Afyonkarahisar'ın ihtiyacı tanıtım ve ortak turizm politikası
Afyonkarahisar Valiliği görevinde dördüncü haftayı tamamlayan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, ilk röportajını gazeteniz Kocatepe'ye verdi.Kocatepe: Afyonkarahisar Valiliği görevini yaklaşık bir aydır yürütüyorsunuz şehre yönelik kanaatiniz nedir?Mustafa Tutulmaz: Bugün itibariyle (dün) Afyonkarahisar Valiliği görevinde dördüncü haftayı tamamlıyorum. Bu ilimizi tanıyabilmek adına güzel bir süre. İlimizin 17 ilçemizin 13 tanesine giderek yerinde inceledim. Bu hafta da üç [&hellip]
Afyonkarahisar Valiliği görevinde dördüncü haftayı tamamlayan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, ilk röportajını gazeteniz Kocatepe’ye verdi.
Kocatepe: Afyonkarahisar Valiliği görevini yaklaşık bir aydır yürütüyorsunuz şehre yönelik kanaatiniz nedir?
Mustafa Tutulmaz: Bugün itibariyle (dün) Afyonkarahisar Valiliği görevinde dördüncü haftayı tamamlıyorum. Bu ilimizi tanıyabilmek adına güzel bir süre. İlimizin 17 ilçemizin 13 tanesine giderek yerinde inceledim. Bu hafta da üç tanesini daha inceleyeceğim. Hafta sonu itibariyle toplamda 16 tane eğer sıkıştırabilirsem 17’de incelemiş olacağım. Böylece inşallah ilçelerimizin tamamını bu hafta sonuna kadar bitireceğim. İlçelerimizin ve beldelerimizi yerinde görmeden problemler görüp çözüm bulabilmemiz biraz daha zor olur. Yerinde inceleme ile tanıma sürecini daha kolay tamamlarız düşüncesindeyim. İlçelerimizin önemli bir kısmını ziyaret ettik. İl Müdürlüklerimizin önemli bir kısmını ziyaret ederek brifingler aldık. Geldiğim noktada şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki Afyonkarahisarımız kabuğunu çatlatmış durumdadır. Kamu kurumlarının yanında kamu hizmeti sunan sivil toplum kuruluşlarımızla da istişarelerimiz var. Gerek onların ziyaretleri sürecinde gerekse de bizlerin yerlerine giderek Sanayi Ticaret Odası’nda olduğu gibi ilimizin sanayisi, ekonomisi, gelişmesi ve ilimizin bulunduğu durum hakkında ana hatlarıyla bilgi sahibi oldum.
Size verilen brifingler ve paylaşımlar sonucu neyi çıkardınız?
Mustafa Tutulmaz: Buralardan çıkardığım sonuç şudur; İlimiz kabuğunu çatlatmıştır. Bundan sonra bize düşen bunu daha iyiye, daha güzele nasıl götürebilirizin gayreti içinde olmaktır. Bununla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, siyasilerimizle inşallah el ele vereceğiz. Afyonkarahisarımızı daha ileri bir aşamaya getireceğiz. Valilik olarak bize düşen az önce saydığım tarafların arasında bir koordine kurmaktır. Onları ilimizin kalkınmasına, ilerlemesine, gelişmesine yönelik motive edeceğiz. Bize düşen şu anda budur. Bunu da yapmaya çalışacağız.
Şehrin potansiyelinin değerlendirilmesindeki düşünceniz nedir?
Mustafa Tutulmaz: Ana hatlarıyla şehrin potansiyelinin değerlendirmesinde öncelik ve aciliyet olarak tanıtımı görüyorum. Ben 34 yıldır bu bölgeden gelip geçiyorum. Gelişmeyi görüyordum ama buraya geldikten sonra gelişmenin benim hayalimden daha ileride olduğunu gördüm. İnşallah gerekli tanıtımı iyi yapmaya çalışacağız. Yapmak zorundayız. Turizm yine kalkınmanın önemli bir motorudur. Gerek sağlık gerekse spor turizmi olarak gerekse de genel anlamda turizm kalkınmada motor güçtür. Bunların Afyonkarahisar’da iyi olduğunu görüyoruz. Fakat bunların daha çok tanıtımla daha fazla turisti ve ziyaretçiyi buraya çekebileceğimizi düşünüyorum. Bu önemli bir noktadır.
Size göre öncelik ya da aciliyetler neler?
Mustafa Tutulmaz: Turizm alanındaki otellerimizin aralarındaki işbirliklerinin daha ileri aşamaya getirilmesi lazım. Ortak tanıtım başta olmak üzere turizmin değişik politikaları konusunda ortak hareket edebilir konuma gelmeleri gerekir. Burada ben biraz istenilen düzeyde birlikte hareket edilememe tarzını gördüm. İnşallah bunu Sayın Bakanımızla, Sayın Milletvekillerimizle, yatırımcılarımızla ileride daha ayrıntılı şekilde bunları değerlendirip ortak bir Afyonkarahisar turizm politikasını geliştirmemiz gerekir. Bir otel farklı, diğeri farklı bir uygulama yaparsa ortak sinerjiyi yakalayamayız. Bizim ortak sinerjiyi yakalamamız lazım. Bu sinerjiyi yakalayabilmemizin yolu da ortak hareket etmekten geçer. Antalya ve diğer turizm bölgelerinde olduğu gibi ortak hareket edebilecek bir yöntem bulmamız gerekiyor.
Şehrin kalkınmasındaki dinamikler sizce nedir?
Mustafa Tutulmaz: Önceki gün İscehisar ilçemizde toplantıya katıldım. Biz mermerin merkezi, başkentiyiz. Mermeri daha fazla sanata, estetiğe büründürerek mimaride, günlük dekorasyonda, hediyelik eşyada benzeri alanlarda daha çok yaygınlaştırarak katma değerini arttırabileceğimizi düşünüyorum. Bununla ilgili önceki gün çalışmalarımız oldu. İnşallah bundan sonra da olacak. Bulunduğu konum itibariyle lezzet, termal, mermer, kültür ve tarih turizmi noktasında Kocatepe, Afyonkarahisar için son derece önemli. Bunların ilimiz kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Yaklaşan Zafer Haftası etkinliklerine yönelik bir tasarrufunuz var mı? Sayın Cumhurbaşkanımız ya da Genel Kurmay Başkanı nezdinde bir devlet büyüğünün 27 Ağustos Afyon kurtuluşuna katılımı söz konusu olabilir mi?
Mustafa Tutulmaz: Önümüzdeki Zafer Haftası etkinlikleri için ilimize, ülkemize, kahramanlara yakışır bir kutlama etkinlikleri içinde bulunmaya çalışacağız. Bununla ilgili davetiyeler devlet büyüklerinin tamamına ulaştırılmak üzere. Sayın Bakanımız bu konuyu yakından takip ediyor. Biz davetiyeleri ileteceğiz. Katılmak ya da katılmamak devlet büyüklerimizin takdirindedir. O konuda bizim bir şey söylememiz çok uygun olmaz. Ancak biz sorunuzda bahsettiğiniz devlet büyüklerimizin davetiyelerimizin tamamını en üst düzeyde ileteceğiz.
PMYO’nun eski yerine inşa edilecek olan İl Emniyet Müdürlüğü kompleksi işi ne aşamada?
Mustafa Tutulmaz: Polis Meslek Yüksek Okulu’nun eski yerinde İl Emniyet Müdürlüğü’nün yeni bina inşası için kazma vuruldu. İnşaat süreci başladı. Kısa bir süre içerisinde Sayın Bakanımızın uygun olduğu bir zaman resmi temel atma törenini yaparız. İnşallah ileride kısa süre sonra açılışını yaparız. Bilindiği üzere farklı yerlerde olan emniyet birimlerimiz var. Burada tüm emniyet birimlerimiz tek bir yerde toplanacak. Burası bir kompleks haline gelecek. Ayrıca burada bina teknolojinin sağladığı tüm imkânlarla haberleşmesi gibi son teknolojiye uygun yapılacak bir bina olacak. İnşallah uzun süre Afyonumuzun güvenlik ihtiyacını sağlayacak birimlerimizin bina ihtiyacını gidermiş olacağız. Genelde ülkemizde biz çok sık bina yapıyoruz. Binaları çok hor kullanıyoruz. Hatta yaparken usulüne tam uygun yapılmıyor. Burada kontrol, müteahhit, iyi malzeme kullanılmaması gibi unsurlar var. İşçilik unsuru var. En önemlisi de bizim kamu görevlilerinin denetim eksikliğinden kaynaklanan problemler var. Bunun sonucu olarak maalesef deprem vb olumsuzluklarda zarar gören binalar kamu binalarıdır. Sıkıntılıdır, şu anda kamu binalarının önemli bir kısmı deprem yönetmeliğini karşılamaz durumdadır. Onun için kamu binaları hızla yenileniyor. Biz kaynaklarımızı çar çur edecek kadar zengin bir ülke değiliz. Kaynakları daha verimli şekilde kullanmamız lazım. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerine de bu telkinlerde bulunuyorum. Bu ülke ve kaynaklar bizim bunları verimli şekilde kullanacağız ki refahımız ve huzurumuz üst düzeye çıksın.
AFJET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak jeotermal kaynağın kullanım ve işletim sistemini nasıl buldunuz?
Mustafa Tutulmaz: Ben jeotermal enerji kullanım ve işletimi hakkında brifing aldım. Jeotermal enerjinin ilimizde kullanımı ile ilgili göreve geldikten sonra iki önemli toplantı yaptım. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, bugüne kadar yapılanlar büyük bir kazanım. Şu anda ilimizde gerçekten 25 bin konut eşdeğeri ısınma AFJET A.Ş. ile doğalgaza göre yüzde 50’den daha fazla ucuza ısınma sağlanıyor. Bizim var olan kaynaklarımızı halkımızın kullanımına sunuyoruz. Doğalgaz yerine milli servetimizi kendi kaynaklarımızı kullanıyoruz. İki yönlü katkı var. Ayrıca elektrik üretimi de başlatıldı. Su elektrik enerjisinden geçtikten sonra seralarda ve ısınmada kullanılıyor. Sonra kaplıcalarda, otellerde ve diğer yerlerde kullanılıyor. Daha sonra su yüzde 95 reenjekte ediliyor. AFJET’in güzel tarafı bu. İsrafsız sadece yüzde 5’lik bir kayıpla doğadan aldığını yine doğaya veriyor. Böylece aynı kaynağı kurutmadan kullanıp gelecek nesillerin hakkını çalmıyoruz.
Şehir içi trafik problemi nasıl çözülür?
Mustafa Tutulmaz: Bir aya yakın süredir Afyonkarahisar’ın en büyük problemi olarak söylenen şey trafik oldu. Gerçekten trafik akışı ve park yeri bulmak sıkıntıdır. Bu sadece Afyonkarahisar’a mahsus bir sıkıntı değil. Eski yerleşim yeri olan her şehrin ortak sıkıntısı. Bunu küçük dokunuşlarla çözümü için kafa yormak gerekiyor. Tamamen çözümünü bu mimari yapı içinde yapabilmek çok zor görünüyor. Bunu kabul etmek gerekiyor. Mevcut alışkanlıklarla bu sorun çözülemez. Herkes işyerine ve evinin önüne kadar aracıyla gitmek istiyor. Bundan ziyade yürüyerek bisikletle yakın yerlere gidersek, aracımızı zorunlu olmadan parktan çıkarmazsak bu problemin çözümünü vatandaş olarak bizde destekleriz. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde Belediye Başkanımız ve Emniyet Müdürümüzle birlikte gerekirse ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle beraber şehrin sıkıntı yaşanan bölgelerini gezeceğiz. Mesela Ambaryolu’ndan bahsediliyor. Yapılabilecekleri birlikte değerlendirmek istiyorum. İnceleme ile durumu tespit etmek niyetindeyiz. Çözüm bulabilir miyiz sorusunun cevabını arayacağız.
Vatandaştan kamu çalışanına, bürokratlara kadar bu vesile ile vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Mustafa Tutulmaz: Bizim ortak paydamız Afyonkarahisar. En üst kamu görevlisi olan benden başlayarak en uçtaki köyümüzde yaşayan vatandaşımıza kadar hepimiz Afyonkarahisar’ın havasını teneffüs ediyoruz. Afyonkarahisar’ın imkânlarından faydalanıyor, sıkıntılarını çekiyoruz. O halde ortak paydamız Afyonkarahisar. Hepimize düşen görevler var. Herkes kendi alanında en iyisini yapma gayretinde olursa görülecek ki Afyonkarahisar en güzele doğru gidecektir. Bugüne kadar çok iyi çalışmalar olmuştur. Bundan sonra da daha iyi çalışmalar olmasına engel bir durum yoktur. Ben kendi adıma bunun moral ve motivasyonunu yapabileceğime inanıyorum. İnşallah hep beraber sizlerinde desteğiyle bunu hep birlikte başaracağımıza inanıyorum.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı