Afyon'lu doktorun 'Afyon Plak' adını verdiği tasarımı onaylandı
Afyonkarahisar'lı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya'nın 'Afyon Plak' adını verdiği implant Türk Patent Enstitüsünce onaylandı. Dr. Konya'nın tasarımı olan plak ulusal ve uluslar arası piyasada satışa sunulmak üzere yasal sürecin tamamlanmasını bekliyor   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya, tasarlayıp patentini [&hellip]
Afyonkarahisar’lı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya’nın “Afyon Plak” adını verdiği implant Türk Patent Enstitüsünce onaylandı. Dr. Konya’nın tasarımı olan plak ulusal ve uluslar arası piyasada satışa sunulmak üzere yasal sürecin tamamlanmasını bekliyor
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya, tasarlayıp patentini aldığı “Afyon Plak” adını taşıyan çalışmasını gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
“PLAK ÇOK YÖNLÜ
TESPİT SAĞLIYOR”
Aslen Afyonkarahisarlı olup ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamlayan Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya, tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirdi. Daha sonra Türkiye’nin tek Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Hastanesi olan Balta Limanı Kemik Hastanesi’nden mezun olan Dr. Konya, yaklaşık 7 yıldır Afyonkarahisar’da hizmetini sürdürüyor. Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya, 5 yıl önce tasarlayıp, patentini aldıkları “Afyon Plak” adlı ürün çalışmasının bu yıla nasip olduğunu söyledi.
Bu çalışma ile esas hedefini açıklayan Dr. Konya şöyle konuştu: “Kalça ekleminde ki kemikte herhangi bir kırık veya bu eklemde bir kireçlenme olduğu zaman kalça eklemini değiştiren bir protez uyguluyoruz. Bu protez yapıldıktan sonra bazen çeşitli nedenle protezin bitim noktasında çeşitli kırıklar gözükebiliyor. Kanal içerisi oldukça dar olduğundan biz bunu tespitte oldukça zorlanıyorduk. Bu nedenle aklıma sanayide de kullanılan perçin olarak geçen U çivili plaklarımızı bu plağa adapte etmek geldi. Böylece çok yönlü fiksasyon tespit işlemlerini gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu sayede hem implantımızın ömrü uzamış oluyor hem de daha dayanıklı şekilde daha kuvvetli bir tespit yapmış oluyoruz.”
“İMPLANT PATENT ENSTİTÜSÜNCE ONAYLANDI”
Bu uygulama ile hasta için daha konforlu bir kullanım sağlandığına dikkat çeken Dr. Konya şunları kaydetti: “Elbette bu uygulama ile hasta içinde daha konforlu bir kullanım sağlıyoruz. Ayrıca bu uygulama hem ameliyat süresini azaltırken hem de yandaş komplikasyonları önlüyor. Burada ki esas tedavimiz aslında protezin tamamen çıkartılıp yerine yeni bir protez konulmasıdır. Ama bu hem oldukça maliyetli bir işlemdir hem de hasta için kan kaybı ameliyat süresinin uzaması gibi komplikasyonlara yol açtığından çok sevdiğimiz bir yöntem değildir. Biz bu impant çalışmamızla neredeyse bu yönteme benzer bir tespit imkânı sağlamış olduk. Bunu da Uluslar arası Ortopedi ve Travmataloji Derneğinin yayın organı olan International Ortopecids adlı bir dergide yayınladık. Oldukça da güzel bir çalışma oldu. Bizde bu çalışmadan memnun olduk. Afyon Plak adını verdiğimiz implantımıza patent almak için 2016 yılında Patent Enstitüsüne başvurduk. 2018 yılında da patentimiz onaylandı. Aslında implantımız şu anda kullanıma hazır. Ancak yasal süreçler, belgelendirme prosedürü tamamlandıktan sonra inşallah ulusal ve uluslar arası piyasada satışa hazır olacağını umut ediyoruz.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi