Afyon'un adını F Klavye ile duyurdular

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Dünya Klavye Yarışması'nda derece elde eden Afyonkarahisarlı öğrenciler, Valilik, Belediye ve Üniversite'yi ziyaret etti. Öğrenciler, Afyonkarahisar'ın adını F Klavye ile duyurdu Şuhut'ta Hüseyin Özçelik tarafından yetiştirilen ve Dünya Klavye Yarışmaları'nda F Klavye kullanarak başarılı olan öğrenciler, Afyonkarahisar F Klavye Platformu üyeleri ile birlikte protokol ziyaretinde bulundu. Heyetin ilk ziyareti, Valilik makamında [&hellip]

Afyon’un adını F Klavye ile duyurdular

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Dünya Klavye Yarışması’nda derece elde eden Afyonkarahisarlı öğrenciler, Valilik, Belediye ve Üniversite’yi ziyaret etti. Öğrenciler, Afyonkarahisar’ın adını F Klavye ile duyurdu

Şuhut’ta Hüseyin Özçelik tarafından yetiştirilen ve Dünya Klavye Yarışmaları’nda F Klavye kullanarak başarılı olan öğrenciler, Afyonkarahisar F Klavye Platformu üyeleri ile birlikte protokol ziyaretinde bulundu. Heyetin ilk ziyareti, Valilik makamında gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner tarafından kabul edilen heyet, başarı öykülerini anlattı.
TAKIM HÂLİNDE DÜNYA ŞAMPİYONU
Vali Güner’e Klavye Şampiyonları hakkında genel bir bilgi veren Afyonkarahisar F Klavye Platformu Başkan Yardımcısı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, “17-24 Temmuz 2015 tarihlerinde Budapeşte’de yapılan Dünya Bilgisayar Klâvye Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı en büyük yarış olan ve 3 kategoride yapılan 30 Dakikalık Dünya Hatasız Yazı Sürat Şampiyonası’nda, 2 Dünya Şampiyonluğu ve 1 Dünya Üçüncülüğü elde ederek ferdi ve takım halinde Dünya Şampiyonu oldu. Ayrıca Türk Milli Takımı ilk defa, steno yarışında da Dünya İkinciliğini elde etti ve bu dereceyi Afyonkarahisar’lı öğrencilerden İlyas Pamukçu gerçekleştirdi. Türk Milli Takı-mı 24 madalyanın 12’sini, Afyonkarahisar’lı öğrencilerde bu 12 madalyanın 8’ni elde etmişlerdir” dedi.
KLAVYEDE BAŞARILI ÖĞRENCİLER
Afyonkarahisarlı öğrencilerden, 0-12 Yaş Grubu’nda Anadil ve Çokdilli yarışta birinci olan Ahmet Yasin Akmeşe’nin 2 altın madalya aldığının altını çizen Nakilcioğlu; “0-12 Yaş Grubunda Çokdilli yarışta Efe Abdullah Taner üçüncülük, Onur Demirbaş Anadil ve Çokdilli yarışlarda iki tane ikincilik, 13-16 Yaş Grubunda İlyas Pamukçu Ana dilde ikincilik, Çokdilli yarışlarda üçüncülük, 17 yaş kategorisinde Zehra Taşkale birinci ve Mehmet Kurt beşincilik kazanmışlardır” ifadelerini kullandı.
VALİ GÜNER, TEK TEK SOHBET ETTİ
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner de Afyonkarahisarlı öğrencilerin kazandıkları başarılar dolayısıyla mutlu olduğunu söyledi. Kendisinin de daktiloda F Klavye’yi öğrendiğini aktaran Vali Güner, öğrencilerle tek tek sohbet etti.
BELEDİYE’YE DESTEK TEŞEKKÜRÜ
Klavye Şampiyonları ve Afyonkarahisar F Klavye Şampiyonları’nın ikinci durağı Afyonkarahisar Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın şehir dışında olması dolayısıyla Başkan Yardımcısı Ziya Arı tarafından ağırlanan heyet, Afyonkarahisar Belediyesi’nin desteklerinden dolayı Ziya Arı’ya teşekkür etti. Heyet adına öğrenci Zehra Taşkale, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Arı’ya “Budapeşte Hatırası” takdim etti.
DERNEKLEŞME ÇALIŞMASI
YAPILACAK
Afyonkarahisar F Klavye Platformu Üyeleri ile Dünya Klavye Şampiyonası’nda derece elde eden öğrenciler, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı da ziyaret etti. F Klavye Platformu adına konuşan AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, “F Klavye’nin mucidi Afyonlu İhsan Yener. F Klavye Şampiyonları da Afyonkarahisar’dan çıkıyor. Biz bu anlamda bir dernek etrafında faaliyetlerimizi sürdürüp Afyon’un adını daha çok duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE’YE “ARAŞTIRMA” ÖNERİSİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden de bilimsel bir destek istediklerini kaydeden Nakilcioğlu, “F Klavye öğrenen öğrencilerimiz, yarışmalarda olduğu kadar derslerinde de başarılı oluyor. Afyon Kocatepe Üniversitemiz’in Eğitim Fakültesi aracılığıyla bir araştırma yapılabilirse, bir yüksek lisans tezi yazılabilirse bunu daha açık görebiliriz. F Klavye kullanan öğrenciler ile F Klavye kullanmayan öğrencilerin zihinsel gelişiminin ortaya konulması, biz F Klavye Gönüllüleri için de bir veri olacaktır” diye konuştu.
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karakaş, F Klavye kullanarak Dünya Şampiyonu olan öğrencileri kutladı.
ZİYARET HEYETİ
Ziyaretlere İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Akçil, Ali Çağlar Anadolu Lisesi Müdürü Tefik Öztürk, F Klavye Platformu Temsilcileri İsmail Hakkı Nakilcioğlu, ATSO Genel Sekreteri Süleyman Uğur Ünsoy, Kocatepe Gazetesi Muhabiri Murat Arısoy ve derece alan öğrencilerden İlyas Pamukçu, Onur Demirbaş, Zehra Taşkale, Mehmet Kurt, Efe Abdullah Taner ile Ahmet Yasin Akmeşe katıldı. >> Murat ARISOY’un haberi

PLATFORM’UN HEDEFLERİ NELER?

Afyonkarahisar F Klavye Platformu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Platform’un hedeflerini şöyle açıkladı:
“Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak ilimizdeki tüm öğretmenlere F klavye eğitimi verilmesi, her okulda en az 15-20 öğrenci yetiştirilerek bunların Dünya Bilgisayar Şampiyonası’na katılmalarının sağlanması ve bu sayede Guinness Rekorlar Kitabı’na girilmesi.”

F KLAVYE’NİN MUCİDİ AFYONLU

Kamu kurumlarında F Klavye kullanılmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi ile geçen yıllarda gündeme gelen F Klavye’nin mucidi, Afyonkarahisarlı İhsan Yener. 90 yaşına giren İhsan Yener, 1946’dan 1955’e kadar süren “Türkçede en çok kullanılan kelimeler” araştırmasının ardından daktilo klavyesinin Türkçeye uygun hâle getirilmesini sağladı. Yener’in önerdiği klavye modeli, dönemin yetkilileri tarafından da kabul edildi. İstanbul’da ikamet eden Yener’in F Klavye mücadelesini, bir başka Afyonlu Seçkin Köse, sürdürüyor.

Bakmadan Geçme