Afyonkarahisar’ın tarihine ışık tutacak – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar tarihinin önemli isimlerinden olan Kadınana Asiye Sultan Türbesi restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilerine açacak. Afyonkarahisar Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan restorasyon çalışmalarının Kasım ayı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.Çalışmalar kapsamında türbenin üzerindeki traverten kaplama sökülecek, yine onaylanan proje doğrultusunda niteliksiz çeşme yerinden kaldırılacak bölgeye yeni bir çeşme yapılacak.Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan [&hellip]
Afyonkarahisar tarihinin önemli isimlerinden olan Kadınana Asiye Sultan Türbesi restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilerine açacak. Afyonkarahisar Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan restorasyon çalışmalarının Kasım ayı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Çalışmalar kapsamında türbenin üzerindeki traverten kaplama sökülecek, yine onaylanan proje doğrultusunda niteliksiz çeşme yerinden kaldırılacak bölgeye yeni bir çeşme yapılacak.
Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesine göre restore edilecek Kadınana Türbesi, tamamlandığında Afyonkarahisar’ın tarihine ışık tutacak.
KADINANALAR KİMDİR?
Afyonkarahisar’da Kadınana adında üç kız kardeşin 2 adet türbesi vardır. Bu türbedeki Kadınana Asiye Sultan olarak anılmaktadır. Kardeşleri Melek Peyker ve Naime Gevher Hanım’dır.
Kadınanalar Selçuklu Hükümdarlarından III. Alaaddin Keykubat’ın kızlarıdır. Anadolu valisi Emir Çobanoğlu Demirtaş (Timurtaş) Bey’in zulmünden kaçarak Afyon’a gelirler. Üç kız kardeşte Afyon’un imarında bir çok iş yaptıklarından dolayı Kadınana olarak anılmışlardır. Asiye Sultan yaklaşık bin kişilik mezarlık yaptırmıştır. Kare kesitli üzerine sekizgen kasnak ve külah oturtularak yapılmış olup içten yuvarlıdır (Kubbelidir). Duvarlar sıralı moloz taş, pencere ve kapı çerçeveleri düzenli kesme taştan yapılmış kagir bir yapıdır. Kapısı doğudadır. Kapı çerçevesi düzgün kesme taştan olup çıkma kenarlıdır. Kenarın bir yanı kırıktır. Çerçeve içinde yuvarlak kemerli giriş açıklığı vardır. Kemer üzerinde iki yatay bölüm vardır. Kuzey ve batıda dörtgen güneyde sivri kemerli üç penceresi vardır. Güney penceresi kesme taştan yapılma sivri kemerli olup kemer içi içerlek yüzeylidir ve aynası dolgu alt kesimi ise dörtgen pencerelidir. Her üç pencerede demir parmaklıklıdır. Yapı içindeki gömüt üç basamaklı olarak yükselmekte ve üzeri bezle örtülmektedir. Sahipata oğulları zamanında Afyon da yaşamış olan Sultan Alaaddin Keykubad III. Ün kızları Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultan üç kadın Kadınanalar olarak bilinmektedir.