Afyonlu tüketici, hakkını arıyor – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Güleç, geçen bir yıl içerisinde Tüketici Sorunları İl Hakem Kurulu Başkanlığı’na bin 685 kişinin başvurduğunu belirtti Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Güleç, Tüketici Sorunları İl Hakem Kurulu Başkanlığı’na başvurulardan bin 246’sının il tüketici sorunu olarak hakem heyeti tarafından karara bağlandığını, 377’sinin işleminin devam ettiğini, [&hellip]
Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Güleç, geçen bir yıl içerisinde Tüketici Sorunları İl Hakem Kurulu Başkanlığı’na bin 685 kişinin başvurduğunu belirtti
Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Güleç, Tüketici Sorunları İl Hakem Kurulu Başkanlığı’na başvurulardan bin 246’sının il tüketici sorunu olarak hakem heyeti tarafından karara bağlandığını, 377’sinin işleminin devam ettiğini, 63’ünün de Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü kanalıyla çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.
2010 yılında en fazla başvurunun banka üyelik aidatı hesap işletim ücretine olduğunu belirten Güleç, bin 685 başvurunun bin 161’inin bu yönde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “2010 yılı içerisinde cep telefonuna 155 başvuru yapılmış, bilgisayar, çevre bilimi, elektronik ci-hazlar olarak 15, ayakkabı 27, alacağın tespiti ve borca itirazın kaldırılması şeklinde yapılan başvurularda 20’dir. Elektrikli ev aletleri mobilya 25, devre tatil 6, kapıdan satış 37, hizmetlerden alınan haksız bedel tahsili 77, giyim 27, mesafeli satış 7, sigorta ile ilgili 3 şikayet yapıldı.”
Tüketicinin dilekçe ile kendilerine başvurabileceğini dile getiren Güleç, karşı taraftan da savunma istediklerini söyledi. Savunma neticesinde karşı tarafın haksız olup olmadığı şeklindeki başvuruları hakem heyeti ile görüştüklerini anlatan Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Hakem heyeti de benim başkanlığımda Baro’dan, Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bir temsilci, firmanın esnaf olması durumunda Esnaf Odasından, belediyeden ve tüketici derneğinden olmak üzere 5 kişiden oluşuyor. Birlikte dosyayı inceleyerek kararımızı veriyoruz. Eğer dosya komplike bir durum arz ediyorsa, bilirkişi takviyesi alıyoruz. Gelen bilirkişinin bilgilerine göre toplantımızı bağlıyoruz”
Her geçen yıl tüketicinin daha çok bilinçlendiğini söyleyen Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaşımız her geçen yıl daha da bilinçleniyor. Vatandaşlarımızın bilinçlenmesinde basının katkısı var. 2005 yılında 180 başvuru varken, 2006 yılında 700, 2008 yılında 900 başvuru oldu. Bu şekilde artarak gidiyor. Başvuruların kabulü noktasında da tüketicinin haklılığı noktasında yüzde 85 oranında bir tüketici haklılığı var ki tüketici hakkını savunuyor.”
Tüketicinin hakkını gözeten ve gözetmeyen firmaların olduğuna değinen Güleç, “Eğer firmalar tüketicilerin hakkını gözetseler başvuru sayısı düşer” ifadelerini kullandı.