Afyonlu tavukçular, hangi kurallara uyacak?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik, tavukçuluk sektöründe önemli bir merkez olan Afyonkarahisar'ı yakından ilgilendiriyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, tavukçuluğun kalitesinin ve güvenliğinin artırılmasını hedefliyor. Yönetmeliğin kapsamı, şu şekilde tarif ediliyor:'Bu Yönetmelik, gerçek [&hellip]

Afyonlu tavukçular, hangi kurallara uyacak?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik, tavukçuluk sektöründe önemli bir merkez olan Afyonkarahisar’ı yakından ilgilendiriyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, tavukçuluğun kalitesinin ve güvenliğinin artırılmasını hedefliyor. Yönetmeliğin kapsamı, şu şekilde tarif ediliyor:
“Bu Yönetmelik, gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulmuş veya kurulacak olan tavuk, hindi, ördek, kaz, devekuşu, bıldırcın, beç tavuğu ve benzeri çiftlik veya işletme ortamında yetiştiriciliği yapılan damızlık kanatlı işletmesi ve kuluçkahanelerinin sahip olması gereken teknik, hijyenik, sağlık şartları ve bu işletmelerin faaliyetlerinin onaylanması ile sağlık sertifikalarının verilmesi ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak işlemleri kapsar.”
ZORUNLULUKLAR VAR
Yönetmelik’e göre kuluçkahane girişinde; motorlu araç veya diğer nakil araçlarının giriş ve çıkışlarında dezenfeksiyonunu sağlamak amacıyla araçların içinden geçirilebileceği büyüklükte dezenfektan havuzu veya dezenfeksiyon ünitesi ile alet ve ekipmanların dezenfeksiyonunun yapılabileceği uygun bir sistem bulundurulacak. Diğer zorunlu bölümler ise şöyle sıralanıyor:
“Kuluçkahanenin girişinde personelin duş yapabileceği, giysilerini değiştirebileceği giyinme dolapları ve tuvalet bulunan uygun bölüm; idari kısım ve bürolar; yumurta kabul, seçim ve tasnif bölümü; yumurta deposu; fumigasyon odası; ön gelişim makineleri odası; çıkım makineleri odası; seleksiyon, aşılama, cinsiyet ayrımı ve kutulama bölümleri; ekipman ve malzeme temizleme, dezenfeksiyon bölümü, malzeme odası ve depo; jeneratör; devekuşu kuluçkahanesinde, civciv tasnif bölümünden sonra civciv geliştirme bölümü.”
TEMİZLİK ÖNEMLİ UNSUR
Damızlık kanatlı işletmelerde de benzer bölümlerin bulundurulması mecbur tutulurken,
İşletmelerin uyacakları temizlik kuralları şu şekilde tanımlandı:
“İşletmeye girenlerin el ve ayaklarını dezenfekte etmelerini sağlayacak uygun ekipman ile alet ve malzemelerin temizlenip dezenfekte edilebileceği uygun bir yer ve yeterli imkanlar bulundurulur. İşletme çevresi, en az birbuçuk metre yüksekliğinde duvar veya tel örgü ile çevrilir. Kümeslerin bina çevre zemini en az elli santimetre genişliğinde beton tretuar ile çevrilir, işletme ara yolları beton, asfalt, taş döşeme, stabilize veya benzer malzemeyle kaplanır. Damızlık kanatlı işletmelerinin boşaltılmasından sonra yapılacak olan temizlik esnasında oluşacak olan atık suyun tahliyesi sağlanır. Tahliye; temizlik ve dezenfeksiyona uygun, yuvarlak şekilli, yeterli derinlik ve büyüklükte, kanal kapak ve/veya ızgaraları kolay çıkabilen özellikte ve katı atıkların tutulması için bölümler arasındaki kanal bağlantılarında özel tertibatlara sahip sistem ile yapılır. Atık ve kirli suların çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde kanalizasyon veya bir fosseptiğe bağlanması zorunludur. Damızlık kanatlı işletmelerinde mevcut olan kümes, oda ve koridorlarda zemin, su geçirmez, kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir malzemeden usulüne uygun bir şekilde yapılır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme