Afyonkarahisar'ın sorunları: Markalaşmama, ulaşım, çarpık kentleşme
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın '81 İl Sanayi Durum Raporu'nda, Afyonkarahisar'ın 'markalaşamama', 'ulaşımda yetersizlik', 'bilinçsiz tarım ve hayvancılık' gibi sorunları aşması gerektiği vurgulandı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı '81 İl Sanayi Durum Raporu' yayınlandı. Afyonkarahisar ile ilgili bilgilerin yer aldığı raporda, kentin sanayileşme yolunda bazı sorunları bulunduğu kaydedildi. Raporda, 'Sanayi [&hellip]
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “81 İl Sanayi Durum Raporu”nda, Afyonkarahisar’ın “markalaşamama”, “ulaşımda yetersizlik”, “bilinçsiz tarım ve hayvancılık” gibi sorunları aşması gerektiği vurgulandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “81 İl Sanayi Durum Raporu” yayınlandı. Afyonkarahisar ile ilgili bilgilerin yer aldığı raporda, kentin sanayileşme yolunda bazı sorunları bulunduğu kaydedildi. Raporda, “Sanayi sektöründeki güncel sorunlar kısaca; işletmelerde kurumsallaşma eksikliği, eğitim kalitesinin düşük olması, ulaşımdaki yetersizlikler, ortaklık bilincinin olmaması, çarpık kentleşme, Merkez O.S.B’nin yetersizliği, bilinçsiz tarım ve hayvancılık, markalaşamama, Ar-Ge yetersizliği, yatırımcıların bilinçsizliği olarak sıralanabilir” denildi.
MESLEK
ÖRGÜTLERİNE GÖREV
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği, Zafer Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşların kentin sanayileşmesi yönünde lokomotif olması gerektiği belirtilen raporda, “Ticaret Odası, Esnaf Odası gibi meslek örgütleri ve Zafer Kalkınma Ajansı aracılığıyla işletmelerde kurumsallaşma, eğitim, ortaklık bilinci, markalaşma, Ar-Ge gibi konularda işletme sahipleri bilinçlendirilmelidir. Ulaşım, imar gibi konulardaki çalışmalar devam etmelidir. Merkez O.S.B’nin genişlemesi ile ilgili girişimler sonuçlandırılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
ŞEHRİN POTANSİYELİ YÜKSEK
Afyonkarahisar’ın önemli bir yatırım potansiyelinin de bulunduğu aktarılan raporda, şu öneriler yer aldı:
“-Sanayi sektöründe yapılabilecek yatırımlar: Lojistik, inşaat-gayrimenkul geliştirme, mermer makinaları, un, makarna ve bisküvi, patates ürünleri ve cips, kauçuk sanayi.
-Tarım ve hayvancılık sektöründe yapılabilecek yatırımlar: Organik tarım ve seracılığın yaygınlaştırılması, modern gıda ve hayvancılığın yaygınlaştırılması, yerli ırk besiciliğin geliştirilmesi, pastörize yumurta sektörü.
-Madencilik sektöründe yapılabilecek yatırımlar: Mermer artıklarının değerlendirilmesi, doğaltaş ürünleri ve firmalarının yurtdışı tanıtımlarının yapılması.
-Turizm sektöründe yapılabilecek yatırımlar: Jeotermal enerjinin kullanım alanlarının çeşitlendirilmesi, ildeki kültür, tarih, inanç ve SPA turizminin tanıtılması, yaygınlaştırılması, dinlenme tesisi sayısının arttırılması, Frig Vadisi turizm kuşağı ile ilgili tanıtımlar yapılması.”
MURAT ARISOY