Afyonlular, Yunanistan'a Dava Açabilir Mi?

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Büyük Zafer'e kadar iki kez Yunan işgali ile karşı karşıya kalan Afyonkarahisar'ın işgal günlerinde ve Büyük Taarruz'un ardından düşmanın kaçışı sırasında verdiği kayıpların tanzim edilip edilemeyeceği tartışılıyor

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu paylaşma girişimiyle birlikte Yunan askerleri Afyonkarahisar’ı 2 kez işgal etti. Birinci işgal kısa sürse de ikinci işgal, 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği Büyük Taarruz emrinin ardından sona ermişti.  Yunan askerleri hem işgal sırasında, hem de özellikle Türk askerinin Büyük Taarruzu’ndan kaçarken Afyonkarahisar’ın köylerini yakıp yıktı, merkezde de büyük yıkımlar yaşandı.

Afyonlular, Yunanistan'a Dava Açabilir Mi?Afyonlular, Yunanistan'a Dava Açabilir Mi?

YUNANİSTAN, ALMANYA’DAN TALEP ETTİ

Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı’ndaki zararlarının tazmini için Almanya’da 300 milyar Avro’luk tazminat talep etmesinin gündeme gelmesinin ardından Türkiye’nin de Yunanistan’dan tazminat isteyebileceği öne sürülmüştü. Her ne kadar Türk Milleti’nin kazandığı zaferden sonra imzalanan Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesinde Yunanistan’ın yıkımı tanıdığı, ancak ekonomik koşullar nedeniyle  Türkiye’nin haklarından vazgeçtiği maddesi olsa da, bu maddenin yeniden yorumlanması gerekebilir. 

AFYONLULAR DAVA AÇSA EMSAL TEŞKİL EDER Mİ?

Afyonkarahisar merkez, ilçeleri ve köylerindeki vatandaşların Yunanistan’a ‘1922 Davası’ açması durumunda hangi anlaşma maddelerinin uygulanacağı, alınması muhtemel kararların emsal teşkil edip etmeyeceği merak ediliyor.
 

Bakmadan Geçme