Afyon'u her alanda şaha kaldırmak istiyoruz

Afyonkarahisar'ın termal ve sağlık turizmi ile ihracatı arttırmanın yanı sıra kongre ve fizik tedavi turizminde de merkez haline gelmesini hedeflediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, hedeflerin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu anlattı Mermer ve Doğaltaş Kongresi’ne katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mermer ve doğaltaş sektörünün önemine değindi. Mermer ve doğaltaş ihracatının cari [&hellip]

Afyon’u her alanda şaha kaldırmak istiyoruz

Afyonkarahisar’ın termal ve sağlık turizmi ile ihracatı arttırmanın yanı sıra kongre ve fizik tedavi turizminde de merkez haline gelmesini hedeflediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, hedeflerin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu anlattı

Mermer ve Doğaltaş Kongresi’ne katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mermer ve doğaltaş sektörünün önemine değindi. Mermer ve doğaltaş ihracatının cari açığa etkisinden, maden çıkarılması sırasında çevreye hassasiyet gösterilmesine, 5084 sayılı yasa ile ilgili uzatma taleplerinden, doğal taş üreticilerinin motorinde indirim taleplerine kadar pek çok konuya açıklık getiren Bakan Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’ı her alanda şaha kaldırmak istediklerini söyledi. Afyonkarahisar’ın mermer ve doğaltaş potansiyelinin daha iyi kullanılması gerektiğine değinen Eroğlu, ihracatın artması gerektiğini kaydetti. Güral Termal Otel ile AKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nden övgüyle bahseden Eroğlu, Afyonkarahisar’ın termal ve sağlık turiziminin yanı sıra kongre ve fizik tedavi turizminde de marka olmasını hedeflediklerini söyledi.
MADEN ÇIKARTILIRKEN ÇEVRE KİRLETİLMEMELİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Türkiye Maden Mühendisleri Odaları Birliği’nin Güral Termal Otel’de düzenlediği ‘Mersem 2012 Afyonkarahisar 8’inci Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi’ne katılan Bakan Veysel Eroğlu, maden çıkan alanların yüzde 80’ine yakının ormanlık alanlarda olduğu söyledi. Ormanlık alanlarda maden aranması için izin alınması gerektiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, “Doğaltaşla ilgili bir izin geldiğinde bekletmemek, kolaylık göstermek için elimden geleni yapıyorum. Çünkü Türkiye’de bu konuda ciddi bir potansiyel var ve bu potansiyelin çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi gerekiyor. Dünyadaki mermer ve doğaltaşların yüzde 40’a yakına Türkiye’de ama ihracat oranımız bu rezervle doğru orantılı ve istenen seviyede değil. Dolayısıyla bu sektörü geliştirmemiz gerekiyor hep birlikte. Ama bunu yaparken çevre açısından dikkat etmemiz lazım. Mermerciler çevreye çok zarar vermeden, çok güzel kesim yapıyor. Bunun tüm maden sektörlerinde böyle olması gerekiyor. Hem madeni alacağız hem de çevreye zarar vermeyeceğiz.” dedi
MERMER VE DOĞALTAŞ
SEKTÖRÜNDE İHRACAT ORANI ARTMALI
Türkiye’de doğaltaş sektöründe çalışan firmaların küçük teşebbüsler halinde çalışmasının rekabet güçlerini düşürdüğü gibi maliyetlerini de arttırdığına değinen Veysel Eroğlu, sektör temsilcilere birleşmeleri tavsiyesinde bulundu. Maden sektörünün Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olabileceğine değinen Eroğlu, “Türkiye’deki maden ve doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ölçekleri çok küçük. Bir araya gelemiyoruz. Mutlaka bu sektördeki ölçek büyüklüğünün büyümesi gerekiyor. Çünkü işletme ölçeği küçüldükçe maliyet de artıyor. Bu da ihracattaki paya yansıyor. Türkiye ihracatın önünün açılması gerekiyor. Biliyorsunuz biz 2023’te hedefi olarak 500 milyar dolarlık hedef belirledik. Bu ihracatta mermer, doğaltaş ve maden sektörünün payı büyük olabilir, olmalıdır. Hedefi yakalamak için hep birlikte bu sektördeki ihracat oranını arttırmamız gerekiyor.” diye konuştu.
YURTDIŞI KAYNAKLI GRANİT YERİNE TÜRK DOĞALTAŞ’I KULLANILMALI
Maden ve doğaltaş sektörünün cari açığın kapanmasında etkili olduğunu vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, sektörün ithalat payının yüzde sadece 6 olduğunu belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının artmasının önemine değinen Eroğlu, “Cari açık ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki en büyük katkı sağlayacak sektörlerden biri maden sektörüdür. Bu nedenle maden sektörüne büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu. İthal edilen granit gibi ürünlerin kullanımının azaltılması için projelere özel maddeler de yazılmasını isteyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Bazen Türkiye’de müteahhitlerin tesisleri yaparken granit gibi yurt dışı kaynaklı ürünler görüyoruz. Yapılar yapılırken, projeler hazırlanırken yapılarda Türkiye’deki doğal taş ve madenlerin kullanılması şeklinde maddeler bulunması sektörü geliştirecektir. Bu konuda bağlayıcı notlar, şartların plan, proje ve şartnamelere konması bu konudaki ithalatı azaltıp ihracatın ithalatı karşılama oranına da katkı yapacaktır. Bu konuda da herkesten duyarlılık bekliyorum”
5084’ün UZATILMASI
KABİNEDE GÜNDEME GELDİ
Motorin desteği teşvik ve 5084 sayılı yasa ile ilgili sektör taleplerini aldığına değinen Eroğlu, 5084 sayılı yasadaki istihdamı teşvik ile ilgili yasanın uzatılması konusunun Kabine’de gündeme geldiğini açıkladı. Kendilerine de konuyla ilgili yoğun bir talep geldiğine değinen Eroğlu, konunun hükümet içinde ve maliye yöneticilerince bir kez daha değerlendirileceğini belirtti. Madencilerden Ar-Ge çalışmalarına önem vermelerini isteyen Eroğlu, araştırma ve geliştirme çalışmaları olmadan bir sektörün gelişmesi mümkün olmadığını kaydetti. Bürokraside yaşanan sıkıntılarla ilgili hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Eroğlu, Türkiye’deki bürokrasinin çok ağır olduğunu konusunda kendisinin de hemfikir olduğunu söyledi. Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde bir fabrika kurulması için 189 yere gidip başvuru yapılması gerektiğini açıklayan Eroğlu, yaptıkları çalışmalarla başvuru yapılacak yer sayısını 19’a kadar indirdikleri belirtti.
BÜTÜN RAYLAR YENİLENECEK
İhracat için alt yapı gerektiğini hatırlatan Veysel Eroğlu, alt yapının en önemli ayaklarından birinin de ulaşım olduğunu söyledi. Duble yollar, hızlı trenler, yenilenen demiryolu hatları ve açılan yeni havalimanlarıyla ulaşımın hızla arttığına değinen Eroğlu, Türkiye’nin turizm yatırımlarının önemine değindi. Uluslar arası kongre ve sempozyumların Türkiye’ye çekilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Bakın Afyonkarahisar mermerde çok önemli bir şehir. İhracatının yüzde 51’i mermerden gerçekleştiriliyor. Ama bunu daha da geliştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Çünkü bunun için uygun ortamı hazırlıyoruz. Biliyorsunuz ihracat için alt yapı gerekiyor. En önemli alt yapı problemi de ulaşımdır. Artık ulaşım açısından problem kalktı. 520 Kilometre bölünmüş yol yaptık. Artık Antalya’ya, İzmir’e, İstanbul’a ulaşım çok daha kolay. Bunun dışında malum olduğu üzere yıllardan beridir Afyonkarahisar’ın hasretle beklediği Zafer Havalimanı açıldı. Havalimanımız ilk bölgesel havalimanı olarak hizmete girdi. Hatta 2014 yılında açılacak olan bu havalimanını açılış tarihini öne çektik ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla havalimanını açtık. Hızlı tren de geliyor. Demiryollarıyla ilgili çok güzel çalışmalar devam ediyor. Zaten taşımacılıkta ve ihracatta demiryolunun çok büyük önemi var. Raylı taşımacılıkla ilgili bütün demiryolları da yenilenecek.” şeklinde konuştu.
EROĞLU’NDAN GÜRAL TERMAL’E 7 YILDIZ
Afyonkarahisar’ın gelişim potansiyeli olan bir şehir olduğunu söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’daki 5 yıldızlı tesislerin Avrupa’nın bir çok kentinde olmadığını anlattı. Afyonkarahisar’ın termal ve sağlık turizminin yanı sıra kongre turizminde de ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “Biz Afyonkarahisar’ı tüm sektörlerde şaha kaldırmak istiyoruz. Biz Afyonkarahisar sadece termal turizmde değil kongre turizminde de dünyaya açmak istiyoruz. Antalya, İzmir, İstanbul ve Afyonkarahisar imkanlarıyla Türkiye’yi dünyanın kongre merkezi haline getirebilir. Diğer şehirlerin aksine Afyonkarahisar’da bir ulaşım sorunu vardı. Zafer Bölgesel Havalimanı ile bu da aşıldı. Bugün kongreye 5 yıldızlı Güral Termal Otelimiz ev sahipliği yapıyor. Gerçi 5 yıldızlı ama ben bu otelimize 7 yıldız veririm. Ben Avrupa’da pek çok ülkeye gittim. Örneğin Fransa’da pek çok kongreye katıldım. İnanın öyle 5 yıldızlı oteller gördüm ki, Türkiye’de biz 3 yıldız vermeyiz.” İfadelerini kullandı.
KONGRE VE FİZİK TEDAVİ
TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAĞIZ
Afyonkarahisar’ın sanayisel gelişiminin yanı sıra termal ve sağlık turizmi alanında da hızla gelişeceğine inandığını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yapımı tamamlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nden övgüyle bahsetti. Hastaneyle otellerin kaynaşmasıyla sağlık ve kongre turizmiyle Afyonkarahisar’ın fizik ve tedavinin merkezi olabileceğini kaydeden Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Afyonkarahisar için öncelikle olmazsa olmaz termal turizmi, kongre turizmini ve ihracatımızı geliştireceğiz. Şu an bu bölgede dünyanın en ileri cihazlarına sahip olan bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi de açılıyor. Hastanemizin açılışını Başbakanımız gelip yapacak. Dolayısıyla burası termal ve sağlık turizminin ardından fizik tedavi turizminin de merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme