• Haberler
  • Genel
  • “Afyonlu” başarılılar, tecrübelerini anlattı – Kocatepe Gazetesi

“Afyonlu” başarılılar, tecrübelerini anlattı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ile Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği (AGAD) tarafından düzenlenen “Sanatta Başarıya Yürüyenler” panelinde başarılı sanatçılar, deneyimlerini öğrencilerle paylaştı AKÜ Devlet Konservatuvarı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Tiyatrocu, Genel Sanat Yönetmeni ve Oyuncu Ali Çakalgöz, Afyonkarahisarlı Türk Şairi ve Halk Ozanı Şemsettin Kubat (Âşık Yoksul Derviş) ile Ünlü Ressam ve Öğretim Görevlisi Yusuf [&hellip]

"Afyonlu" başarılılar, tecrübelerini anlattı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ile Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği (AGAD) tarafından düzenlenen “Sanatta Başarıya Yürüyenler” panelinde başarılı sanatçılar, deneyimlerini öğrencilerle paylaştı

AKÜ Devlet Konservatuvarı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Tiyatrocu, Genel Sanat Yönetmeni ve Oyuncu Ali Çakalgöz, Afyonkarahisarlı Türk Şairi ve Halk Ozanı Şemsettin Kubat (Âşık Yoksul Derviş) ile Ünlü Ressam ve Öğretim Görevlisi Yusuf Taktak konuşmacı olarak katıldı.
Şair ve Halk Ozanı Şemsettin Kubat tarafından dinleyicilere saz dinletisi sunuldu. Daha sonra konuşmasına başlayan Şemsettin Kubat, “Âşıklık geleneğine nasıl başladığımızı anlatmaya başlarsam haftalar yetmez. O yüzden kısa bir şekilde bu süreçten bahsedeyim. 12 yaşındayken şiir yazmaya başladım. Ancak o zamanlar diğer ozanlar gibi bende saz çalma merakındaydım. Bende onlar gibi saz çalabilir miyim acaba diye düşünüyordum. Ama o zamanlar saz çalma imkânım yoktu. Çünkü o yıllarda bizim oralarda sazı eline alanı taşlıyorlardı. Saz evde bekliyordu. Ben hala gerçek anlamda saz çalamıyorum sadece kendimi avutuyorum. Bu yüzden çocuklarım saz çalmayı öğrenmek istedikleri zaman onlara gerçekten çalabilecekseniz çalın, yoksa benim gibi bilmeden çalacaksanız hiç başlamayın bu işe dedim. Onlar benim uyarılarımı dikkate aldılar ve şu anda oğlum ve kızım profesyonel olarak saz çalıyorlar. Âşıkların âşıklık geleneğindeki ilk yardımcıları genelde aileleridir” diye konuştu.
“AFYON SANAT
YOKSUNU DEĞİL”
Ali Çakalgöz ise tiyatroyu anlattı. Çakalgöz, “Tiyatro kötüdür düşündürür, tiyatro kötüdür aydınlatır, tiyatro kötüdür eğitir, tiyatro kötüdür öğretir. Tiyatro aslında insanı insana insanla anlatan sanat dalıdır. İnsana ayna tutar ve insanlara kendini gösterir. Bir oyun izlerken insan, sahnede kendini görür ve o zamana kadar aslında kendinin öyle olduğunu düşünmemiştir. Kendinin öyle olduğunu hissettikten sonra daha dikkatli olur hareketlerinde. Tiyatro insana aslında yanlışı göstererek doğruyu anlatır. Genelde çocuklar oyuncu olacağım dediklerine aileleri tarafından çeşitli engellemelerle karşılaşırlar. Bu engellemelerle bende karşılaştım. Lise bitince konservatuar sınavlarına katıldım ve kazandım. Ancak babam artist mi olacaksın deyip karşı çıkarak beni konservatuara göndermedi. Ama ben yine bir yolunu bulup eğitimini alıp tiyatro yaptım. Tiyatro için bir ömür verdim. Bunun yüzde 70’i yerelde geçti. Afyon’da 8 yıl tiyatro yaptım. Afyon sanat bakımından fakir bir şehir değildir. Türkiye’nin ilk döner sahnesi Afyon’da yapılmıştır. O dönemde Afyon’da Shakespeare oyunları sahneleniyordu” şeklinde konuştu.
PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ
“Sanatta Başarıya Yürüyenler” isimli panelde Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Yusuf Taktak da resim yapmaya nasıl başladığını ve nasıl süreçlerden geçtiğini anlattı. Konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından panel, Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Bolvadin Eski Belediye Başkanı Mimar Selim Karasekreter, AGAD Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Kaan Taytak tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme