• Haberler
  • Gündem
  • Afyon'un Arazilerini Kim Topluyor? Hazine Arazileri Satılıyor Mu?

Afyon'un Arazilerini Kim Topluyor? Hazine Arazileri Satılıyor Mu?

Afyonkarahisar’ın köylerindeki geniş arazilerin yabancı şirketlere satıldığıyla ilgili ardı ardına yapılan haberlerin ardındaki gerçek merak ediliyor

Bir süredir bazı internet mecralarında ardı ardına haberler yapılmaya başlandı. “Yabancılar Antalya’dan Sonra Gözünü O Şehre Dikti: Kapış Kapış Arsa ve Tarla Satın Alıyor” başlıkları ile yapılan haberlerde Afyonkarahisar ve ilçelerinde bir çok arazinin yabancılar tarafından satın alındığı iddialarına yer veriliyor.
İşin ilginç yanı; Afyonkarahisar’ın arazilerinin yabancılar tarafından satın alındığı ve adeta yağmalandığıyla ilgili bu haberler whatsapp grupları aracılığıyla elden ele, kulaktan kulağa yayılmaya çalışılıyor.
Son olarak Halk TV’nin internet sitesinde de aynı içerikli habere yer verildi ve bu haberin bağlantıları whatsapp aracılığıyla yayılmaya başlandı.
YABANCILAR KAPIŞ KAPIŞ AFYON’DAN ARAZİ TOPLUYOR
Halk TV’nin internet sitesinde yer alan haberde şu ifadeler yer verildi:
Yabancılar Antalya’dan Sonra Gözünü O Şehre Dikti: Kapış Kapış Arsa ve Tarla Satın Alıyor
Yabancı yatırımcıların ilgisini turistik bölgelerden koparıp tarım arazilerine yönlendirmesi endişe yaratacak boyutlara ulaştı.
Son zamanlarda, yabancı yatırımcıların tarımsal potansiyeli yüksek bölgelerdeki arazilere olan ilgisi dikkat çekiyor. Özellikle Afyonkarahisar’ın bereketli toprakları ve tarımsal üretimdeki potansiyeli, uluslararası yatırımcıların radarına girmiş durumda. Bu durum, turistik bölgelerin ötesine geçerek tarım arazilerini de kapsayınca, Türkiye’de endişelerin artmasına neden oldu.
Afyonkarahisar’ın köylerinde yaşayan muhtarlar ve bölge halkı, tarım arazilerinin yabancı şirketlere satılmasına tepki gösteriyor.
1 YILDA BİN DÖNÜM ARAZİ SATILDI
Yenigün Gazetesi’nden Nurcan Etik’in aktardığına göre Afyonkarahisar’ın köylerinde muhtarlar, tarım arazilerinin yabancı şirketlere geçmesine tepki göstermeye başladı. Üçkuyu Muhtarı Mustafa Karaca, köylülerin yaklaşık 40 bin dönüm arazisi olduğunu belirterek, son bir yılda bin dönüm arazinin şirketlere satıldığını söyledi. Kara, şirketlerin arazileri aldıktan sonra birbirlerine devrettiğini, bu yüzden arazilerin asıl sahiplerinin kim olduğunun anlaşılmadığını ifade etti.
Karakışla Muhtarı Kâmil Sert ise, köylerinde neredeyse arazi kalmadığını söyleyerek tarım arazilerinin sürekli el değiştirdiğinden dert yandı. Sert, arazilerin kimlere satıldığının takibinin ise yapılamadığını belirtti.
Sert, köylerinin Konya ili sınırdaş olduğunu söyleyerek Konya’ya bağlı köylerde satılacak arazi kalmadığını anlattı. 10-12 kilometre uzaklıktaki bir köyde yabancı şirketlerin 3 bin dönüm arazi satın aldığını söyleyen Sert, tarım köylülerinin ise tedirginlik yaşadığını belirtti.
SON 2 YILDA ÜÇKUYU’DA SATILAN HAZİNE ARAZİSİ YOK
Kayseri’de yaşanan olayların ardından gündeme gelen bu haberlerle ilgili olarak Gazeteniz Kocatepe olarak bahse geçen bölgelerde yabancılara arazi satışı olup olmadığını öğrenmeye çalıştık.
Son 2 yılda haberde bahsi geçen Sultandağı Üçkuyular köyünde hiçbir Hazine arazisinin satılmadığı bilgisine ulaştık.
VATANDAŞ SATIYOR, ALARKO HOLDİNG ALIYOR
Aynı zamanda, Afyonkarahisar ve çevresinde Seracılık alanında yatırıma girişen Alarko Holdign’in ilimizde çok miktarda arsa satın aldığı bilgisini de elde ettik. Alarko Holding’in sadece Afyonkarahisar’dan değil, Ege bölgesinde çok ciddi arazi topladığı belirtiliyor. Alarko Holding’e bağlı ALSERA firmasının sera yatırımları için Ege Bölgesi’nde bir çok arazi satın aldığı belirtiliyor.
Alsera Firmasının Hazine’den almış olduğu hiçbir arazi bulunmuyor.
YAPILAN HABERLERİN AMACI KIŞKIRTMAK MI?
Hal böyle iken bazı basın-yayın organları ve son olarak Halk TV aracılığıyla Afyonkarahisar ile ilglii bu tür haberlerin yapılmasının ardında başka niyetlerin olup olmadığı merak ediliyor. Son zamanlarda Kayseri başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde yabancılara yönelik duygular kaşınmaya çalışılırken, “Yapılan haberlerle Afyonkarahisar’da yeni bir senaryo mu ortaya konmak istiyor?” sorusuna cevap aranıyor?

Bakmadan Geçme