Afyonlu Paşa Ailesi'nin Hikayesini Tv'de İzleyeceğiz
Türkiye'de dizi sektörü farklı hikâyelerle izleyicinin karşısına çıkıyor. Türk dizilerinin önemli bir yer tuttuğu Now da Afyonkarahisar'da çiftliği bulunan, bir dönemin güçlü ailesini ekranlara getirecek
Türkiye’de en çok izlenen televizyonlar arasında yer alan Now, Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli görevlerde bulunan Şakir Paşa ve ailesini konu alan bir dizinin çekimlerinin başladığını duyurdu. Now’un yeni dizisi “Şakir Paşa Hanedanı: Mucizeler ve Skandallar” adını taşıyor.
DİZİDE ÜNLÜ SANATÇILAR VAR
Medyapım’ın yapımcılığını üstlendiği “Şakir Paşa Hanedanı:
Mucizeler ve Skandallar” dizisinin yönetmeni Bahadır Karataş, senaristi ise Hande Altaylı olacak. Dizide Vahide Perçin, Fırat Tanış, Devrim Yakut, Cem Yiğit Üzümoğlu, Denise Capezza, Nilsu Berfin Aktaş, Helin Kandemir, Yağmur Başkurt ve Meryem Uzerli gibi ünlü oyuncular da yer alacak.
HALİKARNAS BALIKÇISI CEVAT ŞAKİR
Dizi Şakir Paşa’nin ailesini konu alıyor. “Şakir Paşa” denilince akla Cevat Şakir Kabaağaçlı, edebiyat dünyasında bilinen ismiyle Halikarnas Balıkçısı’nın gelmesi normal. Çünkü Cevat Şakir’ın ismi, babası Şakir Paşa ve amcası Cevat Paşa’nın isimlerinden esinlenilerek verilmiş. Hatta Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın annesi Sare İsmet Hanım, Cevat Şakir doğmadan önce rüyasında Hazreti Musa’yı gördüğü için Halikarnas Balıkçısı’nın isminde bir de “Musa” bulunuyor.
MEDENİYETİN İZİNDE BİR YAZAR
Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı Bodrum’un turizm merkezi hâline gelmesini sağlayan yazar. Anadolu’nun efsanelerini ortaya çıkaran, medeniyetin Anadolu’da olduğunu kanıtlamak için ömrünü veren bir yazar. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde bile İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde tahsil görebilecek kadar üst düzey tercihlere sahip.
AFYONKARAHİSAR’DA ÇİFTLİK
Babası Şakir Paşa, devletteki görevinden ayrıldıktan sonra birikimiyle memleketi Afyonkarahisar’da bir çiftlik satın alır. Balkan Savaşları ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomisinin bozulması, herkes gibi Şakir Paşa’yı da etkiler. Şakir Paşa, İstanbul’daki kiralarının yanı sıra Afyonkarahisar’daki çiftlikten elde edilen mahsulün getirdiği parayla da Sadrazamlık’tan kalan alışkanlıklarını sürdürmeye, koca bir konakta bulunan büyük ailesinin isteklerini karşılamaya çalışır.
HARCAMALAR ARTTI, BUHRAN BAŞLADI
Bu sırada Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Oxford Üniversitesi’nden sıkılması, İtalyan bir hanımla evlenmesi, yazarak kazandığı paranın geçinmeye yetmemesi gibi konular; Şakir Paşa’nın geçirdiği ekonomik buhranla kesişir. Bu sırada Afyonkarahisar’daki çiftliğine giden Şakir Paşa, Cevat Şakir ile burada buluşur. Afyonkarahisar’daki çiftlikte daha çok geçim derdi üzerinden başlayan tartışmada, tabancadan çıkan kurşun nedeniyle Şakir Paşa hayatını kaybeder; Cevat Şakir nefsi müdafaa sonucu kaza eseri olan bu ölüm dolayısıyla 14 yıl ceza alır, sonrasında çıkarılan af ile özgürlüğüne kavuşur.
KILIÇ ALİ, CEVAT ŞAKİR İÇİN DEVREYE GİRİYOR
Cevat Şakir, özgürlüğüne kavuştuktan sonra yine yazmaya devam eder. Afyonkarahisar Hapishanesi’nde kaldığı dönemde not aldığı idamlık mahkumların idam edilmeden önceki son gecesini kaleme alır. Resimli Hafta dergisinde “Hapishanede idama mahkum olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler” başlığıyla yayınlanan bu yazı dolayısıyla İstiklal Mahkemesi tarafından yargılanır. İstiklal Mahkemesi Başkanı olan Afyonkarahisarlı Ali Çetinkaya’nın Cevat Şakir’e “Sen misin, Afyon’da olanları hatırlatma” dediği rivayet edilir. Cevat Şakir, yeğeni Füreya’nın sonradan eşi olacak Kılıç Ali’nin ricasıyla Bodrum’da kalebentliğe mahkum edilir. Cevat Şakir, Bodrum’a gidişini, daha doğrusu bir türlü gidemeyişini “Mavi Sürgün” eserinde ayrıntılı bir şekilde anlatır.
AFYONKARAHİSARLI BİR AİLE
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı, Afyonkarahisarlı olduğunu bazı belgelerde dile getirmişti. Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun 4 Ekim 2021 tarihinde Kocatepe Gazetesi’nde yayınlanan yazısında Cevat Şakir’e mektup gönderdiğini, Cevat Şakir’in bu mektuba “Herkesin Afyokarahisar’dan olduğumu biliyor sanıyordum. Antolojiler ve ansiklopedilerin yazdıklarından hiç haberim olmaz. Yani adam sen nerelisin diye sormazlar. Sonradan bana eş dost haber verir. Sonra kuşak kuşak hep Kabaağaçlı diye soyadımızı veregelmişizdir. Ne ben, ne babam, ne amcam, ne de dedelerim, değil yalnız Afyonluluğumuzla, ama şimdi yerinde yeller esen, Afyonkarahisar köylerinden Kabaağaçlı olmakla övünmüşüzdür. Afyonkarahisar’da dedemin dedesinin mi, yoksa onun da babasının mı kurduğu bir medrese, yani o zamanın okulu vardı” cümleleriyle cevap verdiğini belirtmişti.
AYŞE KULİN, FÜREYA’YI YAZMIŞTI
Şakir Paşa Ailesi, Cevat Şakir’in yanı sıra pek çok sanatçıyı da yetiştirmiş, Türkiye’ye kazandırmış bir aile. Bu sanatçılardan en bilineni ise Füreya Koral. Ünlü yazar Ayşe Kulin, Füreya Koral’ın hatıralarından ve çeşitli belgelerden yararlanarak “Füreya” isimli bir roman kaleme almıştı. Yayınlandığı dönem sıkça tartışılan bu romanda, Füreya Koral’ın hayatı üzerinden Şakir Paşa Konağı’nın gel-gitleri, sevinçleri, hüzünleri, zaferleri, çöküşleri farklı bir tarzla anlatılıyor.
ROMANDA İLGİNÇ AYRINTILAR VAR
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral’ın özgürlük sanıp Bursa’daki bir ağa ile evlenmesi, bu çiftin sevgi ve kavga dolu birlikteliği, Füreya’nın boşanması ve Cumhuriyet’in kurmay isimlerinden olan Kılıç Ali ile evlenmesi gibi birçok gelişme “Füreya” romanında anlatılıyor.
AFYON’DA DA ÇEKİM YAPILACAK MI?
“Şakir Paşa Hanedanı: Mucizeler ve Skandallar” dizisinde bu yazdıklarımızın nasıl ve ne kadar yer alacağı, bu dizinin çekimlerinde Afyonkarahisar’a yer verilip verilmeyeceği ise şimdiden merak konusu.