Afyonkarahisarlıların yüzde 80’i ‘Kaymakköy’ projesine sıcak bakıyor
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Afyonkarahisar'da yapılması düşünülen 'Kaymakköy' projesi halkın onayını aldı. Yapılan ankette katılımcıların yüzde 80'i projenin kent ekonomisine ve tanıtımına ciddi katkı sağlayacağına inanıyor. Projesi hazır olan Kaymakköy için yerel yöneticilerin bu konuda adım atması bekleniyor TKDK, yöresel ürünlerin sergilenip pazarlanacağı 'Kaymakköy' projesiyle ilgili yurt dışı ziyareti sonrasında örnek [&hellip]
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Afyonkarahisar’da yapılması düşünülen ‘Kaymakköy’ projesi halkın onayını aldı. Yapılan ankette katılımcıların yüzde 80’i projenin kent ekonomisine ve tanıtımına ciddi katkı sağlayacağına inanıyor. Projesi hazır olan Kaymakköy için yerel yöneticilerin bu konuda adım atması bekleniyor
TKDK, yöresel ürünlerin sergilenip pazarlanacağı ‘Kaymakköy’ projesiyle ilgili yurt dışı ziyareti sonrasında örnek modelini tasarlayarak bu modeli geçtiğimiz ay yerel yöneticilerle paylaşmıştı. TKDK, tanıtım sonrasında proje ve yeri ile ilgili olarak bir de anket düzenledi. Anket iki aşamalı olarak, şehir içi ve yoldan geçen yabancılar olmak üzere toplam 253 kişi üzerinde yapıldı.
Ankette katılımcılara yöresel ürünlerden hangilerini bildiklerini sorusuna 187’isi ‘sucuk’, 153’ü ‘kaymak’, 127’si de ‘lokum’ cevabını verdi. Katılımcılara yöresel ürünleri topluca bulabildikleri bir yer olup olmadığı sorulduğunda 21 kişi ‘evet’, 183’ü ‘hayır’ cevabını verdi. ‘Böyle bir işletmenin il ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz?’ sorusuna 201 kişi ‘evet’ derken hayır cevabını veren olmadı.
İstihdama katkı sağlanacak
TKDK Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu, projeyle ilgili anket çalışmaları, tanıtım çalışmaları ve araştırmalar sonucunda elde edinilen bilgiler doğrultusunda yer tespit çalışmalarına geçileceğini söyledi. Şehitoğlu, yöresel ürünlerin satıldığı bir yerin halkın ilgisini çekip çekmeyeceği sorusuna 184’inin ‘evet’ cevabını verdiğini, ankete katılanlara ‘Sizi ziyarete gelen misafir ve arkadaşlarınızı böyle bir işletmeye gezmeye götürür müsünüz?’ diye sorulduğunda 194 kişinin ‘evet’, 10 kişinin de ‘hayır’ cevabını verdiğini belirtti.
Şehitoğlu, Kaymakköy’ün hayata geçirilmesi halinde yerel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması noktasında yatırım yapmak isteyen girişimcileri bu alana çekerek istihdama katkı sağlanacağını belirtti. Şehitoğlu, aynı zamanda ilin geçiş konumunun değerlendirilerek Afyonkarahisar’ın sahip olduğu yerel ürünlerin otantik bir satış merkezinde yurt içi ve yurt dışı ziyaretçilere tanıtımının gerçekleştirilerek bölge ekonomisine katkı sağlanacağını dile getirdi.
Günde 50 bin araç geçiyor
Afyonkarahisar’dan günde 50 bin araç geçtiğini, sadece İzmir-Antalya hattı için günlük trafiğin 17 bin 180 taşıt olduğunu ifade eden Şehitoğlu, Kaymakköy projesi ile nokta pazarlama metodunun nasıl daha da cazip hale getirilebileceğini ortaya koymaya çalıştıklarını kaydetti.
Metin Şehitoğlu, Afyonkarahisar’ın sahip olduğu yöresel ürünlerin ekonomik değerinin anlaşılması noktasında eksiklikler bulunduğunu, proje kapsamında yapılan anket çalışmalarında da yöre halkının mevcut ürünlerin neler olduğu, bu ürünlere nerelerden ulaşılabileceği ve de ilin ekonomisine katkısı konusunda farklı görüşleri olduğunu anlattı.
Kaymakköy’ün yol üzerinde bir yer olması halinde dönüşlerde insanların buraya çok rahatlıkla girerek alışveriş yapabileceğini ifade eden Şehitoğlu, şunları söyledi: “Burada üretim ve pazarlama bir arada olacak. Lokum, sucuk, kaymak yanında Afyon vişnesi, Afyon kirazı, pazarlanabilir. Burası aynı zamanda bir eğitim merkezi olabilir. Bizim çocuklarımızın gelip bir sucuğun bir kaymağın nasıl yapıldığını görebilirler. Bir yere giderken keçeden yapılmış hediyelik ürünler götürülebilir.” (Cihan)