Afyon’lu jeotermaline sahip çıksın – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar’ın doğal kaynağı termal suyun tek elden israfı önleyecek şekilde dağıtım ve yönetiminin zorunlu olduğuna temas eden AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, şehir insanının jeotermaline sahip çıkması gerektiğini kaydetti. AFJET sistemini çok yerden görmeye gelindiğini belirten Ulutürk, AFJET’in ekol haline dönüştüğünü söyledi. Öte yandan AFJET A.Ş Gazlıgöl’de ortak olacağı bir şirket kurulması için [&hellip]
Afyonkarahisar’ın doğal kaynağı termal suyun tek elden israfı önleyecek şekilde dağıtım ve yönetiminin zorunlu olduğuna temas eden AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, şehir insanının jeotermaline sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
AFJET sistemini çok yerden görmeye gelindiğini belirten Ulutürk, AFJET’in ekol haline dönüştüğünü söyledi. Öte yandan AFJET A.Ş Gazlıgöl’de ortak olacağı bir şirket kurulması için çalışıyor.
İzalasyon şart kaynak verimli kullanılıyor
AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, şirket çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi. Ulutürk, Otamasyon Merkezi Sorumlusu Elektirik Elektronik Mühendisi Cihan Şahin’le birlikte otamasyonu anlattı. Cihan Şahin, Gecek Isı Merkezi’nde 6 adet eşanjörün olduğunu belirterek aktiif olarak çalışan eşanjörlerin 1. ve 4. eşanjörler olduğunu söyledi. Otomasyon Merkezi’nde isale hattından en son gönderilen basınç ve sıcaklığın şehir merkezine gönderilirken kullanıcıya sistemin bunu set ettiğini aktaran Şahin, termal ve isale taraflarında oransal vanaların basıncı ayarlamaya yaradığını söyledi. AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, yeni bölge olan Karaman ve Dumlupınar Mahalleri’nde ısıtma ile ilgili hiçbir sorun bulunmadığını açıkladı. Otomasyon bölümünde Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandıran Ulutürk, eski bölge de bazı sorunlu binaların bulunduğunu aktardı. İzalas-yonun ısınma kalitesini direk etkilediğini belirten Yusuf Ulutürk, aboneye çok enerji kullandırıp fatura bedelini yükseltme mantığının olmadığını sistemin buna izin vermediğini vurguladı. Şirket olarak doğal kaynak olan jeotermalin randımanlı ve israfsız kullanımını hedeflediklerini ifade eden Ulutürk; “Birinci etabımız Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleri’nde ki 4 bin 5 yüz konut için saatte 7 yüz ton su çekiyoruz. Yeni bölge için ise 150 ton çekiyoruz. İkisi arasında ciddi oranda tasarruf var.” dedi.
Afyon jeotermalin işi zor
Yeni kuyular açtıklarından söz eden AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, rezervuarı da geliştirdiklerini belirtti. Eski bölge olarak adlandırdıkları 1. etap için çektikleri termal su ile ısıtmanın tamamını gerçekleştireceklerini kaydeden Yusuf Ulutürk; “Biz orada ki kaynağa artı bir yük getirmedik. Artı bir yük yok. Eskisi gibi şu anda da 3,5 kuyu çalışı-yor. Biz sadece sistemi daha iyi kullanarak bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. ” dedi. AFJET A,Ş olarak İzmir Balçova’da olduğu gibi yüzde 70 oranında reenjeksiyon sağlandığını ifade eden Yusuf Ulutürk; “Bizde ki reenjeksiyon durumu yüzde 70-80 arasında değişiyor. Bizde 350 ton/saatlik suyu reenjeksiyon yapıyoruz. Çok az düzeyde dışarı deşarjımız var. Bizim sistemde genel kural alınan suyun tamamını tekrar reenjeksiyona verirseniz kuyuları havzayı kirletirsiniz. Yani bir miktarının serbest bırakılaraka havzaya taze su girişi olabilsin. İzmir’de Balçova jeotermalin işi kolay. Yanlarında hemen deniz var. Suyu bastığı yeri orada kimse görmüyor. Bir kuyu açıp oradan denize veriyor. Ama ben milletin gözü önünde yapıyorum. Denize yakın bir kuyu açıp belli bir noktadan sonra denize girişim yapsak kimse farkına varamaz. Bizim ki bir havza içerisinde ve en zor olanı bizim işimiz.. En büyük yer olarak İzmir jeotermal olarak gözüküyor ama orada mühendislik yok. Biz jeotermal suyu 14 kilometreden getiriyoruz. Bir daha döndürüp bir çok süreçten geçiriyoruz..” diye konuştu.
Ana amaç tek elden yönetim
Dumlupınar Mahallesi’nde birinci etapta kalan konutlar için bu yıl tadilatın tamamlanıp, abonelerin kalorimetre kullanarak ısındıkları kadar ödeme sistemine geçeceklerini anlatan Yusuf Ulutürk, Uydukent bölgesine de gireceklerini belirtti. AFJET A.Ş’nin gündeminde ki projeleri açıklayan Genel Müdür Yusuf Ulutürk, üç hedeften birinin konut ısıtmada eski kullanılan aynı suyla yeni konutların ısıtılması olduğunu bildirdi. Otomasyon sisteminde kaç kalori harcandığını gördüklerini kaydeden Ulutürk, hedeflerinin başta 12 bin konut olduğunu tasarrufu sağlayan sistem sayesinde konut ısıtımında 15 bin konuta kadar ulaşabileceklerini söyledi. 15 Bin konut projesini bitirdikten sonra ikinci hedeflerinin termal otelleri bir ağa bağlayarak kanalize etmek olduğunu ifade eden Yusuf Ulutürk; “İnşaatı devam eden Güral Otel’le anlaşma yaptık. Sistemimizden ısıtma ve kullanım suyunu alacak. Anemon Termal Otel zaten bizden alı-yordu. Korel Termal Otele de zaten biz veriyoruz. Ben Oteller Birliği Başkanı Ali Acar’a ilettim. AFJET A.Ş olarak hizmete hazır olduğumuzu otel yönetimlerinin fevri davranmamaları halinde tek elden dağıtımı sağlayacağımızı bildirdim. Jeotermal kaynağın tek elden yönetilip israfın önlenmesiyle kaynağımızı ekonomik olarak kullanmayı hedefliyoruz. Bu sayede kaynak olarak benim değil bizim jeotermalimiz olmuş olacak. Biz Ömer Termal tesisi ile de görüşmeyi sürdürüyoruz. Kullandıkları suyu atmamalarını belirttik. Oraya bir depo yapacaklar. Sit kurulundan cevap bekliyorlar. Bizde onun karşısına bir kuyu açacağız. Biz kendi kuyumuzdan su verip orada dışarıya su attıkları kuyuyu kapatacağız.” şeklinde konuştu.
Sera yatırımcıları bekleniyor
Dr. Yusuf Ulutürk, konut ısıtma işinin büyük ölçüde tamamlandığını, termal otel hattı turizm kuşağını da AFJET A.Ş’nin hattına bağladıktan sonra yeni yapılacak Alila Otel, Burkay İnşaat tarafından yapılacağı ifade edilen otelle beraber şehirde 20 bin yatak kapasitesine ulaşılacağını vurguladı.
Otellere tek hattan AFJET A.Ş’nin ana merkezinden ısıtma ve kullanım suyu vermek istediklerini söyleyen Ulutürk; “Bina ısıtımı dönüş suyundan havuzlara verip bu işi de bitirelim istiyoruz. İkinci hayalimiz bu. Temel espiri kaynağın tek elden yönetimi. Üçüncü olarak seracılık gündemde. Çok çeşitli yatırım talepleri oluyor. Günlük 10 tane yatırım yapmak isteyen kişi geliyor. Bizim 250 dönümlük sera kapasitemiz var. Sahada ki 60 dönümünü şu anda Bircan Tarım kullanıyor. Bizim 190 dönümlük sera gücümüz var. Kaynağı farklı geliştirirsek ayrı. 190 Dönümlük sera yatırımı yapmak isteyen tüm vatandaşlara yardımcı olup su vermeye hazırız. Yönetim Kurulumuzun alacağı kararla bunu yapabiliriz. Sonuç olarak bizim bu üç ayak üzerinden çalışmalarımız devam ediyor. Termal oteller, seracılık ve konutların ısıtılması işlerimiz var. Uydukent çalışmamız tamamlandığında 15 bin konutu ısıtmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Yeni kuyuda sıcaklık 125 santigrat
Afyonlu’ların doğal kaynağına sahip çıkması gerektiğinin altını çizen AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal enerjinin Afyon’un öz varlıığı olduğuna vurgu yaptı. Ortadoğu ülkelerinde ki isyanlar ve petrol fiyatlarının tırmanışı ile yakın gelecekte neler olabileceğinin hesaplanamadığına değinen Ulutürk şöyle konuştu: “Yüzde 97’ni dışarıdan aldığımız bir kaynak var. Bunun ilerleyen zamanda ne olacağını bilemiyoruz. Biz 15 bin konutu ısıttığımız da termal otelleri katmıyorum 116 megabatlık bir güce ulaşmış olacağız. Bu az buz bir güç değil. Yeni açacağımız bir kuyu çalışmamız var. Şu anda 7 yüz metrede. İlk defa Afyon’da 125 santigrat derece sıcaklığa ulaşıldı. O kuyuyu 9 yüz bin metre arasında yapmayı düşünüyoruz. Kocatepe Üniversitesi ile beraber yürüttüğümüz ortak projede değerlendireceğiz. Elektrik üretme projemiz var. Onunla ilgili teklifler aldık. Şu anda 1,5 megabatlık elektrik üretme kapasitemiz var. Bu proje için suyu 125 derece olarak alıp 90 dereceye düşürüp 1,5 megabatlık elektrik üreteceğiz. Geriye kalan 90 derecelik suyu da termal otellere ısıtma ve kullanım için vereceğiz. Böyle entegre bir proje olduğunda şirket olarak maliyetlerimiz düşmüş olacak. Elektriğimizi üretmiş olacağız. Bunun yanında da sıcaklığı düşük olan sahalarda bir örnek olmak istiyoruz. Afyon jeotermalin elektriğini üretttiği, konutları ısıttığı, otellere termal su veren devasa bir şirket olarak örnek olmasını arzu ediyoruz. Bu şirketin gayesi yatlar katlar yapmak değil. Bu şirketin gayesi vatandaşa hizmet etmek. Kamusal bir hizmet veriyoruz. Elektrik üretimi milli ekonomiye katkıdır.”
AFJET ekol haline geldi
HES’lerle ilgili sıkıntıların gündemde olduğunu hatırlatan Genel Müdür Dr. Yusuf Ulutürk, doğal kaynakların doğru kullanımının Türkiye’nin gelişmesi için harekete geçirilmesi gerektiğini savundu. AFJET A.Ş’nin buna örnek olmak istediklerini aktaran Ulutürk şunları söyledi: “Çok yerden bizim sistemimizi görmeye geliyorlar. Burası bir okul gibi oldu. AFJET bir ekol oldu. AFJET Türkiye’nin mühendislik yapısı olarak en büyüğü. Biz 14 kilometre mesafeden suyu getirip üç çevrimden geçiren başka yer yok. Gazlıgöl yöresinde Vali Bey’in verdiği bir görevle çalışma yapıyoruz. Gazlıgöl Belediyesi’nin isteği oldu. Gazlıgöl’e su dağıtım projesi yapıyoruz. AFJET’in orada ortak olacağı bir şirket kuracağız. Orada da kaynağın tek elden verimli kullanımını amaçlayacağız. Orada ki yatırımcılar ve AFJET olarak biz Su Birliğini kurarak sorunu çözmüş olacağız. Gazlıgöl projesini hazırladık teslim edeceğiz. Kuyular kapatılıp sisteme bağlanan tesislere uygun fiyatlara su vereceğiz. Vatandaş bize kaynaklara sahip çıkılması noktasında yardımcı olursa genç ekibimizle bu işin teknik sorumluluk ve detaylarını üstleniriz. Biz iyi niyetle çalışıyoruz. Afyonlu jeotermaline sahip çıksın.” (Kocatepe)