Afyonlu bankanın emeği olan bina yıkılıyor

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’na ait bina yıkılıyor. Binanın yapılması, Afyonlu banka Terakki Servet Bankası’na dayanıyor Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın İkinci Dumlupınar Caddesi’ndeki binası yıkılıyor. ATSO, İzmir Karayolu’nda, Dörtyol Mahallesi’ndeki yeni yerine geçtikten sonra eski binanın 10 milyon liraya satılması gündeme gelmiş aranan koşullarda alıcı çıkmaması dolayısıyla ihale iptal edilmişti. ATSO, yeni binanın yıkılması [&hellip]

Afyonlu bankanın emeği olan bina yıkılıyor

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’na ait bina yıkılıyor. Binanın yapılması, Afyonlu banka Terakki Servet Bankası’na dayanıyor

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın İkinci Dumlupınar Caddesi’ndeki binası yıkılıyor. ATSO, İzmir Karayolu’nda, Dörtyol Mahallesi’ndeki yeni yerine geçtikten sonra eski binanın 10 milyon liraya satılması gündeme gelmiş; aranan koşullarda alıcı çıkmaması dolayısıyla ihale iptal edilmişti. ATSO, yeni binanın yıkılması için kendi girişimde bulundu. Binanın yerine ne yapılacağı konusunda ise çeşitli fikirler yürütülüyor.
EN BÜYÜK ORTAK ATSO’YDU
ATSO’nun eski binasının, Afyonluların kurduğu Terakki Servet Bankası’na kadar uzanan bir öyküsü var. Bu öyküyü, merhum gazeteci İbrahim Küçükkurt, kurucularından olduğu Gazeteniz Kocatepe’ye 4 Ağustos 2011’de yayınlanan söyleşide şöyle anlatmıştı:
“Asıl üzerinde durmamız gereken Afyon Terakki Servet Bankası’nın kuruluşudur. 1926 yılında, İstiklal Harbi’nden çıktıktan sonra Afyonlu büyüklerimiz 1 Teşrinevvel (Ekim) 1926’da bankayı tescil ettirmişler. Afyon Terakki Bankası olarak tescil ettirmişler.
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde 15 Ağustos 1979’da yayınlanmıştır. Hisarbank oluşu 1979’dur. Asıl üzerinde durmamız gereken Afyon Terakki Servet Bankası’nın kuruluşudur. 1926 yılında, İstiklal Harbi’nden çıktıktan sonra Afyonlu büyüklerimiz 1 Teşrinevvel (Ekim) 1926’da bankayı tescil ettirmişler. Afyon Terakki Bankası olarak tescil ettirmişler. 1979 yılında Terakki Servet Bankası’nın hisselerini almak için İstanbul’daki büyük firmalar teşebbüse geçti. Hepsine biz gereken cevabı verdik. Fakat 1979 yılında Nisan-Mayıs aylarında Libya’da müteahhitlik işi yapan Kozanoğlu-Çavuşoğlu firmasını ciddi bulduk. Terakki Servet Bankası Yönetim Kurulu üyeleri Başkan Kerim Genelioğlu, Başkan Yardımcısı İbrahim Küçükkurt, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkı Özsoy, Mahmut Şahin ve Yusuf Özer, firmayla pazarlığa oturduk. 3 milyon lira sermayeli bankayı 36 milyon liraya satmaya karar verdik. 36 milyon lira olmasının nedeni, bu paranın 1 milyon dolara denk gelmesi. Banka altın ile kuruldu. 50 liralık altın hissesi olana 5 bin lira verildi. 36 milyon liraya satıldı. Ortakların mağdur olmaması için alım-satım durduruldu. Ortaklar defterinde kayıtlı asıl ortaklar hisse senetleri Kozanoğlu-Çavuşoğlu firmasına devredildi. Banka, ilk olarak 50 liralık hisselerle kurulduğu için enflasyonun da bu parayı eritmesi nedeniyle ilk hissedarlara hisse başı 5 bin lira verildi. Bu hissedarlar, sermaye 175 bin iken hisse alan kişilerdi. Sermaye artırımına gidilip sermaye 1 milyon liraya çıkarılınca, bir hisse 500 lira oldu. Bu durumda 1 hissesi olana da 5 bin lira verildi. Sermaye 3 milyona çıkınca da bir hisse bedeli bin lira oldu. Bu hissedarlara da hisse başı 5 bin lira verildi. Bu dağıtımda paranın değeri de dikkate alındı. Bankanın en büyük ortağı Afyon Ticaret ve Sanayi Odası olduğu için gelen 36 milyon liranın ortalama üçte biri Ticaret ve Sanayi Odası’na kaldı. O para ile de iki katlı eski Ticaret ve Sanayi Odası yıkılarak, şimdiki 6 katlı Ticaret ve Sanayi Odası sarayı yapıldı.”
>> Murat ARISOY’un haberi

Bakmadan Geçme