• Haberler
  • Spor
  • Afyonlu bisikletçiler Nemrut Dağı bisiklet turuna katıldı

Afyonlu bisikletçiler Nemrut Dağı bisiklet turuna katıldı

Türkiye'nin çeşitli illerinden '6.Uluslararası Malatya Bisiklet Festivali Nemrut Turu'na 100' e yakın bisiklet sever katıldı. Yeşilyurt'a bir gün önceden gelen bisikletçiler Yeşilyurt Belediyesi'nin Güreş Sahası'nda çadırlarını kurdu. İlk günü Yeşil Hilal Park alanındaki  '15 Temmuz Milli İrade Anıtı'  önünde Yeşilyurt Kaymakamı ve Belediye Başkanı tarafından karşılanan bisikletçiler saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Yeşilyurt [&hellip]

Türkiye’nin çeşitli illerinden “6.Uluslararası Malatya Bisiklet Festivali Nemrut Turu”na 100’ e yakın bisiklet sever katıldı. Yeşilyurt’a bir gün önceden gelen bisikletçiler Yeşilyurt Belediyesi’nin Güreş Sahası’nda çadırlarını kurdu. İlk günü Yeşil Hilal Park alanındaki  “15 Temmuz Milli İrade Anıtı”  önünde Yeşilyurt Kaymakamı ve Belediye Başkanı tarafından karşılanan bisikletçiler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Yeşilyurt turuna başlayan bisikletçiler, Yeşilyurt ilçesi ve Gündüzbey beldesi tabi güzelliklerini gezdi.
İkinci günü sabah 6.30’da kamp alanından hareket eden bisikletçiler, bin 900 metre rakımlı Kubbe Dağı’nın sert inişleri ve tırmanışlarını aştı. 85 kilometrelik yolu kat eden bisikletçiler Tepehan Beldesi’ndeki kamp alanına ulaştı.
Turun 3. günü Bisikletçiler, Tepehan’dan iki bin 185 metre rakımlı Nemrut Dağı eteğindeki kamp alanına da bir önceki günde olduğu gibi oldukça sert iniş ve tırmanışlarla 27 kilometrelik yolu kat ederek ulaştı. Kamp için hazırlıklarını tamamlayan bisikletçiler bir süre dinlendi. Nemrut Dağı zirvesinde güneşin batışını seyretmek için bazı bisikletçiler bisiklet bazıları da yürüyerek oldukça taşlı ve rampalı patika yoldan M.Ö. 2000 yılında Commagene Kralı I. Antiochos tarafından yapılan ve Devasa Heykellerin olduğu tapınağa çıktı.
İki bin 185 metre rakımlı tepedeki tapınakta 75 metre yüksekliğinde o zaman yapılan yapay tepenin doğu ve batı taraflarında 7 metrelik devasa tanrı heykelleri gezen bisikletçiler akşam güneşin batışını büyük bir mutlulukla seyretti.
Turun 4. günü tan vakti araçlarla Nemrut Dağı zirvesine çıkan bisikletçiler güneşin doğuşunu seyretti. Kahvaltı sonrasında araçlarla Malatya Yeşilyurt İlçesi’ndeki kamp alanına hareket etti.
Dolu dolu bir Bisiklet Turu yaşadıklarını belirten Afyonkarahisarlı Bisikletçi Aykut Sıgındık, “900 kilometre uzaklıktaki Malatya’ya 10 saatten fazla bir sürede yorgun ama güzel yerleri görerek gittiğimizden memnunduk. Yol güzergahımızdaki Aksaray ve Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyeleri’ni hayranlıkla gezdik. Yeşilyurt ilçesinin de şırış şırıl suların aktığı kanal boylarında pedal çevirdik. En önemlisi ise şimdiye kadar pedal çevirdiğim en zor parkur diyebileceğim, oldukça dik iniş ve rampaların olduğu 980 metreden ben 900 metre rakımdaki Kubbe Dağı Geçidi’ni geçmek, akabinde 900 metrelere inip tekrar bin 385 metreye çıkmak, daha sonra tekrar 950 metrelere inip iki bin 185 metreye çıkmak bir bisikletçi için zorda olsa severek kat ettiği yol olduğunu düşünüyorum. Bu Turun en güzel tarafı ise ilk defa gördüğümüz Nemrut Dağı tepesindeki M.Ö. 2000’li yıllarda ve o günün gayretleri ile yapılan devasa heykeller ile 75 metre yüksekliğindeki irili ufaklı taşlarla yapılan ve altında Comagene Kralı’nın mezarı olduğu düşünülen Timülüs tepesini gördük. Bu Bisiklet turunda bütün Bisikletçilerin dikkatini çeken, Adıyaman Vilayeti sınırları içinde bulunan Nemrut Dağı’ndaki heykellerin bulunduğu Tapınağa Adıyaman’dan gelenler için asfalt yol ve tapınak kenarında tahtadan yürüme yolları ile dinlenme yerleri yapılmış. Tapınağın doğu tarafında ise, Malatya’dan gelenler için 3 kilometrelik çakıllı ham yol olduğunu gördük. Heykellerin bulunduğu alan dahi düzensiz ve gün geçtikçe harap olacağı üzüntüsünde idik” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme