Afyonkarahisar'ın tarım hibeleri Meclis gündeminde
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne sunulan 176 projeden sadece 73’üne hibe verildiğini ve hibe alan 73 projenin çoğunlukla 2 danışmanlık şirketine ait projeler olmasının nedenini sordu   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük [&hellip]
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne sunulan 176 projeden sadece 73’üne hibe
verildiğini ve hibe alan 73 projenin çoğunlukla 2 danışmanlık şirketine ait projeler olmasının nedenini sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
“PROJELERİ ONAYLANAN ŞİRKET SAHİBİ İLE MÜDÜRLÜK ÇALIŞANININ YAKIN İLİŞKİSİ DOĞRU MU?”
Afyonkarahisar’da Avrupa Birliği, Tarım ve Kırsal Kalkınma Projeleri gibi projeler hazırlayan 10’un üzerinde danışmanlık şirketi olduğunu kaydeden Milletvekili Burcu Köksal, “Tarım İl Müdürlüğüne verilen 176 projeden sadece 74’ü onaya sunulmuş ve 73 proje hibe olmaya hak kazanmıştır. Bu 73 proje çoğunlukla 2 danışmanlık şirketine ait projelerdir. Diğer danışmanlık şirketlerine ait projeler onaydan geçememiştir. Danışmanlık şirketlerinin projelerinin onaydan geçmemesinin nedenlerini sorduklarında da geçerli bir neden öne sürülememiştir. Projelerini onaydan geçiren bir danışmanlık şirketinin sahibinin Tarım İl Müdürlüğünde Ekonomik Yatırımlar bölümünde çalışan M.D. isimli personelle yakın ilişkilerinin olduğu ve bu sayede projelerini geçirdiği iddiaları ortada dolaşmaktadır. Bu konuda Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma, araştırma vb. yapılacak mıdır? Söz konusu personelin şikâyetler sonucu görevden alındığı doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’DAKİ TÜM DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ NİÇİN EŞİT TUTULMADI?”
Önergesinde Bakan Pakdemirli’ye diğer illere oranla Afyonkarahisar’daki projelere az hibe desteği verilmesinin sebebini soran Köksal, “Tarım İl Müdürlüğüne sunulan 176 projeden sadece 73 tanesinin hibe almasını yeterli buluyor musunuz? Örneğin Niğde İlinde onaya sunulan 160 projenin tamamı hibe almaya hak kazanırken Afyonkarahisar’da onaya sunulan projelerin yarısının bile hibe alamamasının sebebi nedir? Danışmanlık şirketleri Avrupa Birliğinden, KOSGEB’den TKDK’dan ve diğer İllerden onay alırken Afyonkarahisar’da projelerini geçirememektedirler. Bunun sebebi nedir? Özellikle diğer illere bakıldığında Afyonkarahisar’a bu kadar az hibe desteği verilmesinin nedeni nedir? Danışmanlık şirketlerinin hazırladıkları projeler için kriterler niçin Afyonkarahisar’da tüm danışmanlık şirketlerine eşit tutulmamış, yoğunluk 2 şirkete verilmiştir? Siyasi kriterlerin veya ahbap-çavuş ilişkisinin baz alındığı iddiaları doğru mudur? 2019 yılında 81 ilde hazırlanan proje sayısı kaçtır ve bunların kaçı onaylanmıştır?” ifadelerini kullandı.