• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar’ın jeotermal elektrik potansiyeli ortaya çıkartılabilir

Afyonkarahisar’ın jeotermal elektrik potansiyeli ortaya çıkartılabilir

Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2 başlıklı oturumun başkanlığını yapan Prof. Dr. Ergün Türker, heyecan verici araştırma ve çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Türker, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altıntaş’ın verdiği imkanlar ve AFJET desteğiyle 20 kilometre derine kadar manyetik yöntemlerle araştırma çalışmaları yapıldığını, projeleri hızlandırmanın mümkün olabilmesiyle çok iyi sonuçlar alınacağını, bu sayede Afyonkarahisar’daki potansiyelin ortaya çıkarılacağına olan [&hellip]

Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2 başlıklı oturumun başkanlığını yapan Prof. Dr. Ergün Türker, heyecan verici araştırma ve çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Türker, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altıntaş’ın verdiği imkanlar ve AFJET desteğiyle 20 kilometre derine kadar manyetik yöntemlerle araştırma çalışmaları yapıldığını, projeleri hızlandırmanın mümkün olabilmesiyle çok iyi sonuçlar alınacağını, bu sayede Afyonkarahisar’daki potansiyelin ortaya çıkarılacağına olan inancını ifade etti
4. Kent Kurultayı’nın Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2 başlığında gerçekleştirilen ikinci oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Ergün Türker yaptı. Özel firmalarda Kütahya’nın Simav ilçesinde manyetik yöntemlerle yürütülen çalışmalar yapıldığını aktaran Prof. Dr. Ergün Türker, 2009 yılı çalışma kesitlerini gözlemlediğini orada 8-10 bin metre derinlere kadar yükselen magmanın ve yüksek sıcaklıktaki elektriksel iletkenliği düşük bölgeleri saptadıklarını gördüğünden söz etti. Kendilerinin de Afyonkarahisar’da böylesi derinlikleri araştırmak üzere çalışmalara başladıklarını ifade eden Türker, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altıntaş’ın verdiği imkanlarla AFJET’in desteğiyle 20 kilometre derine kadar manyetik yöntemlerle araştırmaya başladıklarını ifade etti.
Çalışma istikbal vaat ediyor
Prof. Dr. Ergün Türker, üç bin 5 yüz metre derinliğe kadarda öz direnç yöntemiyle sığ derinlikleri araştırıp ikisini birlikte değerlendirerek hangi bölgelerde sıcak suların daha yüksek sıcaklıkta daha derinlikte hangi sıcaklığa ulaşılabilineceğinin araştırıldığını açıkladı. Bu araştırma çalışmalarından umutlu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergün Türker; “İlk elde ettiğim sonuçlara göre 1800’le 2 bin 200 metre derinliklerde diğer rezervuarlar var. Daha aşağıda kullanmadığımız ulaşamadığımız rezervuarlar var. Çalışmaları gayretle götürüyoruz. Fakat, kamu ARGE Kamat destekleriyle bir proje yaptık. O projeye Ankara Üniversitesi, Denizli’nin Pamukkale Üniversitesi, Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yönetimiyle genç akademisyenlerle bir proje hazırladık. Harika bir proje denildi. Neden MTA yok? MTA’ya 2009’da bir proje için teklif götürdük. Bize dediler ki düşünelim. Hala düşünüyorlar. Bizde DSİ’nin katkısı ve Çevre Bakanlığı’nın katkısıyla TÜBİTAK projesini verdik. Fakat proje geçmedi. O zaman üniversitenin kıt imkanlarıyla çalışmalar biraz yavaş gidiyor. Projeleri hızlandırmak mümkün olabilirse çok iyi sonuçlar alacağımıza Afyon’daki potansiyeli ortaya çıkaracağımıza inanıyorum.”dedi.
Güneşte potansiyel büyük
Prof. Dr. Selçuk Yahşi, Afyonkarahisar için pek fazla güncel özelliği olmayan bir konuyu seçtiğini ifade ederek sunumuna başladı. Bu konunun güneş enerjisi olduğunu belirten Yahşi; “Ben OTDÜ Makine Bölümünden yaklaşık 10 yıl kadar evvel emekli oldum. Ondan sonra da Enerji ve Çevre Yatırımları şirketini kurdum. Şu anda yaklaşık 100 mühendisle Samsun Ceyhan Boru Hattı, Yer Altı Doğal Gaz Depolama, Batu Tiflis Ceyhan Boru Hattı, Türkiye’de 30’a yakın şehrin doğal gaz danışmanlığı, pek çok santralın enerji danışmanlıkları gibi işlemleri götürüyoruz. Tabi kendimize ait olmak üzere rüzgar santralımız var danışmanlıklarımız var. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin birikecek potansiyelinin bence güneşte olduğunu görüyorum. Biz Türkler enteresan şekilde rüzgarı kurulu gücün iki katını bir günde müracaat edebilen bir ülkede yaşıyoruz. Hangi akla hizmeten yaptığımız ben anlamamış bile olsam ediyoruz. Güneşte de ayrıca büyük bir potansiyel var. Rüzgarda yok demiyorum.”diye konuştu.
Çalışmalar ve deneyimler anlatıldı
Norm Enerji’den Hakan Erkan, firma olarak bir çok yerde ve rüzgar alanında çalışmalar yaptıklarını belirtti. Proje geliştirme aşamasının geniş tutulması gerekliliğinin hakim olduğuna değinen Erkan; “Bu konuda çeşitli çalışmalar ilgili kurumlar tarafından yapılıyor. Özellikle hakikaten sahada ki ışılım analizinin iyi yapılması lazım. Sistemlerin çoğu çeşitli şekillerde izlenebiliyor. Fizibilite raporunun sonucuna göre lisans başvurusu yapmak lazım. Belli sürelerde aşılıyor.”şeklinde konuştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi’nden Alpay Ünal, TOBB’un bünyesinde özel sektör meclisinin gelişmeyi teşvik amacıyla işbirliği geliştirilmesine teşvik amacıyla kurulduğunu belirtti. Ünal, enerji meclisinin elektrik enerjisi ağırlıklı olduğunu kaydetti. İşadamı Sabit Pekin ve Aksa Enerji’den A. Yücel Yazıcı’nın sunumuyla oturum son buldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme