Afyonlular daha fazla şeker ölçtürmeli
Uzun ömürlü sütlerin işlendiği ve paketlendiği Tetra Pak, 'Sağlık için, Sağlıklı Süt için' kampanyasının Afyon etkinliklerine katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, kendisini dinleyenlere şeker ölçümü yapıp yaptırmadıklarını sordu. 300 Kişilik salonda sadece birkaç kişinin şeker ölçümü yaptırdığını öğrenen Prof. Dr. Ünal, sağlık durumlarını tespit için Afyonkarahisarlılar'ın [&hellip]
Uzun ömürlü sütlerin işlendiği ve paketlendiği Tetra Pak, “Sağlık için, Sağlıklı Süt için” kampanyasının Afyon etkinliklerine katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, kendisini dinleyenlere şeker ölçümü yapıp yaptırmadıklarını sordu. 300 Kişilik salonda sadece birkaç kişinin şeker ölçümü yaptırdığını öğrenen Prof. Dr. Ünal, sağlık durumlarını tespit için Afyonkarahisarlılar’ın şeker ölçümüne önem vermesi gerektiğini söyledi
Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi’nin de desteğiyle 11’inci yılına giren ‘Sağlık için Sağlıklı Süt İçin’ platformunun 2012 yılındaki üçüncü durağı Afyonkarahisar’da sağlıklı süt kullanımıyla ilgili bilgi verildi. İnsan sağlığına zararlı açık süt konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla yapılan 2 ay sürecek etkinliklerin ilk olan eğitim semineri Hattat Ahmet Karahisar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sağlık için olmazsa olmaz gıdalardan biri olan sütün uygun koşullarda saklanmaması halinde mikroorganizmalara açık hale geldiğini belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığını söyledi. Açık sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceği ifade eden Prof. Dr. Ünal, “Süt kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybediyor. Özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geliyor. Sağlıklı beslenme için UHT işleminden geçmiş, uygun koşullarda saklanan sütlerin tüketilmesi gerekiyor. Uzun ömürlü sütlerde hiçbir katkı maddesi de bulunmamaktadır. Bu sütler besin değerini ve tazeliğini aylarca korumaktadır” dedi.
Salonu dolduran 300’ü aşkın kadına sağlıklı olup olmadıklarını soran Prof. Dr. Serhat Ünal, salonda şeker ölçtürenlerin sayısının 10’u bulmaması üzerine şeker ölçümünün önemine değindi. Günde 2 bardak süt içen çocukların günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmının karşılandığını açıklayan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler ise, çocuklar dışında da sütün tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Besler, osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmek gerektiğini söyledi. Ünlü sanatçı Toprak Sergen’in de kadınlara sağlıklı sütlerle ilgili mini bir yarışma gerçekleştirdiği seminerde, katılımcı kadınlara hediyeler verildi. (Kocatepe)