Yalçınkaya hanımefendi olmak üzere Topakev Grubu sanatçı kardeşlerimiz buna çok destek veriyorlar. Çocuklara manileri öğretiyorlar. Mahalleyi organize ediyorlar. Bu gelenek, bu kültür AYTAM Topluluğu olarak bizim sayemizde yeniden canlandı. 21 Nisan Pazar günü yani yarın Adine Pilavı etkinliğini yapacağız. Bu topluluğun devamında bu etkinlikte olacak. Bu ilk buluşmayla hem etkinliklerimize destek veren Afyonkarahisar’lı canım hemşehrilerimle misafirlerimizi tanıştırmak ve kaynaştırmaya vesile olsun diye bu toplantıyı yaptık.” Daylık, sözlerini şöyle tamamladı: “İsmail Faiz Köprülü ağabeyim de sağ olsun beni kırmadı, dedesi Fuad Köprülü hakkında bir konuşma yapacak. Bizlere dedesini anlatacak. Ben Afyonlu entellektüeller arasında rahmetli Fuad Köprülü sevgisini bildiğim için İsmail ağabeye bize dedesi hakkında bir konuşma yapmasını rica ettim. Kendisine bir kez daha bu vesileyle teşekkür ediyor, tüm katılımcılara da katılımları nedeniyle ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme